0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dårlig hukommelse og søvnproblemer er tegn på stress

Vi kan alle blive ramt af stress, men hvorfor?

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hver dag, vi går på arbejde, ligger 35.000 danskere hjemme sygemeldt med diagnosen stress.

Det viser tal fra Stressforeningen. Men hvorfor rammes vi af stress?

Jeg er bange for, at det bliver så accepteret at blive ramt af stress, at man blot betragter det på linje med influenza

Stress er faktisk naturligt og kan hjælpe os med at yde mere her og nu, forklarer erhvervspsykolog og ejer af firmaet GrowPeople Pernille Rasmussen. »Men det er farligt, hvis det bliver ved«, understreger hun.

For hvis man ikke får brugt den adrenalin, som kroppen udvikler under stress, kan det skade de indre organer, siger Pernille Rasmussen, der har beskæftiget sig med stress i 12 år og skrevet flere bøger om emnet.

Ifølge Arbejdsskadestyrelsen er antallet af anmeldelser af psykiske arbejdssygdomme steget med 170 procent de seneste 10 år.

Men Arbejdstilsynet har tilsyneladende svært ved at spotte de psykiske arbejdsmiljøproblemer på arbejdspladserne. Kun i tre procent af 30.000 kontrolbesøg, som Arbejdstilsynet lavede i 2014, førte det til reprimander over for chefen om, at der skulle rettes op på arbejdsmiljøet. Det viser en aktindsigt, som Magisterbladet har fået.

NYHED

Hovedpine, søvnbesvær og let til tårer

Der er stor forskel på, hvad der får os til at blive stresset, og også forskel på, hvilke symptomer vi får. Men man kan kigge efter generelle tegn.

De fysiske symptomer kan være hovedpine, hjertebanken og svimmelhed. De psykiske er, at man husker dårligt, har søvnbesvær og svært ved at koncentrere sig, mens de adfærdsmæssige typisk kommer til udtryk ved, at man bliver mere irritabel, får lettere til tårer og bliver mindre social.

»Og så griber de her ting jo ind i hinanden. Når man ikke sover om natten, bliver man lettere irritabel om dagen«, tilføjer Pernille Rasmussen og understreger, at motion og meditation kan hjælpe kroppen til at komme af med stresshormonerne.

LEDELSEN SKAL HJÆLPE

Er det moderne at være stresset?

»Det er blevet noget, vi siger i flæng, så det er blevet normalt. Flere og flere rammes desværre også, men jeg er bange for, at det bliver så accepteret at blive ramt af stress, at man blot betragter det på linje med influenza«.

»Vores kultur har ændret sig. Elektronikken flytter arbejdet med hjem i stuen, vi skal holde os i form, se vennerne, være fantastiske forældre med hjemmebag og dit og dat. Samtidig med at vi skal passe karrieren«.

Læs mere: