Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Opstraming. Færre arbejdsulykker er målet med ny politisk aftale, der skærper bøderne over for de arbejdsgivere, der konsekvent sjofler arbejdsmiljøet.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Opstraming. Færre arbejdsulykker er målet med ny politisk aftale, der skærper bøderne over for de arbejdsgivere, der konsekvent sjofler arbejdsmiljøet.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Firmaer der sjofler arbejdsmiljøet får bødebank

Bredt forlig om nye arbejdsmiljøregler, der målretter indsatsen dér, hvor arbejdsmiljøet halter.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I noget nær ubemærkethed og på kanten af en valgkamp, har regeringen landet et bredt politisk forlig om nye arbejdsmiljøregler.

I fremtiden skal Arbejdstilsynets koncentrere kræfterne om de virksomheder og brancher, der erfaringsmæssigt har de største problemer med at få styr på arbejdsmiljøet.

Samtidig skærpes bødetaksterne markant for de arbejdsgivere, der igen og igen sjofler arbejdsmiljøreglerne og sikkerheden for de ansatte.

»Hvis vi for alvor skal forbedre arbejdsmiljøet, skal vi sikre, at Arbejdstilsynet bruger flest ressourcer på de arbejdspladser, hvor der er størst problemer. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi med aftalen målretter arbejdsmiljøindsatsen endnu mere mod de virksomheder, hvor vi kan se, at de ansattes sikkerhed og sundhed ofte er hårdt prøvet«, siger beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

Ekstra bøde på 20.000 kroner

Med den nye aftale bliver andelen af virksomheder, der udvælges til tilsyn, fordi de ofte har slør i arbejdsmiljøet, øget fra 55 til 80 procent. Men samtidig skal 20 procent af virksomhederne fortsat udtages til et tilsyn via en stikprøve, så ingen kan være sikker på at undgå kontrol.

Og så bliver der skruet op for bøderne.

Normalbøden for almindelige overtrædelser af arbejdsmiljøloven er i dag 20.000 kroner, og for grove overtrædelser 40.000 kroner.

Aftaleparterne er enige om, at normalbøderne bevares på deres nuværende niveau, men at bøderne fremover skal forhøjes med 10.000 kroner ved skærpede omstændigheder og med 20.000 kroner ved særligt skærpende omstændigheder.

Fælles mål for LO, DA og regeringen

Den nye aftale får en positiv modtagelse af FTF's formand, Bente Sorgenfrey:

»Indtil nu har det været alt for billigt for især de store arbejdspladser at begå grove og gentagne overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Hvis man udsætter sine medarbejderne for stærkt kritisable og i nogle tilfælde direkte livsfarlige arbejdsvilkår, skal det kunne mærkes. Et bredt flertal i folketinget har nu sendt et klart signal om, at det ikke skal kunne betale sig at spekulere i dårligt arbejdsmiljø. Det er vi naturligvis meget tilfredse med«, siger Bente Sorgenfrey.

Regeringen, Venstre, konservative og Dansk Folkeparti står bag de nye arbejdsmiljøregler, der for alvor blev skudt i gang sidste sommer i en usædvanlig alliance mellem regeringen, LO og Dansk Arbejdsgiverforening, der blandt andet udlagde de fælles ønsker i en kronik i Politiken.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Den danske befolkning bliver ældre og ældre, og vi skal regne med at blive længe på arbejdsmarkedet. Det skaber et ekstra behov for at udvikle og sikre et arbejdsmiljø i verdensklasse«, lød den fælles meldingen fra daværende beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), LO-formand Harald Børsting og Dansk arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jørn Neergaard Larsen:

»Når vi er rundt på besøg på landets arbejdspladser er det tydeligt for os at se, at nogle arbejdspladser er mere udfordrede end andre. Arbejdstilsynets indsats skal målrettes derhen, hvor effekten og behovet er størst. Hvis vi skal nå de ambitiøse mål om markant færre alvorlige arbejdsulykker og fysiske og psykiske belastninger, er vi nødt til at sikre, at Arbejdstilsynet kommer tættere på de brancher og virksomheder, der har de største udfordringer«, hed det i kronikken, hvor regeringen, lønmodtagere og arbejdsgivere også i fællesskab anbefaler skærpede bøder til de arbejdsgivere der giver pokker i arbejdsmiljøet.

Dårligt arbejdsmiljø skal koste

Med den nye aftale vil myndighederne altså føre flere tilsyn med de virksomheder, der oftest har arbejdsmiljøproblemer, og indsatsen skal målrettes med en en såkaldt indeksmodel. Her får alle virksomheder en pointscore alt efter, hvor stor risikoen er for arbejdsmiljøproblemer; og de virksomheder, der får den højeste score, prioriteres til tilsyn.

»Det er en fornuftig balance, da det er vigtigt at målrette ressourcerne, så tilsynet får grebet ind der, hvor problemerne er størst. Det er samtidig positivt, at det med aftalen fortsat vil være sådan, at ingen arbejdspladser på forhånd er undtaget fra tilsyn«, siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Medarbejderne skal føle sig trygge

Venstres arbejdsmiljøordfører Peter Juel Jensen er også godt tilfreds med aftalen:

»Jeg er rigtig glad for, at vi ikke alene har styrket indsatsen for at komme dårlige forhold i arbejdsmiljøet til livs, men at vi nu også har knæsat det princip, at de virksomheder der har et godt og sundt arbejdsmiljø ikke er dem, der skal bruge tid på unødvendige tilsyn fra Arbejdstilsynets side«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Meldingen er den samme fra de konservative:

»Et godt arbejdsmiljø bør altid være noget, ledelse og medarbejdere stræber efter af hensyn til medarbejdernes sikkerhed og sundhed. Lovgivningen skal tilskynde til samarbejde om arbejdsmiljøet og ikke virke som et benspænd for virksomheden. Det skal være let at drive virksomhed, hvis man sørger godt for sine ansattes arbejdsmiljø. Og medarbejderne skal føle sig trygge ved, at myndighederne rykker hurtigt ud, hvis tingene ikke er i orden. Derfor har det været afgørende for os at målrette tilsynsindsatsen«, siger den konservative arbejdsmarkedsordfører Charlotte Dyremose.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden