Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Carsten Andreasen (arkiv)
Foto: Carsten Andreasen (arkiv)

restgruppe. Det er omkring 130.000 ansatte i regionerne, der mangler at forhandlet deres overenskomst på plads.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sygeplejersker venter på lønaftale

Lønnen til tre ud af fire offentligt ansatte er på plads. Nu venter blot Sundhedskartellet.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I morgen lidt over frokost begynder den sidste runde forhandlinger om nye overenskomster for de offentligt ansatte. Det er de godt 130.000 ansatte i regionerne, hvilket hovedsageligt vil sige de ansatte på hospitalerne, der skal have aftalt deres løn og andre goder de næste tre år.

»Det drejer sig i første række om at sikre, at lønningerne stiger mere end priserne«, siger topforhandler for de ansatte, formand for sundhedskartellet og Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen. Priserne ventes at stige med knapt fire procent frem til 2018.

Tidligere på måneden blev der indgået forlig for de statsansatte, som fik lønstigninger på mindst 4,5 procent frem til 2018, og i weekenden fik de ansatte i landets kommuner en aftale, der gav en lønstigning på godt 5,4 procent ovr tre år. Der blev også en uges øremærket barsel til fædre og et rejsehold, der kan rykke til arbejdspladser med dårligt psykisk arbejdsmiljø. Der var også en række initiativer til gavn for de lavest lønnede.

»Det er vigtigt, at vi sammen med arbejdsgiverne, når til den erkendelse, at der er problemer med det pyskiske arbejdsmijø. Alle organisationer kan melde om problemer med arbejdspresset. Det er vigtigt at få det psykiske arbejdsmiljø og vagtplanlægningen til at fungere ud på de enkelte arbejdspladser«, siger Grete Christensen.

Dramaet udeblev

Denne udgave af overenskomstforhandlinger har ifølge en arbejdsmarkedsforsker været uhørt udramatisk.

»Det eneste sted, der kunne kommen en stor nej-bevægelse var hos lærerne, men jeg tror ikke rigtigt på«, siger professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

De seneste år har de 800.000 offentligt ansatte oplevet et par år, hvor lønningerne ikke kunne følge med prisstigningerne.

»Efter to vedligelsesoverenskomster 2011 og 2013, så er der kommet en lidt bedre overenskomst denne gang set fra lønmodtagernes side, men det er ikke noget at råbe hurra for. Det ser ud til, at reallønnen er sikret og så er der nogle småforbedring som for eksempel orlov til fædre og psykisk arbejdsmiljø«, siger Henning Jørgensen, der vurderer, at der er lagt op til mere dramatiske forhandlinger i 2018.

»De faglige organisationer vil gøre alt for at få kontrol, bureaukrati og dårlig ledelse højt op på dagsorden til om tre år. De ansatte i det offentlige har ikke ondt i ryggen, de har ondt i ledelsen. Jeg tror heller ikke, at de ansatte vil finde sig i at høre om økonomisk smalhals en gang til. De kan jo se, hvordan pengene vælter ind«, siger Henning Jørgensen.

Når sundhedskartellet efter planen er færdige i weekenden, så mangler de decentrale forhandlinger, hvor hver enkelt fagforbund forhandlier deres specifikke forhold på plads. Det skal være på plads inden udgangen af måneden, men plejer traditionelt at komme på plads. I løbet af marts skal medlemmerne stemme om de nye overenskomster.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden