Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Foto: BJERG MØLLER JONATHAN
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dom gør vejen til dagpenge kortere for selvstændige

De statslige myndighed har tolket regler for, hvornår selvstændige kan få dagpenge alt for stramt, siger dom fra Sønderborg.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I august 2010 havde den værste krise siden 1930’erne hærget i nogle år, og det var blevet småt med ordrer i Jørn og Henrik Møllers bogbindervirksomhed. Firmaet var blevet grundlagt året efter genforeningen i 1920 af deres farfar og ført videre af deres far. Nu så brødrene ikke anden udvej end at lukke.

»Det var ikke rart at skulle lukke, men vi var nødt til at være objektive. Vi kunne ikke fortsætte«, siger 63-årige Jørn Møller.

Maskinerne blev solgt i efteråret 2010, og de trofaste medarbejdere sagt op. Tilbage stod brødrene med den 7.000 kvadratmeter store ejendom, som havde rummet bogbinderiet, og den blev også sat til salg. Den smertelige afsked med familievirksomheden blev indledningen til en årelang kamp med dagpengesystemet for den ene bror, Jørn Møller. Han var sikret mod arbejdsløshed i de selvstændiges a-kasse ASE, men for at være berettiget til at modtage dagpenge skal den selvstændig virksomhed være permanent afviklet.

Den selvstændige virksomhed må ikke blot være midlertidigt afbrudt. Det er den statslige myndighed Ankestyrelsen, som har udstukket retningslinjerne for, hvordan loven skal forvaltes. Og i ASE er de meget bevidste om, at den selvstændige virksomhed skal være permanent stoppet, når de rådgiver deres medlemmer om mulighederne for at få dagpenge.

»Den måde reglerne bliver forvaltet er præget af stor mistillid til de selvstændig. Der bliver set meget på formaliteterne og mindre på realiteterne«, siger direktør Anders Friis, ASE.

Rådet til de to Møller-brødre lød da også, at de hurtigst muligt skulle få solgt ejendommen i det centrale Haderslev – eller få lejet den ud, inden de søgte om at få dagpenge.

Jeg var sikker på, at jeg kunne få dagpenge. Vi var ude af stand til at drive virksomheden videre, og maskinerne var solgt

12. maj, 2011 året efter at trykkearbejdet var ophørt, blev der lavet en betinget købsaftale på ejendommen, men handlen gik på gulvet, fordi den potentielle køber ville indrette dagligvarebutik. Det lykkedes imidlertid ikke at få ændret lokalplanen, så det kunne lade sig gøre.

To år efter, at de to brødre var stoppet med virksomheden, forlod Jørn Møller og broderen selskabet, der ejer ejendommen. Deres advokat administrerede derefter ejendommen og var udstyret med en uigenkaldelig fuldmagt til at sælge den. Henrik Møller havde fået andet arbejde, men Jørn Møller søgte om dagpenge 28. september 2012. Tre måneder senere – 10. december – gav ASE afslag på Jørn Møllers ansøgning om dagpenge, fordi lokalerne ikke var solgt eller udlejet.

»Vi har ikke noget alternativ. Virksomheden bliver efter myndighedernes gældende praksis ikke anset for ophørt, når ejendommen ikke er solgt eller lejet ud. Ejendommene bliver betragtet som væsentlige dele af en virksomhed. Hvis vi administrerede mod de regler, som er udstukket, så ville hurtigt miste vores statsanerkendelse og mulighed for at refunderet dagpenge af staten«, siger Anders Friis.

En forbløffet Møller

I Haderslev var Jørn Møller forbløffet.

»Jeg var sikker på, at jeg kunne få dagpenge. Vi var ude af stand til at drive virksomheden videre, og maskinerne var solgt«, fortæller Jørn Møller, der siden har levet af sin opsparing, men han har også måttet hæve en kapitalpension før tid. Og så har hustruen et arbejde, så det er lykkedes parret at blive boende i deres hus.

»Men vi lever beskedent«.

Den arbejdsløse bogbinder klagede til Center for Klager om Arbejdsløshedsforsikring, men Jørn Møller fik igen afslag på dagpenge. Klageinstansen mente ikke, at brødrenes virksomhed var ophørt, da lokalerne hverken er solgt eller udlejet.

Jørn Møller giver ikke op, men i januar 2014 bekræfter den øverste statslige myndighed Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg afslaget på dagpenge:

»Vi har lagt vægt på, at ejendommen, hvorfra virksomheden har været drevet, ikke er solgt eller udlejet den 28. september 2012«, skriver Ankestyrelsens beskæftigelsesudvalg i sin afgørelse.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Går til domstolene

I Haderslev er Jørn Møllers advokat Erik Gram fra Ret & Råd Advokaterne knapt så overrasket over afslaget på dagpenge. Den erfarne advokat har gennem årene haft flere sager, der minder om Møllers.

»Der er meget lidt forståelse i systemet for, hvad det vil sige at drive selvstændig virksomheder. Der er ingen forståelse for, at man kan være bundet af kontrakter eller, at det kan være svært at sælge erhvervsejendomme i en krisetid. Det gøres til et kardinalpunkt om det lykkedes at afhænde ejendommene, hvor virksomhederne drives fra, men ejendommen er en tom skal. Det er meget svært at postulere, at der eksisterer en virksomhed, fordi der er en tom bygning«, siger Erik Gram, som ikke efterlyser ændringer i lovgivningen.

»Lovgivningen er okay, men forvaltningen af den er helt horribelt«, siger Gram.

Med Erik Gram som advokat gik Jørn Møller til Retten i Sønderborg. Her blev sagen opfattet som så betydningsfuld, at der blev sat tre dommere på mod sædvanligvis en. For få uger siden faldt dommen i Retten i Sønderborg, som helt tørt konstaterer, at Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg skal anerkende, at Jørn Møller i september 2012 er ophørt med at drive selvstændig virksomhed og er berettiget til at modtage dagpenge.

»Retten siger også, at Ankestyrelsen ikke har foretaget det nødvendige skøn ved udelukkende at fokusere på, om lokalerne var afhændet. De burde have set på, om virksomheden rent faktisk var ophørt«, siger Erik Gram.

Glæden over sejren i byretten er dog blandet, fordi sagen er blevet anket til landsretten, så der kan gå endnu et årstid med at få sagen gennem retsmaskineriet. Jørn Møller havde håbet på, at sagen var slut.

»Men nu er jeg nødt til at kæmpe kampen til ende. Jeg har nu i tre år skullet opføre mig som en arbejdsløs – søge job, gå på aktiveringskurser og gå samtaler til på jobcentret en gang om måneden uden at have fået en krone i understøttelse. Hvis jeg ikke gør det, fortaber jeg retten til dagpenge«, siger han.

I de selvstændiges a-kasse er direktøren glad for medlemmets kamp.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der bliver set alt for meget på formaliteter i Ankestyrelsen. Vi har lignende sager, som også virker helt absurde. Vi havde en sag, hvor et medlem ophørte med at drive kirsebærplantage, og træerne blev fældet. Alligevel kunne hun ikke få dagpenge, fordi hun ikke kunne komme af med en bærryster. Bærrysteren blev betragtet som et centralt element i virksomheden, så derfor blev virksomheden ikke betragtet som ophør«, siger Anders Friis.

Da Dagpengekommissionen kom med forslag til et nyt dagpengesystem i efteråret opgav de at komme med forslag, hvordan dagpengesystemet for selvstændige, freelancere, vikarer og korttidsansatte skal indrettes.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ankestyrelsen, som holder lukket mellem jul og nytår.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden