Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Peter Hove Olesen (Arkivfoto)
Foto: Peter Hove Olesen (Arkivfoto)

Ligestilling. Ny undersøgelse viser, at 51 procent af større virksomheder ikke følger ligestillingslov fra 2013, der skulle forsøge at få flere virksomheder til at udvikle egne ligestillingsmål.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Store firmaer på stribe lever ikke op til ligestillingslov

Ministeren så gerne, at virksomheder fulgte ligestillingslov fra 2013.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Da der fra april 2013 ved lov blev indført en ny ligestillingsregel kaldet ’den danske model for flere kvinder i ledelse’, var den i høj grad baseret på frivillighed.

De 1.100-1.200 største virksomheder i Danmark skulle fremover formulere deres eget fastsatte måltal for, hvor mange kvinder man ønskede at have i bestyrelsen. Og virksomhederne skulle formulere deres egen politik for ligestilling i de øvrige ledelsesniveauer.

Men noget tyder på, at virksomhederne har taget det der med frivillighed lidt for bogstaveligt, for omkring halvdelen af virksomhederne lever tilsyneladende ikke fuldt op til kravene.

»Der kan igen i år konstateres store udfordringer i afrapporteringen om politikkerne, og kun en meget lille andel af virksomhederne afrapporterer i overensstemmelse med reglerne«, konkluderer Erhvervsstyrelsen i en undersøgelse. Styrelsen har undersøgt 170 af de omfattede virksomheder, og ud af dem er det kun 51 procent, der har »har oplyst om politikker for det underrepræsenterede køn i de øvrige ledelsesniveauer«, skriver styrelsen i rapporten fra midten af december.

Styrelsen konkluderer ligeledes, at det er 79 procent, der har fastsat et måltal, som de skal. Der er dog tale om en lille stigning, idet en lignende undersøgelse for et år siden viste, at andelen af virksomheder, der lever op til de to krav, var henholdsvis 73 og 50 procent.

Jeg havde da gerne set, at der var flere, der levede op til loven

Ligestillingsminister Ellen Trane Nørby (V) hæfter sig ved, at der trods alt er en lille fremgang i andelen af kvinder, men:

»Jeg havde da gerne set, at der var flere, der levede op til loven«, siger Ellen Trane Nørby.

Hun henviser til, at Erhvervsstyrelsen nu vil lave en opfølgning på undersøgelsen, og at hun blandt andet har fokus på, om udformningen af reglerne kan være et problem. På spørgsmålet, om hun mener, at der bør skrides ind med sanktioner over for de firmaer, der ikke lever op til reglerne, svarer hun:

»Det er ikke en diskussion på nuværende tidspunkt. Loven er klar, og nu sker der en opfølgning, og så må vi se, hvor langt vi når ad den vej. Erhvervsstyrelsen kommer til at følge op på, om det er en forglemmelse, eller hvad der er tilfældet«.

S: Måske et nakkedrag

Hos Socialdemokraterne, der var med til at indføre reglen, er ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff forarget. Han afviser, at reglerne kan være svære for virksomhederne at forstå.

»Og hvis der stadig er virksomheder, som af den ene eller anden årsag ikke lever op til loven, må vi finde ud af, hvad ministeren vil gøre ved det. Det er flertallet, der lever op til loven, og de skal have et klap på skuldrene, og de andre skal have – jeg ved ikke, om de skal have et nakkedrag – men de skal i hvert fald have et vink med en vognstang om, at de skal til at vågne op nu her«, siger han.

Blandt de andre borgerlige partier, der ligesom Venstre stemte imod reglen i 2012, er det så som så med forargelsen.

SE OGSÅ:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er udtryk for, at virksomhederne finder det bureaukratisk, og det var også det, vi frygtede dengang, det blev vedtaget. Selvfølgelig skal man følge dansk lovgivning, og det skal virksomhederne også gøre, men jeg ser det som et udtryk for, at de synes, det er besværligt«, siger ligestillingsordfører Mette Abilgaard (K).

Fra Dansk Industri henviser underdirektør Charlotte Rønhof til, at der rent faktisk har været en stigning i antallet, der lever op til reglerne. Hun mener også, at der i tallene burde være taget højde for, at nogle virksomheder eksempelvis er under afvikling eller hører under større koncerner og derfor ikke har formuleret en ligestillingspolitik. Ligesom 7 procent af virksomhederne allerede har en ligelig kønsfordeling og derfor ikke har opstillet et måltal for bestyrelsen.

»Man skal bare lige huske, at der er rigtig gode forklaringer for mange af dem«, siger underdirektøren.

Stillet over for styrelsens konklusion om, at kun en meget lille del af virksomhederne afrapporterer i overensstemmelse med reglerne, svarer Rønhof:

»Måske skulle de lige have trukket de virksomheder ud, hvor der er gode begrundelser«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden