Kvindekamp. Kvindernes har kæmpet for ligeløn og ligestillng, men det danske arbejdsmarked er fortsat præget af kønsforskelle.Foto:

Kvindekamp. Kvindernes har kæmpet for ligeløn og ligestillng, men det danske arbejdsmarked er fortsat præget af kønsforskelle.Foto:

Arbejdsmarked

Unge: Nu er ligestilling i hus. Mænd er enige. Nej, siger kvinderne

Er vi i mål med ligestillingen? ja, siger de unge, men svaret afhænger af, hvem man spørger.

Arbejdsmarked

På trods af ligestillingslove, rødstrømper og kvindekvoter, er der lang vej endnu til ligestilling mellem mænd og kvinder i Danmark.

Det er svaret fra 42 procent af danskerne i en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Epinion har udarbejdet for LO i anledning af 100-året for kvindernes valgret.

»Vi er kommet ufatteligt langt med mænd og kvinders ligestilling på de 100 år. Ingen tvivl om det. Men vi må ikke stoppe op nu. Vi står stadig med et stort løngab, en meget skæv barselsorlov og et meget kønsopdelt arbejdsmarked«, siger LO’s næstformand Lizette Risgaard.

4 fagforeningskvinder bag kronik

LÆS KRONIK

I en fælles kronik i dagens Politiken gør hun og tre andre kvindelige fagforeningsledere status over en ligestilling, der efter deres mening slet ikke er i hus.

Og det er også synspunktet hos et klart flertal af kvinder i den nye undersøgelse. Til gengæld ser mændene noget anderledes på sagen.

Godt 60 procent af de mænd, der har deltaget, mener samstemmende, at ligestillingen i høj grad eller nogen grad er kommet i hus i Danmark.

Og noget overraskende er det også holdningen blandt de unge mellem 15 og 29 år. Her mener kun 31 procent at det kniber med ligestillingen, mens 64 procent af de unge vurderer, at ligestillingen i det store og hele er kommet i hus.

Forsker: De unge ved ikke bedre

Men de unges vurdering vil efter alt dømme ændre sig radikalt, når de træder ud i arbejdslivet og skal kombinere karrieren med familie og børn, mener kønsforsker Kenneth Reinicke fra Roskilde Universitets Center:

»Det er jo ikke overraskende, at der er flere kvinder, der kan få øje på ligestillings-problematikkerne, det ligger lige for, om jeg så må sige. Hvad angår de unge er de jo ikke for alvor blevet konfronteret med disse problematikker endnu. Det sker først for alvor, når de begynder at stifte familie. Så skal der aftales en barselsorlov, og hvem skal hente i børnehaven og hvem kan give den en skalle på jobbet, Jeg er ret sikker på, at de unges holdning afspejler en vis grad af uvidenhed om, hvad der venter. De ung har simpelthen ikke mærket det på egen krop endnu.« siger Kenneth Reinicke.

Der er stadig langt til ligestilling, ikke mindst i familielivet, og her er det fædrene der har brug for en hånd, mener de fire kvindelige fagforeningsledere, der står bag dagens kronik; Lizette Risgaard LO, Bente Sorgenfrey FTF, Lisa Herold Ferbing Djøf og Ingrid Stage fra Dansk Magisterforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fædre skal have længere barsel

Mens mødrene har 18 uger øremærket barselsorlov efter fødslen, må fædrene nøjes med de to ugers fædreorlov, de fik ret til tilbage i 1984. Men »ganske meget har ændret sig siden da, også i vores syn på forældrerollerne – alligevel er der intet sket med fædreorloven i 31 år!«, skriver de fire kronikører:

»Muligheden for at passe sine børn, mens de er helt små, er en central rettighed, som fagbevægelsen har kæmpet for i mange år. Vi er nået langt, når det handler om kvindernes rettigheder. Så langt, at det i store træk ikke længere er nødvendigt at kæmpe for at sikre kvinderne en rimelig orlovsperiode. Helt anderledes ser det til gengæld ud for fædrenes ret til orlov med deres små børn«. »Her kæmper vi stadig: Fordi vi mener, at fædres ret til betalt orlov er for dårlig. Fordi vi mener, det er godt for børnene at have både en far og en mor som nær omsorgsperson. Og fordi vi ved, at en skæv fordeling af orloven lægger spor ud, så ansvaret for børnenes omsorg også fremover fordeles ulige på forældrenes skuldre resten af livet. Et familie- og arbejdsliv i balance er ganske enkelt lettere at opnå, hvis begge skuldre bærer lige meget. Der er vi langt fra«, skriver kronikørerne.

Mændene betaler prisen

Det er mændene, der arbejder mest og længst og dermed kan pleje sig selv og karrieren bedre end kvinderne.

En ulighed der tit bliver påpeget i ligestillingsdebatten. Men mændene betaler ofte en høj pris for privilegiet, understreger Kenneth Reiniche: »Vi lever ikke lige så længe som kvinderne, vi har det sværere med at blive arbejdsløse, med at blive skilt og med at gå på pension«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce