Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Dresling  (arkiv)
Foto: Jens Dresling (arkiv)

enige. Kommunernes forhandler Michael Ziegler og lærernes ditto, Anders Bondo, fotograferet i begyndelsen af 2013, inden lærerkonflikten endte i et lovindgreb. I går kunne parterne selv blive enige om en ny aftale.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Bedst og værst: Ziegler og Bondo vurderer aftalen

Topforhandlerne fortæller om overenskomstaftalen for 500.000 offentligt ansatte.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forhandlerne for 500.000 kommunalt ansatte er blevet enige om en ny overneskomst. Den betyder blandt andet, at lønnen stiger 5,42 procent løbet af år, men den største lønstigning kommer i 2017

Hvad er det bedste ved aftalen?

»Det er vigtigt, at vi har landet en overenskomst, der er samfundsøkonomisk ansvarlig, og samtidig sikrer, at de ansatte vil få en reallønsfremgang, men vi har også fået privatlønsværn, så de kommunale lønninger ikke kan løbe fra de private«, siger Høje Taastrup-borgmester Michael Ziegler (K), topforhandler for de kommunale arbejdsgivere i KL.

LÆS OGSÅ

Da I skrev aftalen under, sagde du, at aftalen havde mere flyvehøjde. Hvad mener du?

»Vi tager fat på nogle mere langsigtede problemstillinger. Der bliver sat penge af til at løfte uddannelsesniveauet for de ufaglærte, vi får forenklet og afbureaukratiseret systemet med medarbejderindflydelse, så samarbejdet mellem ledelse og medarbejderrepræsentanter bliver nemmere. Og så bliver der lagt op til at sammenskrive nogle døgnarbejdstidsregler sammen«.

Hvad er du mindst tilfreds med?

»Vi har naturligvis måttet give indrømmelser, men der er ikke noget, jeg er ked af, men vi har ikke stillet krav om rejsehold, der kan løse problemer med det psykiske arbejdsmiljø, men vi har bestemt ikke noget mod sådan et rejsehold«, siger Michael Ziegler, der fremhæver en uges ekstra lønnet forældreorlov til fædre og retten til tjenestefrihed, hvis ens barn bliver indlagt på hospitalet, stiger fra fem dage til op mod ti dage, som positive.

Fejret med rom

Da aftalen var blevet skrevet under i morges i KL-huset, blev der skålet i cubansk rom, som FOA-formand Dennis Kristensen havde haft med hjem fra den caribiske ø, mens cubanske cigarer måtte blive i æsken på grund af husets rygepolitik. Topforhandleren for de kommunalt ansatte, lærerformand Anders Bondo Christensen, var også i fint humør trods tre døgn med intensive forhandlinger.

Hvad er det bedste ved aftalen?

»Vi har helt sikkert forbedret reallønnen. Det tror jeg på, men det element, som jeg gerne vil fremhæve, er projektet fra ufaglært til faglært. Det er en nytænkning, som jeg ser et perspektiv i. Man uddanner sig op i løn. Det er en god måde at tænke på. Vi har ikke løst hele problemet nu, men vi kan bygge videre på det«.

LÆS OGSÅ

De to seneste aftaler i 2011 og 2013 er blevet kaldt magre. Hvad vil du kalde denne?

»Jeg vil ikke kalde det prangende, men det har godt nok været dejligt at forhandle under nogle andre vilkår, frem for det, vi har oplevet de to seneste gange. Der var mere luft i systemet denne gang, så vi har lavet et ordentligt forlig«.

I 2013 endte forhandlingerne med en lockout af de 60.000 lærere i fire uger, og Anders Bondo Christensen sad tilbage med en fornemmelse af, at der aldrig rigtigt var blevet forhandlet

Hvad ville du helst have undværet i forliget?

»Der er ikke nogle alvorlige tidsler i aftalen. KL ville gerne have ændret hele systemet med tillidsmandsbeskyttelse og systemet med medarbejderindflydelse, men jeg er tilfreds med den måde, som vi har landet det på. En god overenskomst er en aftale, hvor begge parter bagefter siger, at det her fungerer«, siger Anders Bondo Christensen.

Overenskomsten skal vedtages ved en urafstemning i løbet af foråret.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden