Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Skoleledere kritiserer fleksibel ferie til lærere

Det forringer undervisningen og giver flere vikarer, at lærerne nu får ret til at holde ferie i undervisningstiden, siger skolelederej

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere vikartimer og dårligere undervisning. Det bliver ifølge skoleledere resultatet af, at lærerne i overenskomsten med Kommunernes Landsforening får ret til holde den sjette ferieuge i løbet af de 200 dage et skoleår består af.

»Den sjette ferieuge vil betyde færre arbejdsdage, og virkningen vil være hård mod undervisningens og vil betyde dårligere kvalitet«, siger Peter Aksten, der er skoleleder på Korsager Skole i København. Selv om han erkender, at det er et vilkår, som skolen må affinde sig med, er han bekymret. Problemet forværres af, at skolerne netop nu oplever, at mange lærere er på efteruddannelse.

Bo Pedersen, der formand for Skolelederforeningen i Holbæk og skoleleder på Engskovsskolen har samme oplevelse.

»Det er svært, når lærerne er meget væk. Lærermanglen gør det samtidig svært at hente vikarer ind, og de små skole er meget sårbare overfor vikardækning«, siger han og peger på, at fraværet sender et forkert signal til forældrene.

»Det kan svække tilliden til skolen. For det er vanskeligt at overbevise forældrene om, at undervisningen er udbytterig, når klassens dansk – eller matematiklærer er på ferie og ikke selv læser timen«, siger han.

Eksperter peger også på, at det giver problemer, når lærere er væk.

»Den kraftigt voksende vikardækning er et af de rigtigt store problemer i skolen. Vi er ved at lave et forskningsprogram, som hedder ’Inklusion i Børnehøjde i Greve Kommune’. Vikarer er en af de fem faktorer, som eleverne selv peger på. Når der er vikarer smuldrer klassens sammenhold og så føler eleverne sig ikke længere inkluderet«, siger professor Lars Qvortrup fra Institut for Læring og Filosofi.

Forskningschef Andreas Rasch-Christensen fra VIA University College siger, at den sjette ferieunge kan give problemer på kort sigt, fordi der netop nu er mange fraværende lærere. Men på længere sigt siger han, at skolerne kan planlægge sig ud af problemet.

Det kan blive svært at skaffe vikarer på nogle skoler

Formanden for Skolelederforeningen Claus Hjortdal erkender medlemmernes bekymring over, at efteruddannelse, sygdom og nu ferie fører til mere fravær. Desuden kender han godt problemet med at skaffe vikarer i nogle dele af landet.

»Det kan ikke undgås, at der bliver mere fravær på mange skoler. Sådan er det. Det rammer altid skolen hårdere end andre arbejdspladser, fordi vi kun har 200 skoledage, hvor vi har eleverne«, siger han.

»Jeg vil ikke kun se den negative side. Skolelederne kan jo lægge ferieugen ind i planlægningen, fordi lærerne skal oplyse før 1. maj, om de vil holde ferie eller vil have penge udbetalt. Der vil derfor være midler til at købe vikarer for, og hvis det er en stor skole endda penge til at ansætte en lærer mere, så skolen kan planlægge sig ud af det«, siger Claus Hjortdal.

Formanden for Danske Skoleelever, Miranda Wernay Dagsson er bekymret.

»Det må ikke føre til lappeløsninger og mere vikardækning. Skolelederne skal sørge for, at det ikke bliver resultatet. Hvis det ender med noget rod, hvor lærere tager meget fri, så bliver det ikke optimalt«, siger hun og erklærer samtidig, at det »..det er megafedt, at KL og lærerforeningen har landet overenskomsten, så vi endelig kan få lidt ro på det hele«.

Fra KL’s side er meldingen, at den sjette ferieugen bliver endnu en opgave på skoleledernes bord.

»Det har længe været et stort ønske fra lærerne at få normaliseret ferien, og det ønske har vi nu imødekommet. Det kræver selvfølgelig noget af skolelederne at få dette til at gå op i en højere enhed sammen med de mange andre opgaver, men jeg er sikker på, at vores kompetente skoleledere kan klare den opgave«, siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg i en skriftlig kommentar.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden