Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udenfor. Omkring 60.000 arbejdsløse falder uden for den almindelige arbejdsløshedstatistik, bruttoledigheden. De er ikke registret som arbejdsløse, fordi de for eksempel hverken har krav på kontanthjælp eller dagpenge.
Foto: Jesper Mortensen (arkiv)

Udenfor. Omkring 60.000 arbejdsløse falder uden for den almindelige arbejdsløshedstatistik, bruttoledigheden. De er ikke registret som arbejdsløse, fordi de for eksempel hverken har krav på kontanthjælp eller dagpenge.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

60.000 arbejdsløse falder uden for statistikken

Arbejdsløsen er faldet til 120.000, men der er reelt flere arbejdsløse.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På trods af sløj vækst falder arbejdsløsheden i disse måneder, blandt andet fordi der bliver skabt nye arbejdspladser.

Men bag de flotte tal skjuler sig en skyggearbejdsløshed på 60.000 personer, som gerne vil have et arbejde, men ikke optræder i de almindelige arbejdsløshedstal, viser tal fra Danmarks Statistik, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har gennemgået.

Der er mere arbejdskraft til rådighed, end det umiddelbart ser ud til.

»Der er flere arbejdsløse, end vi umiddelbart kan se i den traditionelle og mest brugte statistik, bruttoledigheden«, siger chefanalytiker Erik Bjørsted, AE.

»De 60.000 skyggeledige kan være folk, som har mistet retten til dagpenge, og som hverken kan få kontanthjælp eller arbejdsunderstøttelse, men må lade sig forsørge af en ægtefælle. Det kan også være hjemmegående, som gerne vil tilbage i job, eller studerende, som har opgivet studierne«, siger Erik Bjørsted.

De nye arbejdsløshedstal, som Danmark Statistik offentliggjorde i går morges, viser, at der blev 1.100 færre arbejdsløse i oktober i forhold til september. Arbejdsløsheden er faldet fra godt 160.000 arbejdsløse i begyndelsen af 2013 til 120.400 fuldtidsledige i oktober, hvilket svarer til en ledighed på 4,5 procent. Der er tale om den såkaldte bruttoledighed, hvor de aktiverede tælles med. Der bliver også skabt jobs, viser tallene. Fra andet til tredje kvartal steg beskæftigelsen med 6.300.

Men Danmarks Statstik gennemfører også en Arbejdskraftsundersøgelse (AKU), hvor 22.000 danskere i alderen 15-74 år bliver spurgt om deres jobsituation en gang i kvartalet. Det er en international anerkendt metode til at afdække den reelle arbejdsløshed på. På den måde bliver også arbejdsløse, som ikke er registret som arbejdsløse, men som opfylder kriterierne for at være arbejdsløse, opdaget. Kriterierne er, at de ønsker et arbejde, søger aktivt efter et arbejde og står til rådighed for arbejdsmarkedet. I tallene har Arbejderbevægelsens Erhvervsråd frasorteret studerende, som ikke kan finde et job til at supplere studiestøtten.

»På den måde får vi et billede af, hvor mange der reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet. Oveni dem, som optræder som bruttoledige, har vi altså en gruppe på omkring 60.000, som er på jagt efter et arbejde eller måske et deltidsjob«, siger Erik Bjørsted.

Færre i arbejde end før krisen

Før finanskrisen var der omkring 35.000 skyggeledige. Men det tal steg i de første kriseår til på den anden side af 60.000. Og der har det ligget de seneste fem år. Skyggeledigheden har ikke fulgt det samme mønster som bruttoledigheden, der er faldet markant de seneste år.

I arbejdsgiverorganisationen Dansk Byggeri har de et bud på, hvorfor skyggeledigheden ligger nogenlunde konstant på omkring 60.000.

»Nogen har ’gemt sig i uddannelsesystemet’ under krisen. De kan se en interesse i at få uddannelsen gjort færdig nu, hvor der er fremgang i beskæftigelsen«, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

Tilsvarende tanker har AE gjort.

»Når jobmulighederne bliver bedre, er der flere, som melder sig på arbejdsmarkedet og søger arbejde«, siger Erik Bjørsted og tilføjer: »Det er en vigtig pointe, at der er mere arbejdskraft til rådighed, end det umiddelbart ser ud til, når vi kigger i den almindelige arbejdsløshedsstatistik. Der er altså længere vej til, at der vil opstå flaskehalse med mangel på folk i bestemte brancher«, siger Erik Bjørsted, der medgiver, at de skyggeledige måske ikke har de rette kvalifikationer til et moderne arbejdsmarked.

»Men så gælder det om at udnytte tiderne med gode jobmuligheder til at få dem på kanten af arbejdsmarkedet i job og eventuelt givet de nødvendige kvalifikationer«, siger Erik Bjørsted.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Bnp falder

Samtidig med arbejdsløshedstallene offentliggjorde Danmarks Statistik, at bruttonationalproduktet (bnp) faldt med 0,1 procent i 3. kvartal. Det er først gang i otte kvartaler, at der er negativ vækst. Dansk Byggeris cheføkonom tror, at der er tale om et midlertidigt tilbagefald.

»Det har været et økonomisk broget efterår. Jeg tror godt, at beskæftigelsen kan fortsætte med at stige. Vi har fortsat langt op til niveauet fra før krisen. Vi ligger fortsat 100.000 under beskæftigelsen før krisen«, siger Bo Sandberg, der peger på, at der er skabt 3.000 jobs om måneden i det seneste par år.

»Det seneste år har væksten i bnp været på 0,9 procent. Det er ikke særligt imponerende. Vi skal helst have en vækst på omkring 2 procent. Hvis ikke der kommer gang i økonomien, kan jobskabelsen godt gå ned i kadencen. Hvis der ikke kommer mere efterspørgsel fra udlandet eller gang i den indenlandske efterspørgsel«, siger cheføkonom Bo Sandberg, Danske Byggeri.

Novembers arbejdsløshedstal bliver først offentliggjort næste år

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Thomas Flensburg, Arbejdsmarked eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden