Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
jobkø.60.400 københavnere er på understøttelse, kontanthjælp, sygedagpenge, førtidspension eller anden form for offentlig understøttelse
Foto: Jesper Mortensen (arkiv)

jobkø.60.400 københavnere er på understøttelse, kontanthjælp, sygedagpenge, førtidspension eller anden form for offentlig understøttelse

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stor oprustning på jobcenteret skal give ledige større chancer

Københavns Kommune vil bruge millioner på at gøre 1.000 ansatte på jobcentrene dygtigere

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Milliarderne ruller gennem landets jobcentre, men de ansatte har ikke nogen formel uddannelse.

Landets største kommune København går nu enegang og sætter systematisk efteruddannelse af deres 1.000 ansatte på de kommunale jobcentre i gang på professionshøjskolen Metropol. Det koster 29 millioner kroner over to år.

»Det er hul i hovedet, at vi ikke har en uddannelse af jobkonsulenter«, forklarer beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (RV).

»Jobkonsulenterne skal kunne en kompliceret jura og samtidig have overskud til at gennemføre en god og udviklende samtale med de ledige. Vi har i 15 år levet i tjekregime, hvor det har drejet sig om at presse de ledige så meget, at de forlod beskæftigelsessystemet. Nu gælder det mere om den gode samtale, der får københavnerne i job eller uddannelse, så der er behov for et uddannelsesløft«, siger hun.

udbetaler milliarder

Københavns Kommune udbetaler mere end ni milliarder kroner som for eksempel dagpenge og kontanthjælp.

»Det er paradoksalt, at den kostbare beskæftigelsesindsats, som har så stor betydning for mange borgere, ikke har et fælles fagligt udgangspunkt. Derfor laver vi et kæmpe uddannelsesløft og sætter en ny faglig standard«, siger borgemesteren.

I øjeblikket er 60.400 københavnere på understøttelse, kontanthjælp, sygedagpenge, førtidspension eller anden form for offentlig understøttelse. Det svarer til 14,4 procent af den voksne befolkning. Målet er at få tallet omkring to procentpoint ned.

»De ansattes uddannelsesløftet er elementerne, der skal få københavnere væk fra offentlig forsørgelse«, siger Anna Mee Allerslev.

Teologer på jobcentret

De ansatte på landets jobcentre har vidt forskellige baggrunde for at varetage arbejdet som jobkonsulenter. I København er omkring 30 procent akademikere, mens omkring 20 procent har en faglært uddannelse. Hver fjerde har en professionsbachelor og kan for eksempel være socialrådgivere. De resterende har forskellige andre uddannelser.

Det er et stærkt initiativ

På Metropol ser de frem til at tage fat på uddannelsen.

»Det er alt fra tømrere til teologer, som arbejder i jobcentrene. Det kan være en styrke, at der er en så mangfoldig uddannelsesbaggrund på jobcentrene. De arbejdsløse kommer jo også med vidt forskellige baggrunde, men med den brede vifte af uddannelser er det væsentligt at finde en fælles faglighed og arbejde i samme retning. Det er det, vi kan ruste dem til med det nye uddannelsesforløb«, siger afdelingsleder Lise Jordahn.

De 1.000 ansatte skal have en måneds uddannelse de næste to år, og de får papir på deres uddannelse. Partnerskaber giver ifølge Metropol ekstra muligheder.

»Det har vist sig i samarbejdet om udvikling af uddannelsen mellem os og kommunen. Vi har gjort et stort stykke arbejde sammen for at lave en god uddannelse, som vi også håber at kunne bruge til et samarbejde med andre kommuner«, siger Lise Jordahn.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi har fået mulighed for at bidrage med vores viden til indholdet af uddannelsen. For eksempel er de samtaler, som jobkonsulenterne har med borgere og virksomheder, helt afgørende, så derfor lægger vi stor vægt på at træne samtaler. Når det sker i så tæt dialog med København har vi større mulighed for at sikre os, at efteruddannelsen får effekt på jobcentrene og dermed for virksomheder og borgere. Der vil være ledere med på alle uddannelsesmoduler til at kickstarte forløbene. Det er vi glade for, for det viser, at kommunen vil noget med efteruddannelsen.

En større kortlægning fra Aalborg Universitet viste i 2012, at uddannelsesprofilen på landets jobcentre minder om situationen på de københavnske jobcentre. Kortlægningen viste også, at godt en tredjedel af de ansatte efterlyste »i meget høj grad« eller »høj grad« efteruddannelse i lovgivningen på området, valg af tilbud til borgerne og at træffe juridiske begrundende afgørelser.

»Jeg vil gerne rose København for at komme i gang med en systematisk efteruddannelse af de ansatte på jobcentrene«, siger professor i offentlig forvaltning Henning Jørgensen, der stod bag kortlægningen af kvaliteten på jobcentrene.

Der blev sat 150 millioner statslige kroner af over seks år til efteruddannelse på jobcentrene i forbindelse med beskæftigelsesreformen fra 2014. Dem kunne kommunerne søge.

»De er ikke brugt for i år. Det er den enkelt kommunes og dermed den enkelte arbejdsgivers ansvar at efteruddanne personalet. Når man laver fire reformer i træk, så er der et behov opkvalificering«, siger chefkonsulent Ulrik Petersen, Kommunernes Landsforening.

»Der er et meget stort efterslæb, så det er helt tosset, at pengene til efteruddannelse ikke kommer ud og arbejder«, siger Henning Jørgensen.

Mange jobcenteransatte er organsieret i HK, som i flere år har efterlyst bedre uddannelse på jobcenterene. HK har deltaget i at udvikle den nye uddannelse på metropol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er et stærkt initiativ. Det har været et ønske fra medarbejderne, som også får stor betydning for de ledige, der møder de ansatte på jobcentrene. Det er godt, at det bliver et krav at tage uddannelsen, når der bliver ansat nye på jobcentrene. Langt de færreste medarbejdere i jobcentrene rundt om i landet har en decideret beskæftigelsesfaglig uddannelse, så vi kommer til at gå foran i København«, siger formand Christian Grønnemark, HK i Hovedstaden.

Aftalen med professionshøjskolen Metropol underskrives i dag.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Thomas Flensburg, Arbejdsmarked eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden