Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Illustration: Per Bergsbo

Illustration: Per Bergsbo

Arbejdsmarked

140.000 kvinder vil blive ramt af langvarig stress

Hovedpine, søvnløshed, tristhed og koncentrationsbesvær er de typiske symptomer.

Arbejdsmarked

Der har været fuld fart på. Et spændende job i den kreative branche med masser af udfordringer, masser af ansvar og ikke mindst søde og inspirerende kolleger.

Men en dag, da ungerne var afleveret i institutionen, stod hun pludselig der. Med tårer ned ad kinderne og en klump i maven. Og kunne ingenting.

36-årige Birgitte var - ligesom mange tusinde andre kvinder i trediverne - blevet ramt af stress.

»Jeg har levet meget gennem mit job. Det har været en stor del af min identitet«, fortæller Birgitte, der nu er på vej tilbage på job efter at have været sygemeldt med stress i næsten fire måneder.

»Selvom min chef på et tidspunkt sagde til mig, at jeg ikke altid behøvede at være 120 procent på hele tiden – nogle gange er 90 procent nok, så blev jeg bare ved«, husker hun.

Birgitte er ikke hendes rigtige navn. Hun ønsker at være anonym, da hun oplever, at mange stadig ser stress som et svaghedstegn. Hun frygter derfor, at det kan få konsekvenser for hendes arbejdsliv, hvis hun står frem. Samme melding har Politiken fået fra flere.

20 procent flere rammes af stress

Birgitte tilhører dog langt fra en lille, marginaliseret gruppe. Antallet af danskere, der langtidssygemeldes med stress, er de seneste fem år steget med 20 procent, viser en analyse foretaget af Danica Pension for Politiken på baggrund af data fra deres cirka 600.000 kunder.

Hver tredje kvinde og hver femte mand vil i løbet af arbejdslivet blive sygemeldt i en periode på tre måneder eller mere. Tidligere var det primært fysiske lidelser, der var grund til langtidssygemeldingerne, men i dag er det i stigende grad psykiske lidelser, med stress som den absolut mest almindelige lidelse, der fylder i statistikken.

Værst ser det for kvinder mellem 30 og 39 år. Her er skyldes halvdelen af sygemeldingerne blandt Danicas kunder psykiske lidelser. Det betyder, at 140.000 kvinder statistisk set vil blive sygemeldt med stress i løbet af deres arbejdsliv.

»Der har været en meget stor stigning de seneste år, og vi kan se, at der er en overrepræsentation hos denne gruppe. Det er ofte småbørnsmødre, der har meget store krav til både karriere og familie«, siger Jens Christian Nielsen, der er cheføkonom i Danica Pension.

Mange henviser til, at de oplever et dobbelt pres. De føler sig både pressede på jobbet og derhjemme. Det gælder småbørnsforældrene, men vi ser også mange med teenagebørn, der har svært ved at få det hele til at hænge sammen

Samme tendens oplever man i PFA Pension. Blandt selskabets cirka 800.000 kunder har der det seneste år været en kraftig stigning i antallet af personer, der er blevet nødt til at sygemelde sig i tre måneder eller mere på grund af stress. Og også her er kvinderne i overtal.

»Generelt fylder kvinderne mere i statistikken, og når det handler om stress er det endnu mere udtalt«, siger Rasmus Ruby Johansen, der er chef for sundhed og skade i PFA.

I PFA udgør kvinderne i år 70 procent af alle anmeldelser om tab af erhvervsevne på grund af stress, mens de kun udgør knap halvdelen af de knap 600.000 forsikringstagere, der har en dækning mod tab af erhvervsevne hos PFA.

»Mange henviser til, at de oplever et dobbelt pres. De føler sig både pressede på jobbet og derhjemme. Det gælder småbørnsforældrene, men vi ser også mange med teenagebørn, der har svært ved at få det hele til at hænge sammen«, siger Rasmus Ruby Johansen.

Både Danica Pension og PFA oplever også, at der er stor efterspørgsel på stress i forbindelse med deres sundhedsforsikringer. Heldigvis er der mange, der får taget hånd om problemerne i opløbet, ofte med psykologhjælp, og som derfor ikke ender med en langtidssygemelding.

Men selvom stress primært rammer kvinder midt i livet, oplever både Danica Pension og PFA en generel stigning, både hos kvinder og mænd. Kun blandt de helt unge, folk mellem 20 og 29 år, samt de ældre, folk der har rundet de 60 år, er der stadig relativt få, der må sygemeldes med stress i en længere periode.

Chancen for comeback stiger ved kortere sygdom

I begge selskaber, er det en bred vifte af faggrupper, der bliver ramt.

Danica Pension har oplevet, at det kan være svært at hjælpe deres stressramte kunder på den optimale måde, og derfor har selskabet indledt et samarbejde med AS3 Work & Care, der har specialiseret sig i at hjælpe stressramte tilbage på arbejdsmarkedet.

»Vi kan jo se i vores statistikker, at det er helt afgørende, at folk kommer tilbage på arbejdsmarkedet hurtigst muligt. Jo længere tid, der gør, des større er risikoen for, at de aldrig finder fodfæste på arbejdsmarkedet igen«, siger Jens Christian Nielsen.

Er man sygemeldt fra jobbet i tre måneder, er sandsynligheden for at vende tilbage til arbejdsmarkedet mere end 60 procent. Er man sygemeldt i et halvt år er sandsynligheden kun 50 procent.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ifølge forebygstress.dk skyldes 25 procent af sygefraværet på de danske arbejdspladser stress. Når folk sygemeldes i længere perioder koster det store summer, både for den enkelte, for arbejdsgiverne og for samfundet generelt.

Hovedpine, søvnløshed og tristhed er typiske symptomer

AS3 Work & Care har mange års erfaring med at få folk tilbage på arbejdsmarkedet igen efter en sygemelding. De arbejder både med psykologbehandling, samtaleterapi, mindfulness og indslusningsforløb, hvor de i samarbejde med arbejdsgiveren og den stressramte tilrettelægger individuelle forløb for at genetablere kontakten til arbejdsmarkedet.

»Noget af det, vi arbejder rigtigt meget med, er at identificere de såkaldte stressorer – altså det, der gør os stresset. Det er jo selve forudsætningen for at forhindre, at det sker igen«, forklarer Bo Hansen, læge og fagchef i AS3 Work & Care.

Ud over at undgå de situationer, der udløser stress, er det ifølge Bo Hansen også afgørende, at man bliver bedre til at identificere symptomerne. De kommer både til udtryk psykisk, fysisk og adfærdsmæssigt.

»Typiske symptomer er hovedpine, søvnløshed, tristhed og koncentrationsbesvær. Men det kan også gå ind og direkte ændre folks adfærd. Man kan for eksempel blive indelukket og negativ«, siger han.

Måtte bare tage sig sammen

Når Birgitte tænker tilbage, står det klart, at hun i perioden op til sin sygemelding havde flere af disse symptomer.

Hun havde valgt at gå ned på 30 timer om ugen, da hun kom tilbage på jobbet efter sin anden barsel for at balancere familielivet og arbejdslivet. Men det resulterede blot i, at hun sad og arbejdede om aftenen – og om natten – for at enderne til at mødes.

»De første uger efter barslen arbejdede jeg næsten 70 timer om ugen. Jeg er meget perfektionistisk og ville gøre alting ordentligt«, siger hun.

Hun kunne godt mærke, at hun ikke havde det godt. Men hun tænkte, at hun bare måtte tage sig sammen. Og det gjorde hun. I lang tid.

»Selvom jeg en morgen var brudt helt sammen, blev jeg ved med at tage på arbejde. Jeg var helt udbrændt og enormt træt, og jeg blev nødt til at gå ind i mødelokaler og græde. I det hele taget græd jeg enormt meget«, husker Birgitte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var ikke kun arbejdspresset, som var et problem

Hun understreger, at det ikke kun var arbejdspresset på jobbet, der slog benene væk under hende.

»Jeg vil jo ikke hente børnene som den sidste og sidde med en mobiltelefon i hånden, når jeg er sammen med dem. Så det var bare det hele, der blev for meget«, siger hun.

Birgitte er nu så småt ved at komme tilbage på job. Det er både dejligt og skræmmende, og det har været en lang proces. Hun har både fået hjælp fra en psykolog, deltaget i mindfulnesskurser og fået hjælp til at langsomt at starte op på jobbet igen.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Anne Klejsgaard, Arbejdsmarked eller Økonomi, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce