Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
sygt. Det er absolut ikke et særsyn at være langtidssygemeldt. Der var sidste år ifølge Danmarks Statisk 4,6 millioner sygefraværsdage, som skyldtes sygefravær på mere end 60 dage.
Foto: Simon Fals (arkiv)

sygt. Det er absolut ikke et særsyn at være langtidssygemeldt. Der var sidste år ifølge Danmarks Statisk 4,6 millioner sygefraværsdage, som skyldtes sygefravær på mere end 60 dage.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Chefen fik lov at læse med: »Jeg var sikker på, at vi var i et fortroligt rum«

Fagbevægelsen vil bruge en sag fra Aalborg til at bremse arbejdsgiveres mulighed for at få helbredsdata om deres langtidssygemeldte ansatte.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I december 2014 blev en teknisk assistent sygemeldt på grund af stress. I løbet af foråret forsøgte hun at komme tilbage på nedsat tid på den virksomhed i Aalborg, hvor hun arbejdede. Men det gik ikke. I løbet af sommeren måtte hun atter give op og lade sig sygemelde igen.

Hun var i kontakt med det kommunale jobcenter i Aalborg under forløbet. Deres opgave er blandt andet at få sygemeldte tilbage i job. Den tekniske assistent har i sit sygdomsforløb flere gange været hos sin egen læge og til psykolog 17 gange. Efter et halvt års sygdom bad jobcentret kvindens læge og psykolog om såkaldte statusattester. På den måde kunne jobcentret danne sig et overblik over hendes udsigter på arbejdsmarkedet.

Her kunne historien sådan set være sluttet, men den tekniske assistents arbejdsgiver bad om aktindsigt i attesterne fra læge og psykolog.

Jobcentret afgjorde, at arbejdsgiveren havde ret til aktindsigt. En beslutning som blev bakket op af Aalborg Kommune, og 18. august i år bliver de to attester sendt til arbejdsgiveren, som fik dem med morgenposten dagen efter. Få dage efter blev kvinden fyret.

Nu har den statslige Ankestyrelse, som er højeste myndighed på området, sagt god for aktindsigten.

Det er helt ødelæggende for fortroligheden mellem læge og patient, hvis oplysninger går videre til arbejdsgiveren

Den nordjyske kvinde er absolut ikke ene om at være langtidssygemeldt. Der var sidste år ifølge Danmarks Statisk 4,6 millioner sygefraværsdage, som skyldtes sygefravær på mere end 60 dage.

Havde fyret sig selv

I Vendsyssel sidder en forbløffet kvinde: »Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det, jeg sagde til lægen og psykologen, gik videre til min arbejdsgiver. Jeg var sikker på, at vi var i et fortroligt rum«, siger den 46-årige kvinde, der ønsker at være anonym af hensyn til sin fremtid på arbejdsmarkedet.

I de papirer, som arbejdsgiveren fik, skriver både læge og psykolog, at den teknisk assistent har et anstrengt forhold til sin nærmeste chef, og som psykologen udtrykker det, så var »det svært at kommunikere med chefen«.

Lægen skriver endvidere om den nordjyske kvinde, at »hun har en meget fast overbevisning om, at hun vil klare at vende tilbage på fuld tid – hvorefter hun påtænker at opsige sin stilling, idet hun beskriver arbejdsmiljøet som særdeles hårdt, og stort set alle teknikere føler sig presset«. Lægens statusattest oplyser også, hvilken medicin kvinden får, og der er antydet en diagnose.

Den tekniske assistent mener, at lægen har misforstået hende.

»Jeg har ikke gjort noget for at skifte arbejde, men vil gerne vende tilbage på fuld tid. Hvis jeg selv sad med papiret fra lægen, ville jeg også fyre mig selv, hvis jeg var arbejdsgiver«, siger nordjyden.

Få dage efter, at arbejdsgiveren modtog statusattesterne, blev den 46-årige nordjyde indkaldt til møde, som endte med en fyring efter otte måneders sygemelding. Men attesterne fra læge og psykolog indgik ikke som en del af begrundelsen for afskedigelsen.

I Teknisk Landsforbunds på Nørre Vold i København skaber sagen røre. De har aldrig før oplevet, at en arbejdsgiver kunne få detaljerede helbredsoplysninger om en ansat.

»I sagen fra Nordjylland har jeg svært ved at se bort fra, at aktindsigt ikke skulle have spillet en rolle i forbindelse med afskedigelsen af vores medlem, men det kan jeg naturligvis ikke dokumentere«, siger formand Lone Engberg Thomsen, Teknisk Landsforbund, der bakkes op af LO.

»Det er helt ødelæggende for fortroligheden mellem læge og patient, hvis oplysninger går videre til arbejdsgiveren«, siger stedfortrædende næstformand Arne Grevsen, LO, der repræsenterer en million lønmodtagere.

Korrekt behandling

Det er Lægeforeningens medlemmer, som laver statusattesterne. Også der er de overraskelse.

»Fidusen ved at have et fortroligt rum mellem læge og patient er, at patienten kan tale frit, og alt kommer på bordet, så lægen kan gå i gang med den korrekte behandling. Hvis lægen ikke får et fuldstændigt dækkende billede af sygdommen, kan det blive besværligt at komme i gang med den rigtige behandling, og sygedommen kan trække ud«, siger Tue Flindt Müller, formand for Attestudvalget og praktiserende læge i Slagelse. Han laver selv 80-100 statusattester om året.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Forbundet klager til den statslige Ankestyrelse over aktindsigten. Advokaten henviser i sin klage til bl. a. helbredsloven, som siger, at arbejdsgiveren ikke har ret til »at indhente oplysninger om ansattes helbredsmæssige forhold«.

Men Ankestyrelsen, som er øverste myndig på området, afviser klagen. Ankestyrelsen begrunder afgørelsen med, at arbejdsgiveren skal have aktindsigt, fordi der er tale om en sygedagpengesag.

Kort fortalt har en medarbejder, der arbejder som funktionær, krav på løn under sygdom.

Den tekniske assistent får altså sin normale løn under den otte måneder lange sygeperiode, mens arbejdsgiveren søger om at få sygedagpenge fra det offentlige, så de får udgifterne til lønnen dækket.

»Vi vurderer, at din arbejdsgiver havde ret til aktindsigt i de akter, der er af væsentlig betydning for sagen om sygedagpenge«, skriver Ankestyrelsen.

»Vi vurderer samtidig, at det er godtgjort, at der ikke foreligger afgørende hensyn til dine private interesser, der kan medføre, at din arbejdsgivers ret til aktindsigt skal begrænses..... Arbejdsgiver er part i sagen, fordi han har ret til sygedagpengerefusion og derfor har en væsentlig, økonomisk interesse i sagens udfald«, står der videre.

Arbejdsgiveren fik ikke adgang til den tekniske assistents journaler fra læge og psykolog, men til de to statusattester, som læge og psykolog udfærdigede til jobcentret.

I arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv peger underdirektør Charlotte Vester på, at reglerne har været de samme i mere end 20 år. Arbejdsgivere har adgang til aktindsigt i statusattester, fordi de er part i sygedagpengesagen. Arbejdsgiverne kan få op til 18.000 kroner om måneden i refusion fra kommunen for en syg medarbejder.

»Det er et væsentligt beløb for en arbejdsgiver. Derfor er det også nødvendigt for en arbejdsgiver at have det fulde overblik over en sag, hvis der opstår uenighed. Det får man ved en aktindsigt«, siger Charlotte Vester, der ikke mener, at patienterne vil tøve med at fortælle deres sygehistorie til lægen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Smuthul

»Jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at nogen vil holde oplysninger tilbage for lægen af frygt for, at de kan gå videre til arbejdsgiveren. Det vil være naturligt at give alle oplysninger, så man kan få den korrekte behandling. Når det er sagt, så skal lægen blot skrive de oplysninger i statusattesterne, som kommunerne beder om. Så hvis det er ikke nødvendigt at oplyse om medicinering, så skal lægen ikke gøre det«, siger Charlotte Vester.

Teknisk Landsforbunds advokat betegner sagen som principiel og et smuthul for arbejdsgivere til at få helbredsoplysninger om langtidssygemeldte ansatte.

»Det er en helt afgørende pointe, at man her bryder med det grundlæggende princip, at arbejdsgiver ikke har ret til at få helbredsoplysninger om de ansatte«, siger Byrial Bjørst.

Tilbage til kvinden fra det nordjyske. Efter fyringen i august har hun fundet andet arbejde fra årsskiftet.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden