Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Ærlighed. Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, mener, at gravide kvinder skal være ærlige om graviditeten til en jobsamtale.
Foto: JENS DRESLING

Ærlighed. Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, mener, at gravide kvinder skal være ærlige om graviditeten til en jobsamtale.

Arbejdsmarked

S og DF: Kvinder bør fortælle om graviditet til jobsamtaler

Politikere vil ikke lovgive men opfordrer til åbenhed ved jobsamtalen.

Arbejdsmarked

I den ideelle verden burde alle parter til en jobsamtale spille med helt åbne kort.

Sådan lyder det fra beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S), efter flere eksperter i dag opfordrer gravide til at udvise højere moral til jobsamtaler.

»Hvis man er gravid, og det har en betydning i forhold til ansættelsen inden for en kort periode, så synes jeg, at man skal fortælle det«, siger ordføreren.

Opfordringen fra eksperterne kommer efter en nyligt afsluttet sag i Ligebehandlingsnævnet, hvor en kvinde havde klaget over en afskedigelse.

Hun var blevet ansat i en børnehave i en tidsbegrænset stilling på fem måneder. Efter ansættelsen gjorde hun opmærksom på, at hun var gravid og derfor skulle på barselsorlov to måneder inden ansættelsens udløb. Få dage efter meddelte børnehavelederen hende, at man hellere ville ansætte en anden kandidat, der kunne udfylde stillingen i hele perioden.

Sagen er endt med, at børnehaven skal betale en godtgørelse til kvinden på 65.000 kroner.

»Generelt er det altid bedst, når både arbejdsgiver og lønmodtager oplyser om forhold, som er afgørende i forhold til ansættelsen«, siger Leif Lahn Jensen (S) og tilføjer:

»Jeg mener ikke, at der skal stilles lovkrav om det. Hvis vi gør det her til krav og lov, så blander vi os i arbejdsmarkedsforhold. Så ville det også kræve, at vi stiller krav om alle mulige andre ting. Det bedste er, at man er så ærlig som muligt«.

Hos Dansk Folkeparti er holdningen ligeledes, at man »selvfølgelig« skal fortælle i en jobsamtale, hvis man er gravid. Uanset om man søger en stilling af længere eller kortere varighed.

»Det kan jo være, at det er et job, hvor der skal tages særligt hensyn til det. Og så kan det ikke nytte noget, hvis man ikke fortæller det«, siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted.

Beskæftigelsesordfører for Enhedslisten, Finn Sørensen, er tilfreds med, at Danmark i øjeblikket har en »rimelig beskyttelse af kvinder i den situation«.

»Det skal være op til den enkelte, hvor åben man vil være om en graviditet til en ansættelsessamtale. Og det er i hvert fald ikke noget, hvor vi skal ind og prøve at ændre regler eller lovgive os ud af«, siger han og tilføjer:

»Så kan man have nogle moralske vurderinger om, at det nok ville være klogt at oplyse om det i nogle tilfælde, mens i andre tilfælde vil det ikke være klogt«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce