Elevløn. Fødevareforbundet NNF, der bl.a. organiserer på slagterierhvervet, bakker op om forslaget, der lader flygtninge starte i det danske arbejdsliv på elevløn.
Foto: Cicilie S. Andersen (Arkivfoto)/POLFOTO

Elevløn. Fødevareforbundet NNF, der bl.a. organiserer på slagterierhvervet, bakker op om forslaget, der lader flygtninge starte i det danske arbejdsliv på elevløn.

Arbejdsmarked

Fagforbund vil indsluse flygtninge på elevløn

Flygtninge skal have job som »integrationselever«, lyder det fra flere fagbosser forud for de kommende trepartsforhandlinger. Venstre og KL er positive.

Arbejdsmarked

Vejen til et arbejdsliv i Danmark skal for tusindvis af flygtninge gå igennem en opstart på elevløn.

Sådan lyder det første konkrete indspil til de kommende trepartsforhandlinger. Forslaget kommer fra et af landets store fagforbund FOA og bliver bakket op af Fødevareforbundet NNF.

De to forbund organiserer blandt andet medlemmer på social- og sundhedsområdet og i slagterierhvervet, som ventes at skulle integrere mange af flygtningene.

Trepartsforhandlingerne mellem regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne begynder i næste uge og har netop integration af flygtninge øverst på dagsordenen. Integrationselever. Fødevareforbundet NNF, der bl.a. organiserer på slagterierhvervet, bakker op om forslaget, der lader flygtninge starte i det danske arbejdsliv på elevløn.

Det nye forslag tager udgangspunkt i, at flygtninge skal »i lære som danske lønmodtagere«, siger FOA’s formand, Dennis Kristensen. Han mener, at der er behov for en helt ny opfindelse inden for den danske model.

Penge til integrationselever

»Når vi ser på de flygtninge, som kommer i disse måneder, så tegner der sig et billede af, at en meget stor gruppe ikke har kendskab til vores alfabet og har en kort skolegang bag sig. Hvis de skal have lige muligheder i arbejdslivet med etniske danskere, så skal vi finde på noget nyt«, siger Dennis Kristensen.

Han påpeger, at modellen ikke må fortrænge andre fra arbejdsmarkedet, hvorfor der skal øremærkes penge til integrationseleverne.

Det er afgørende, at ideen om integrationselever kommer til at omfatte hele arbejdsmarkedet - også det private

»Vi har kniven for struben. Den hidtidige indsats for at få flygtninge og indvandrere i arbejde har ikke virket godt nok«.

Arbejdsgivere kan i øjeblikket få flygtninge billigt eller helt gratis i virksomhedspraktik eller løntilskudsjob. Men ofte er flygtningene kun på virksomhederne i forløb på få måneder.

Forslaget fra FOA lægger op til at opfinde et helt nyt begreb, »integrationselever«, som skal igennem et forløb på elevløn i helt op til to år med sideløbende danskundervisning.

Lønnen for elever ligger almindeligvis på mellem 10.300 og 11.000 kroner om måneden i FOA’s overenskomster.

I forslaget forudsætter fagforbundet, at virksomhederne får refunderet langt størstedelen af udgifterne til eleverne – som det gælder for nuværende tilskudsordninger for flygtninge.

FOA vurderer, at der kan skabes 5.000 til 10.000 pladser til integrationselever, hvis ordningen udbredes til hele arbejdsmarkedet, og at modellen vil kunne give en samfundsøkonomisk gevinst på 1 til 2 milliarder kroner om året.

Spændende nytænkning

I Fødevareforbundet NNF bliver forslaget kaldt »spændende nytænkning«.

»Det lyder som et fornuftigt forslag. Vi taler her om længere forløb på to år i stedet for korte aktiveringer på en eller nogle få måneder. Det vil kunne have en positiv effekt på integrationen«, siger NNF-formand Ole Wehlast.

De nye integrationselever vil formentlig blive mest udbredt på FOA’s, NNF’s og 3F’s områder, hvor der i forvejen arbejder mange indvandrere. 3F ønsker ikke at kommentere ideen om integrationselever, men LO-formand Lizette Risgaard er ikke afvisende.

»Om lige FOA’s indspil rammer plet, vil jeg ikke forholde mig til, men udviklingen af brobygning eller forforløb til uddannelse vil være centralt, når vi i næste uge går i gang med forhandlingerne«, skriver hun i en mail.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har forud for forhandlingerne åbnet for nye modeller, der skal kunne indsluse flygtninge i job, selv om de ikke kan dansk, og Venstres politiske ordfører hilser forslaget velkommen.

»Jeg synes, at tanken er interessant og god, så lad os endelig tænke videre i fællesskab i den retning«, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kommunernes Landsforening (KL), der er arbejdsgivere for en halv million ansatte, kalder ideen »meget positiv«.

»Jeg vil gerne kvittere for et konstruktivt forslag, som vi glæder os til at drøfte. Det er afgørende, at ideen om integrationselever kommer til at omfatte hele arbejdsmarkedet – også det private. Hvis vi får skruet modellen rigtigt sammen, så kan der skabes rigtigt mange elevpladser«, siger Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S), der som KL-næstformand deltager i trepartsforhandlingerne.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce