Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

reform. Efter loukouten af lærerne vedtog Folketinget lærernes arbejdstidsregler ved lov i foråret 2013. Kort efter blev skolereformen vedtaget. En af ideerne i reformen var flytte undervisning udendørs som her, hvor lærer og tillidsrepræsentant Anders Ohlsen underviser i matematik på Trekroner Skole i Roskilde. Arkivfoto: Anders Rye Skjold Jensen.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Rundspørge viser jubelløst ja til aftale om lærernes arbejdstid

Der tegner sig et pænt flertal blandt de lokale lærerformænd for aftalen om arbejdstider.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Risikoen for konflikt blandt de 60.000 folkeskolelærere i foråret ser ud til at være nærmest lig nul. Stemningen blandt kredsformændene i Danmarks Lærerforening (DLF) peger i retning af stor opbakning til weekendens aftale mellem de kommunale arbejdsgivere og Lærernes Centralforening.

»Jeg mener, at vi er kommet så langt, som det kunne lade sig gøre, når vi nu ikke kunne få en ny arbejdstidsaftale«, siger formand Leif Primdal fra Skiveegnens Lærerkreds.

»Aftalen giver et afsæt for at lave lokale, der giver tid til forberedelse. Jeg anbefaler et ja, men der en meget blandet opfattelse af aftalen, så der skal arbejdes for et ja«, fortsætter han.

Vi skal ikke lægge os ned

Efter fire ugers lockout af 60.000 lærere i 2013 blev lærernes arbejdstidsregler bestemt af Folketinget ved lov 409, og skolelederne fik den fulde ledelsesret. Siden har lærerne klaget over manglende tid til forberedelse, og op til forhandlingerne om nye overenskomster blev der rejst krav om nye arbejdstidsregler.

»Det bedst tænkelige«

Med weekendens aftale står loven fast, men der er tilføjet en 18 sider lang 15-punktsaftale. I den hedder det, at tillidsrepræsentanten skal ind i »de overordnede principper for arbejdstilrettelæggelsen«, og lærerne skal have »sammenhængende og effektiv tid til forberedelse«. KL vil heller ikke modsætte sig, at der bliver indgået lokale arbejdstidsaftaler rundt omkring i landets kommuner.

»Det er det bedst tænkelige resultat, vi kunne opnå. Det vil ikke være min anbefaling at tage en konflikt for at opnå et bedre resultat«, siger formand Philip Lehn Brand fra Thy-Mors Lærerkreds.

En rundringning blandt 15 af landets 70 kredsformænd tyder på, at lærerne vil stemme ja til til aftaleresultatet, som lærerformand Anders Bondo Christensen forhandlede på plads.

»KL har rykket sig«, siger Jan Trojaborg, formand for Københavns Lærerforening.

»Jeg havde håbet på noget mere, men retningen er rigtig«, siger formand Per Breckling, Fredercia Lærerkreds, som hælder til et jubelløst ja i lighed med sin kollega i Esbjerg Lærerforening, Kenneth Nielsen:

»Et hvert skridt væk fra lov 409 er et skridt i den rigtige retning, men vi har en lang snoet vej foran os«, siger han.

Endnu har kredsformændene ikke haft deres bestyrelser samlet, men blot en enkelt af de kredsformænd, som Politiken har talt med, er afvisende.

»Vi skal ikke lægge os ned, fordi vi bliver glade for, at de rækker hånden frem. Vi vil samarbejde med lederne, men kravet fra lærerforeningen var aftalte rammer til arbejdstiden. Dét har vi ikke fået«, siger Ane Søegaard, Frederiksberg Lærerforening.

Holdningen fra Frederiksberg går igen blandt mange af de lærere, som kommenterer aftalen på folkeskolen.dk.

»Jeg synes, at det er bedrøveligt, at DLF har solgt den historisk enestående forhandlingsposition, der har været i år, for en gang varm luft om samarbejde, anerkendelse og gode ønsker til forberedelsen«, skriver en lærer for eksempel.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

De fleste aftaler på plads

Kredsformændene er da også bevidste om, at der på lærerværelserne har været et ønske om et opgør med lov 409.

»Jeg vil anbefale et ja, men vi har et arbejde at gøre med at forklare, at weekendens aftale er et skridt i den rigtige retning«, siger formand Dorthe Kamp, Aalborg Lærerforening. Mod nord i Midtvendsyssels Lærerkreds havde man gerne set en »rigtig arbejdstidsaftale«.

»Men når det ikke kan lade sig gøre, så er det her et rimeligt resultat. Vi har ikke lyst til en konflikt og det tjener formentlig ikke noget formål at konflikte«, siger næstformand Kirsten Tranekær, der anbefaler et ja til overenskomsten.

De 60.000 lærere skal stemme om overenskomstaftalen. Resultatet bliver offentliggjort 26. marts.

I alt 800.000 offentlige ansatte forhandler nye overenskomster for tiden. Lønaftalerne for statsansatte og kommunalt ansatte er på plads med lønstigninger over de kommende tre år på på henholdsvis 4,5 og 5,4 procent. I weekenden ventes lønaftalerne for 136.000 sygeplejersker, fysioterapeuter og andre ansatte i regionerne at falde på plads.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden