Tvivl. Martin Riget Nielsen (anden række) ved ikke om han vil flytte med Statens Administration til Nordjylland, eller finde et nyt job. Men familien bliver under alle omstændigheder boende i København.
Foto: LASSE KOFOD

Tvivl. Martin Riget Nielsen (anden række) ved ikke om han vil flytte med Statens Administration til Nordjylland, eller finde et nyt job. Men familien bliver under alle omstændigheder boende i København.

Arbejdsmarked

Tusinder af statsansatte tjekker ud, inden de bliver flyttet til provinsen

Et fåtal af statsansatte flytter med til provinsen, vurderer Djøf og HK.

Arbejdsmarked

Der går et sug gennem forsamlingen, da ordstyreren meddeler, at Politiken er til stede med en journalist og en fotograf.

Det er tydeligvis ikke alle tilstedeværende, der har lyst til at få deres ansigt i avisen eller på nettet, så deres offentlige arbejdsgivere kan se, at de seriøst overvejer at finde en privat arbejdsgiver.

Alternative jobmuligheder

For det er netop de alternative jobmuligheder i det private erhvervsliv, der er temaet for dette fyraftensmøde i København, hvor 55 udflytningstruede djøf’ere fra næsten lige så mange statslige styrelser og kontorer er mødt op i forbundets hovedkvarter i Gothersgade for at lytte på virksomheder, rekrutteringseksperter, karrierekonsulenter og andre djøf’ere, der hár taget springet fra offentlig til privat ansættelse.

At flytte til Randbøl Hede, det er lidt af et spring, når man bor på Østerbro, er skilt, har to delebørn og en kæreste,

»Jeg har et dejligt job, som jeg rigtig gerne vil beholde. Men at flytte til Randbøl Hede, det er lidt af et spring, når man bor på Østerbro, er skilt, har to delebørn og en kæreste, som for øvrigt også er skilt og har delebørn, der bor i hovedstadsområdet«.

43-årige Tanja Holmberg er en af de mange djøf'ere, der har svært ved at forlige sig med tanken om at skulle rykke teltpælene op og drage vest på.

Til daglig arbejder hun i Naturstyrelsen, som ifølge planen rykker fra den nuværende adresse på Østerbro i København til naturskønne omgivelser i byen Randbøl, omtrent midtvejs mellem Billund og Vejle – 3,5 times kørsel fra København. Langt væk fra hovedstaden, familien, vennerne og netværket.

De færreste flytter med

Det er derfor hun undersøger mulighederne for at finde et nyt job, måske i en privat virksomhed.

Og hun er ikke den eneste.

I løbet af det kommende år skal 3.900 statslige arbejdspladser flytte fra hovedstaden til provinsen, men selvom regeringens store udflytningsplan endnu ikke er helt på plads, er statsansatte i stor stil ved at tjekke ud fra de berørte styrelser og kontorer.

LÆS OGSÅ

Hvis Tine Præst fortsat ønsker at beholde sit arbejde hos ATP, skal hun flytte til Frederikshavn. For regeringen handler det om en retfærdig fordeling mellem by og land. For Tine og hendes kolleger betyder det en usikker fremtid. Kilde: politiken.tv / Nima Hajarzadeh

Både Djøf og HK, der tilsammen repræsenterer mere end halvdelen af de statsansatte, der forflyttes til provinsen, arrangerer med stor succes karriere- og jobsøgningskurser, og begge forbund forventer, at det bliver et fåtal af medlemmer, der flytter med ud i landet.

»Vores helt nye undersøgelse viser, at det er omkring 3 procent af de godt 1.000 statsansatte Djøf'er, der vil flytte med til provinsen, mens 12 procent vil pendle frem og tilbage mellem hovedstaden og provinsen, fortæller Gert Nielsen, chef for Karriere og Erhverv i Djøf. Han understreger, at det først og fremmest er hensynet til familien, der får så mange til at vælge udflytningen fra. Indtil videre har omkring 400 af de op mod 1600 HK'ere, der kan blive berørt af den store udflytningsplan, været på jobsøgningskursus i HK-regi. Regeringen præsenterede den ambitiøse plan i begyndelsen af oktober, og allerede i timerne og dagene efter fik HK henvendelser fra medlemmer, som ikke kunne se sig selv flytte med til provinsen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Mange af vores medlemmer har været ansat på samme arbejdsplads i måske 10, 20 eller endnu flere år, så de er ude af træning med at søge job og skrive cv’er. Derfor holder vi løbende kurser for de ansatte på statens københavnske arbejdspladser«, fortæller Ulla Moth-Lund Christensen, formand for HK Hovedstaden..

Men modarbejder I så ikke regeringens intention om at flytte statsansatte til provinsen.

»Vi skal i første række varetage vore medlemmers interesser«, siger Ulla Moth-Lund Christensen: »Det bliver højst 2-300 HK'ere eller omkring en femtedel, som flytter med. Og det bliver i høj grad dem, som kan pendle til de arbejdspladser, der bliver flyttet til andre dele af Sjælland eller til Odense. Flugten fra de statslige arbejdspladser vil gå ud over arbejdsmiljøet og kvaliteten af arbejdet. Og de medarbejdere, der bliver tilbage vil få meget travlt«, siger hun.

Skal skal ikke flytte til Hjørring

På Djøf-mødet i Gothersgade i København har deltagerne delt sig i op to grupper på hver sin side af det store lærred. Til højre sidder de djøfere, der ikke vil fotograferes, til venstre dem, der ikke har noget mod det. En af dem er 46-årige Martin Riget Nielsen, der også er mødt op for at blive klogere på sine muligheder.

Han arbejder i Statens Administration, der også har adresse i København, men som nu har kurs mod nye lokaler i Hjørring helt oppe i det nordjyske hjørne.

»Jeg vil gerne træffe det rigtige valg, for jeg er meget glad for mit arbejde«:

»Jeg ved faktisk ikke på stående fod, om jeg skal finde nyt job, eller om jeg skal blive i Statens Administration og være med til at bygge en ny styrelse op i Nordjylland. Under alle omstændigheder bliver vi boende i København. Men det er vigtigt for mig at sige, at jeg på ingen måde er bitter. Jeg ser sådan på det, at jeg har fået en udfordring og en opgave, jeg skal løse på den bedste måde, og det bestræber jeg mig så på«, siger Martin Riget Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

HK'ere tjekker ud

Mens han overvejer situationen har mange HK’ere allerede truffet deres beslutning og forladt Statens Administration. 37 af de i alt 235 HK’ere i styrelsen har ind til videre fundet nyt arbejde på andre statslige arbejdspladser, i kommuner, regioner og i private virksomheder, oplyser Ulla Moth-Lund Christensen.

»Der er et tilsvarende antal, som er tæt på et nyt job, men endnu ikke har sagt op«, siger HK-formanden, der også har tal på, hvor mange HK’ere der gerne vil flytte med Statens Administration til Nordjylland:

»Der er 2-3 HK’ere, som har sagt, at de gerne vil med til Hjørring. Noget lignende har jeg hørt fra Natur- og Erhvervsstyrelsen, som skal flytte til Sønderjylland«, siger Ulla Moth-Lund Christensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce