0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mellemlederne snupper lønstigningerne - men timelønnede bliver forbigået

Enkelte grupper af arbejdere må spejde langt efter lønstigninger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Thomas Borberg (arkiv)
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

illusion. Lønudviklingen inden for HK Handel har været nærmest ikke eksisterende siden finanskrisen i 2008, påpeger en faglig chef i forbundet.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danmark er ude af krisen. Det var den afgående og den nu sandsynligvis tiltrædende statsminister enige om i den netop overståede valgkamp. At væksten er tilbage i Danmark, kunne Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) konkludere, og med den følger gerne en stigende appetit efter lønkroner.

Men noget tyder på, at enkelte grupper af arbejdere må spejde langt efter lønstigninger. Især de timelønnede halter efter dem, der er ansat som chefer, mellemledere eller funktionærer.

Vi vil jo gerne have både en jobfest og en lønfest, men hvis man skal vælge, så prioriterer folk at have et job frem for at brokke sig over lønnen

Det er konklusionen i en ny undersøgelse fra hr-firmaet Bluegarden, der står bag landets mest udbredte systemer til administration af lønudbetalinger, Dataløn og Multiløn.

Hvor de timelønnede skrabede bunden med en medianlønstigning på 1,4 procent, lå chefer og mellemledere i top med 1,8 procent, viser undersøgelsen, der dækker 295 virksomheder med i alt 68.997 ansatte. Ser man på landet som helhed, løb direktører og funktionærer med stigninger på 1,5 procent.

»Timelønnede medarbejdere og ufaglært arbejdskraft er typisk den gruppe, som mærker opsvinget i økonomien med størst forsinkelse. Mange timelønnede er ansatte i detail- og servicesektoren, og de manglende lønstigninger er en indikator på, at det fortsat går trægt med danskernes forbrug«, vurderer John Lind Thomsen, hr-direktør i Bluegarden.

Nogle direktører holder dog også igen. 35 procent af topcheferne får ikke en krone mere i lønningsposen i 2015 (i grafikken fremgår direktørernes situation ikke. Det gør derimod chefer og mellemledere). Herefter følger de timelønnede, hvor 31 procent går helt glip af en stigning i 2015, mens 21 procent af mellemlederne og 19 procent af funktionærerne må spejde forgæves efter et opmuntrende brev fra virksomhedsledelsen.

Også i 2016 regner hele 25 procent af virksomhederne med, at de timelønnedes løn forbliver, som den er. Kun 17 procent venter, at chefer og mellemledere vil gå glip af stigninger, mens kun 16 procent forventer, at funktionærerne bliver helt forbigået.