0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kun få jobs bliver slået op på de lediges tvangsportal

Arbejdsgivere går uden om den officielle jobportal Jobnet trods af begyndende mangel på medarbejdere

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der er blevet skabt 59.000 nye jobs siden foråret 2013, og arbejdsgivere er begyndt at melde om problemer med at skaffe medarbejdere. Alligevel bliver der ikke slået flere ledige stillinger op på Jobnet, som er det officielle Danmarks jobportal.

Her er alle arbejdsløse forpligtet til at gå ind og tjekke ledige stillinger. Ellers risikerer de at blive trukket i deres understøttelse. Det undrer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), at arbejdsgiverne ikke har øje for Jobnet.

»I lyset af meldingerne om mangel på arbejdskraft og begyndende flaskehalse på det danske arbejdsmarked, er det bemærkelsesværdigt, at der ikke er slået flere ledige stillinger op i Jobnet, fordi arbejdsløse som en del af deres rådighedsforpligtigelse faktisk er forpligtet til at tjekke jobopslag på Jobnet«, siger chefanalytiker Erik Bjørsted, AE.

Tallet er faldet med den tredjedel

Før krisen i 2007 og 2008 var der på en gennemsnitsdag for eksempel slået cirka 1.500 ledige stillinger op på Jobnet inden for rengøring, ejendomsservice og renovation, men det tal faldt til under 500 daglige opslag i 2009, og her har tallet ligget siden. I Industrien er der et lignende mønster, hvor der før krisen var slået godt 1.000 ledige stillinger op på en gennemsnitsdag, men siden krisen tog fat har der været omkring 200 ledige stillinger på Jobnet.

Den seneste rapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (Star) viser, at 36 procent af landets virksomheder slog deres ledige stillinger op i Jobnet.

»Ligesom arbejdsløse skal søge bredt, så bør arbejdsgivere også annoncerer bredt. Arbejdsløse skal jo også være aktive ud over Jobnet. Det er både arbejdsgivere og lønmodtageres pligt at undgå flaskehalse med mangel på arbejdskraft«, siger Erik Bjørsted.

I sidste uge meldte de økonomisk vismænd og en række andre økonomiske prognoser om gryende opsving.

I arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri (DI), hvis medlemmer er begyndt at klage over vanskeligheder ved at få kvalificerede medarbejdere, forventer de en stigning i antallet af ledige job, som bliver slået op på Jobnet.

»Vi er i begyndelsen af et opsving, og det er endnu blot tre ud af ti virksomheder, som melder om vanskeligheder med at rekruttere personale, når vi foretager rundspørger«, siger underdirektør Steen Nielsen, som gør opmærksom på, at der er mange måder at finde nye medarbejdere på.

Det er ganske almindeligt, at medarbejdere bliver spurgt om, de kender nogen som kunne være interesseret i et job, hvis der er en ledig stilling

»Langt de fleste jobs bliver besat gennem uopfordrede ansøgninger og netværk. Det er ganske almindeligt, at medarbejdere bliver spurgt om, de kender nogen som kunne være interesseret i et job, hvis der er en ledig stilling«, siger Steen Nielsen.

Der er flere private jobportaler på nettet som konkurrer med det officielle Jobnet.

»Det er rigtigt, at de ledige har pligt til at gå ind på Jobnet og være aktivt jobsøgende, men det er jo ikke altid, at en virksomheder er interesseret i udelukkende at få ansøgninger fra ledige. Det kan jo også være, at det vil have ansøgninger fra folk, der er i arbejde. Derfor når et opslag på for eksempel Jobindex længere ud. Der er jo også mange ledige, som orienterer sig på private netportaler«, siger Steen Nielsen.

Hvad vil DI sige til, at virksomheder fik pligt at slå ledig stillinger op på jobnet?

Annonce

»Det vil være en dårlig idé. Det er bedst, at virksomhederne selv tilrettelægger rekruttering af personale«, siger Steen Nielsen.

AE opfordrer virksomhederne til at tænke over, at arbejdsløse ikke har samme adgang til jobs som folk, der allerede er i arbejde.

»Mange stillinger bliver besat gennem netværk, som eksempelvis unge nyuddannede og personer på kanten af arbejdsmarkedet, som langtidsledige ikke altid har den samme adgang til som andre aktører på arbejdsmarkedet. Hvis de ledige stillinger på arbejdsmarkedet skal besættes så effektivt som muligt, bør arbejdsgiverne også annoncere bredt efter arbejdskraften og benytte de officielle kanaler«, siger Erik Bjørsted.

Bruttoarbejdsløsheden var på 126.600 fuldtidsledige i april, hvilket svarer en ledighedsprocent på 4,8.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden