Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Påbud. Steen Jensen og hans kolleger skal fra på mandag både bære hjelm og sikkerhedsbriller på byggepladsen, ellers kan det koste jobbet.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Påbud. Steen Jensen og hans kolleger skal fra på mandag både bære hjelm og sikkerhedsbriller på byggepladsen, ellers kan det koste jobbet.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Entreprenør skærper kursen: Tag hjelm og briller på, eller du bliver fyret

Fra på mandag har alle medarbejdere på NCC’s byggepladser pligt til både at bære hjelm og sikkerhedsbrillerl.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Selvfølgelig er der nogen, der brokker sig, jeg har også hørt nogle true med at sige op. Men det er jo for vores eget bedste. Og tro mig – på mandag er der hjelm og briller på alle hoveder«.

53-årige Steen Jensen sender et bredt smil hen over termokander, kaffekopper og kildevand i skurvognen på byggepladsen i Ballerup, hvor NCC Construction er i fuld gang med at energi-renovere en række beboelsesejendomme.

Fra på mandag forlanger NCC, at samtlige ansatte i koncernen bærer hjelm og sikkerhedsbriller, når de arbejder på en byggeplads. For det kan godt være, at hjelmen klemmer, strammer og generer på en varm solskinsdag. Og at sikkerhedsbrillerne dugger midt i arbejdsprocessen.

Men hjelm og briller er effektive værn mod store og små arbejdsulykker. Derfor skal de i fremtiden være lige så naturlig en del af byggearbejdernes daglige påklædning som sko og strømper.

Vi kan se, det gør en forskel

»Jeg er blevet spurgt mange gange, om vi ikke har hjelm-påbud i forvejen på vore byggepladser, men det har vi jo faktisk ikke. I lighed med alle andre virksomheder i branchen, har vi hidtil fulgt lovreglerne, og de påbyder jo kun hjelm nogle steder på byggepladsen. Og når det gælder sikkerhedsbriller, er der jo kun ganske få regler i lovgivningen. Nu går vi et stort skridt videre, for vi kan se at det gør en forskel«, siger Peter Jonasen, direktør for business support i NCC.

Han understreger, at de nye regler også gælder de underleverandører, der kommer ind på byggepladsen med beton eller andre varer. »De skal også have hjelm og briller på. Og det er her vi tror, vi kommer til at flytte branchen og kulturen«, siger Peter Jonasen, der ikke læger skjul på, at påbuddet skal overholdes.

Undlader en medarbejder at bære hjelm eller briller i strid med reglerne, får den pågældende først en mundtlig advarsel, så en på skrift og så er det ud af vagten med en fyreseddel i hånden.

10 hovedskader og 25 øjenskader

Er det ikke en noget brutal måde at behandle medarbejderne på?

»Nej det synes vi ikke, for spørgsmålet er jo, hvor mange gange vi skal give folk advarsler. Da vi i efteråret gennemgik vores ulykkesstatistik, kunne vi konstatere, at vi ville have haft markant færre hovedskader, hvis vi havde et konsekvent hjelm-påbud«.

»Tilsvarende kunne vi se, at hvis medarbejderne konsekvent havde båret sikkerhedsbriller, så havde vi haft færre øjenskader. Og så kan vi konstatere, at de skylleapparater til øjne, som vi har sat på nogle af de store byggepladser, bliver tømt hele tiden. Også det fortæller os, at folk går og får ting i øjnene på sådan en byggeplads«, siger Peter Jonasen.

I perioden fra 2011 til 2014 havde NCC 10 hovedskader og 25 øjenskader, men statistikken omfatter også et større antal mindre skader, hvor byggearbejdere blandt andet snubler, skrider eller falder fra stilladser og bygninger – eller bliver ramt af byggematerialer.

Der til kommer en del skader, hvor medarbejdere ikke ser sig for og ramler ind i bygninger og stilladser, præcis som det det skete for Steen Jensen sidste forår.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Flænge i øjenbrynet

»Nu er jeg jo en høj fyr på 1,70 cm., og det passede lige med den jernstang, der stak ud fra stilladset på den byggeplads, jeg arbejde på dengang«, fortæller Steen Jensen, der er uddannet tømrer.

Slaget slog ham ud, og da han kom til sig selv, kunne han godt mærke at der var blod i panden. »Jeg havde flået en kæmpe flænge lige i øjenbrynet, som de måtte lukke med seks sting på skadestuen. Tænk nu, hvis den havde ramt øjet. Havde jeg haft en hjelm på, var jeg nok sluppet uden skrammer«.

Men der er noget med at rigtige håndværkere ikke bruger hjelm, i hvert fald ikke hele tiden, erkender Steen Jensen, der også selv ind i mellem har ladet den ligge.

»Vi er jo håndværkere, vi er ikke vant til at gå med hjelm hele tiden, og slet ikke med briller. Så vi stejler lige når vi får at vide, at vi skal med det hele tiden. Men altså, når man lige får tænkt sig om, så er det ikke så dumt det her. Vi kommer til at se det hos alle store entreprenører. For vi får alt muligt møg i øjnene, når vi går og arbejder, og kommer der lige en møtrik eller en svensknøgle flyvende oppe fra 20. etage, så er det altså en meget god idé, at have noget på hovedet,« siger han og tilføjer:

Dansk Byggeri: Flere på samme kurs

»Og så taler vi om et kulturskifte, for det kan godt være, at vi gamle lige brokker os lidt inden vi retter ind, men de unge er meget bedre til at passe på sig selv, og vi gamle må bare erkende, at det er sgu’ en god idé at passe på hovedet og øjnene«, siger Steen Jensen.

Flere andre entreprenør- og byggeselskaber er gået i samme retning de seneste år, og har skærpet kravene til det fysiske arbejdsmiljø, og flere kommer til, vurderer erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er flere og flere bygherrer, der lægger vægt på at entreprenøren har styr på arbejdsmiljøet, så det er ved at blive et vigtigt konkurrenceparameter«, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i dansk Byggeri:

»Jeg er ikke i tvivl om at vi kommer til at se flere entreprenører, der vælger denne kurs, og som også praktiserer en meget synlig ledelse og siger; her er de krav vi stiller, hvis I ikke følger dem, får det konsekvenser«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden