Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Overenskomst. Anders Ohlsen er lærer og tillidsmand på Trekroner Skole er ikke udelt tilfreds med aftalen, som er indgået med kommunerne.
Foto: ANDERS RYE SKJOLDJENSEN

Overenskomst. Anders Ohlsen er lærer og tillidsmand på Trekroner Skole er ikke udelt tilfreds med aftalen, som er indgået med kommunerne.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lærer: Aftalen trækker i den rigtige retning, men er det nok?

Loven om lærernes arbejdstid har truet med kaste folkeskolen ud i en ny konflikt, men en aftale mellem de kommunale arbejdsgivere og lærerne skal forhindre det.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På Trekroner Skole lidt uden for Roskilde bliver hverdagen ikke meget anderledes efter weekendens skoleaftale, slår skoleleder Jon Lissner fast efter at have læst de 18 sider.

»For mig har tillidsrepræsentanten altid været en vigtig samarbejdspartner; det vil han også være i fremtiden«, siger han.

Roskilde Kommune og Trekroner Skole er blevet udpeget af KL som et eksempel på et sted, hvor skolereformen og arbejdstidsreglerne fra 2013 har fungeret efter hensigten. Skolelederen fra Roskilde har heller ikke nogen problemer med at samle blokke af tid til forberedelse, som aftalen mellem lærerne og de kommunale arbejdsgivere i KL lægger op til.

»Det er fornuftigt at samle tiden til forberedelse, så den ikke bliver spredt rundt, men jeg vil ikke være meget for, at tiden til forberedelse bliver skemalagt på et fast tidspunkt hver uge. På skolen har vi selvtilrettelæggende teams, som helst skal have frihed til netop at indrette sig, som det er mest hensigtsmæssigt i forhold til den undervisning, som de er i gang med«, siger Jon Lissner.

6. ferieuge i spil

Aftalen i weekenden gør også op med den hidtidige praksis, hvor den 6. ferieuge har kunnet fordeles over hele undervisningsåret, så lærerne populært sagt holdt en times ferie om ugen. I stedet kan lærerne vælge at holde ferie uden for de normale skoleferier.

LÆS OGÅ

»Der er nogle, som gerne har villet have en kortere arbejdsuge, og har brugt 6. ferieuge til det. Og hvis nogen ønsker ferie på et tidspunkt, hvor der er undervisning, kan vi som regel planlægges os ud af det«, siger Jon Lissner.

Den tillidsmand, som Trekroner Skoles leder skal samarbejde med, hedder Anders Ohlsen. Han er ikke glad for, at Folketingsindgrebet fra 2013 lever videre.

»Lov 409 fra 2013 er et åg på folkeskolen. Det er ærgerligt, at vi ikke har kunnet få en arbejdstidsaftale. Det er alt for tilfældigt, hvor tingene fungerer, og der kommer til at opstå store forskelle fra skole til skole. Hos os er det lykkedes at lægge forberedelse i blokke, men det utroligt, at nogle skoleledere ikke har kunnet se, at det er en effektiv måde at forberede sig på. Weekendens aftale trækker i den rigtige retning, men om det er nok, er jeg i tvivl om«, siger Anders Ohlsen.

Vibeke Lythjohan har 30 år bag sig som lærer og arbejder på Trekroner Skole. »Det er godt med nogle tidsblokke til forberedelse, som er nærmest urørlige, så nu kan vi være mere effektive«, siger hun. Vibeke Lythjohan efterlyser også tid til at samarbejde med de andre lærere.

Loven fra 2013 står fast

Den forkætrede lov om lærernes arbejdstid fra 2013 står altså fast, men er blevet suppleret af en 18 sider lang aftale.

»Vi har lavet en aftale, som peger fremad, men vi har ikke løst alle udfordringer«, sagde lærerformand Anders Bondo Christensen sent søndag aften. Der skulle næsten tre døgns forhandlinger til, før de trætte forhandlere kunne sætte deres autografer på en den 18 sider lange aftale med 15 punkter, der skal sikre arbejdsro og forhindre en ny konflikt for landets 60.000 lærere. Efter en omfattende lockout i 2013 blev lærernes arbejdstidsregler bestemt af Folketinget ved lov 409, men lærerne har siden klaget over manglende tid til at forberede sig.

LÆS OGSÅ

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har ikke lavet om på loven. Jeg havde ønsket en ny arbejdstidsaftale, men det kunne vi ikke blive enige om. Vi kigger på, at den tid, der er til forberedelse, bliver samlet i nogle ordentlige fornuftige blokke, så lærerne har effektiv tid til forberedelse«, forklarede lærerformanden, der havde en enig hovedstyrelses opbakning til aftalen.

Forsker: Lærerne har tabt

Siden Folketinget vedtog Lov 409 og skolelederne fik den fulde ledelsesret, har utallige lærere klaget over manglende forberedelsestid. I den nye aftale hedder det, at tillidsrepræsentanten skal ind i »de overordnede principper for arbejdstilrettelæggelsen«, og lærerne skal have »sammenhængende og effektiv tid til forberedelse«.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen er ikke tvivl om, at lærerne har tabt slaget om arbejdstiden.

»Der er ikke lavet en ny arbejdstidsaftale om centrale bindinger på anvendelsen af lærernes arbejdstid eller aftalt centrale puljer til forberedelse. Det er sikkert styret finansministeren, der under ingen omstændigheder ville opgive de landvindinger, som loven gav regeringen«, siger professor Flemming Ibsen, Aalborg Univesitet.

»Der er lavet et fælles forståelsesramme for det gode, tillidsfulde samarbejde med dialog mellem parterne og en række hensigtserklæringer om arbejdets tilrettelæggelse«, siger Flemming Ibsen, der dog spår et ja til aftalen med den selvvalgte ferie, som sukker på den bitre pille, og en uvilje til en ny konflikt.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden