Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

arbejde. Flere faglige ledere har lagt op til, at asylansøgere skal kunne arbejde fra første dag. På billedet ses Mohammed, der med succes, har været med i en indslusningsordning på slagteriet Danish Crown i Blans i Sønderjylland.
Foto: Cicilie S. Andersen (Arkivfoto)

arbejde. Flere faglige ledere har lagt op til, at asylansøgere skal kunne arbejde fra første dag. På billedet ses Mohammed, der med succes, har været med i en indslusningsordning på slagteriet Danish Crown i Blans i Sønderjylland.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fagforbund vil have hurtigere svar til asylansøgere

Regeringen vil først lade flygtninge arbejde, når de har fået asyl, så det må gå hurtigere med at få ansøgningerne behandlet, mener faglige ledere.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den tid, hvor flygtninge sidder i et asylcenter og venter på at få deres asylansøgning afgjort, skal ned. Det er et af de ønsker, fagbevægelsen har til forhandlingerne om en trepartsaftale med regering og arbejdsgivere.

Flere faglige ledere har ligesom Socialdemokraterne og Radikale Venstre lagt op til, at asylansøgere skal kunne arbejde fra første dag, de stiger af toget og går ind på asylcentret.

Regeringen fastholder i sit oplæg til trepartsforhandlingerne, at integrationen begynder, når flygtningene har fået asyl. Forhandlingerne om en trepartsaftale er netop gået i gang og skal efter planen være færdige til påske.

LÆS OGSÅ

»Så må sagbehandlingstiden gøres kortere. Vi kan også gå i gang med at afklare deres kompetencer i asylfasen, ligesom der bliver foretaget medicinske tjek. Der er ingen, som har godt af at sidde passivt i et asylcenter i måske op til 9 eller 12 måneder og vente på, at deres asylansøgning bliver behandlet«, siger forbundsformand Kim Simonsen fra landets næststørste fagforbund, HK.

I 2015 endte næsten 9 ud af 10 flygtninge med at blive i Danmark.

98 procent af asylansøgerne fra Syrien og Eritrea får flygtningestatus i Danmark, viser tal fra Eurostat og Udlændingestyrelsen.

Vi kan lige så godt få afklaret flygtningenes kompetencer, mens de sidder i asylcentret

»De, der er åbenlyst berettigede til asyl, burde ikke vente længere end 1 måned på at få deres sag afgjort. På den måde kunne vi også udnytte den dynamik, som en flygtning må have i sig for at flygte, til at komme i gang med et arbejdsliv i Danmark«, siger Kim Simonsen, der er opmærksom på, at nogle kan være præget af for eksempel krigstraumer og ikke kan arbejde.

Flygtninge skal ikke hænges til tørre

Formanden for landets største forbund, 3F, Per Christensen, har været en af de mest markante fortalere for at lade asylansøgere arbejde fra første dag.

»Der er ingen grund til, at flygtningene skal sidde i månedsvis eller måske 1 år i et asylcenter uden at lave noget. De bliver passive og klientgjort og mister det initiativ, som de havde, da de kom hertil«, sagde Per Christensen i et interview med Politiken i slutningen af januar.

LÆS MERE

»Derfor kan vi lige så godt gå i gang med integrationen straks«, fortsatte forbundsformanden.

Per Christensen var i går optaget af møder, så det var ikke muligt at få en kommentar fra ham.

Formanden for et andet af landets store forbund, FOA, Dennis Kristensen, erkender, at det er op til regeringen, hvor integrationen skal begynde.

»Når rammerne er sat, må arbejdsgivere og fagbevægelsen påtage os vores rolle med at få integreret flygtninge i arbejdslivet. Men hvis vi skal skabe positive resultater, er vi afhængige af, at flygtninge ikke er groet fast i passivitet. Går der 1 år med at afklare asyl, bliver flygtningene klientgjort, og energien siver ud af dem. Det giver ikke mening at hænge flygtninge til tørre i månedsvis«, siger Dennis Kristensen, der bakkes op af en anden formand.

Selvfølgelig er det demotiverende at sidde og vente i et asylcenter i forhold til at komme ind på arbejdsmarkedet

»Vi kan lige så godt få afklaret flygtningenes kompetencer, mens de sidder i asylcentret, og finde ud af, om de har en uddannelse, som kan bruges i Danmark, eller om de overhovedet kan arbejde. Det kan jo være, de har traumer«, siger Benny Andersen, Socialpædagogernes Landsforbund, der gerne ser ventetiden på asylcentret afkortet.

»Det vil være en fordel, hvis perioden, hvor flygtningene venter på en afklaring, bliver kortere. Det vil alt andet lige gøre det lettere at få flygtninge ind på en arbejdsplads, når de har fået asyl«, siger han.

LO: Overgangsperioden skal udnyttes bedre

I hovedorganisationen LO er næstformand Arne Grevsen mere forsigtig.

»Principielt forholder vi os ikke til asylfasen«, lyder det fra Arne Grevsen, som straks tilføjer:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Men selvfølgelig er det demotiverende at sidde og vente i et asylcenter i forhold til at komme ind på arbejdsmarkedet«.

LÆS DEBAT

Arne Grevsen er optaget af at få flygtninge hurtigt ud, når de har fået asyl.

»Når først folk har fået asyl, mener vi, at overgangsperioden frem til, at flygtningene kommer ud at bo i kommunerne, skal udnyttes bedre end i dag«, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra integrationsminister Inger Støjberg (V) eller udlændingeordfører Marcus Knuth (V).

Der kom sidste år mere end 21.000 flygtninge, og langt de fleste kom i årets sidste måneder, oplyser Udlændingestyrelsen. I løbet af året har styrelsen øget antallet af sagsbehandlere, der håndterer asylansøgninger, med omkring 100, så der i øjeblikket er omkring 250 ansatte på området.

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid var i 2015 på 4 til 5 måneder, og den er fastholdt ind i 2016. Gennemsnittet dækker dog over markante forskelle.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden