Jobjagt. Anna Madsen er uddannet cand. merc. og søger i øjeblikket job. Hun er ikke klar til at opgive drømmen om et arbejdsliv som akademiker.
Foto: Jacob Ehrbahn

Jobjagt. Anna Madsen er uddannet cand. merc. og søger i øjeblikket job. Hun er ikke klar til at opgive drømmen om et arbejdsliv som akademiker.

Arbejdsmarked

Anna har læst i seks år: »Mærkeligt, hvis jeg skulle være kassedame i Netto«

Djøf opfordrer ledige akademikere til at søge utraditionelle job.

Arbejdsmarked

Anna Madsen er formelt set først arbejdsløs fra på næste tirsdag. Hun stoppede hos sin tidligere arbejdsgiver med udgangen af sidste år, men har været fritstillet siden nytår og allerede i gang med at skrive ansøgninger.

»Det gælder om at komme hurtigt i gang«, siger den unge cand. merc., der blev uddannet fra handelshøjskolen CBS i slutningen af 2014. Mandag sidder hun i fagforeningen Djøf’s jobcafe med udsigt til Nørreport Station med en halv snes andre jobsøgende.

»Jeg kommer her et par gange om måneden. Det er dejligt med et netværk blandt andre i samme situation. Vi kan hjælpe hinanden og støtte hinanden«, siger Anna Madsen, der har været til ti samtaler, men foreløbig uden held, så med mindre der sker noget sker løbet af ugen, så må hun stille op de københavnske akademikeres arbejdsløshedskø.

En rapport fra beskæftigelseborgmester Anna Mee Allerslevs (R) forvaltning viser, at københavnske akademikere er tilbageholdende med at søge ikke-akademiske job.

LÆS ARTIKLEN

Anna Madsen har arbejdet godt et år i en stor international virksomhed og kigger i første række efter beslægtede job.

»Jeg har kun søgt job i private virksomheder, fordi jeg er cand. merc. i international business, som jo ikke lige retter sig til den offentlige sektor. Men jeg har søgt bredt i både store, mellemstore og små virksomheder. Jeg er også gået efter vikariater«, siger Anna Madsen, der i øjeblikket kigger udelukkede efter job med et akademisk tilsnit.

»Det vigtigste for mig er at finde et job, men det er jo selvfølgelig ikke helt ligegyldigt hvilket job. Jeg har brugt seks år på at læse, så det ville være lidt mærkeligt, hvis jeg skulle være kassedame i Netto«, siger Anna Madsen, der bor i Vanløse med sin mand er klar til at rejse langt efter job:

»Jeg har søgt job i Hillerød og Allerød, men det skal helst ikke være længere væk en end en time hver vej med S-tog«.

Djøf: Søg utraditionelt

I jobcafeen møder vi også chefkonsulent Ulla Grymer fra Djøf, som har dagligt kontakt med de ledige.

»De er bestemt ikke kræsne. De ledige vil gerne have et job, mange af dem har jo brugt adskillige år på at tage deres eksamen«, siger Ulla Grymer.

»Vi opfordrer til at søge bredt og utraditionelt. Vi fortæller de ledige, at hvis de finder et job i en mindre virksomhed, så kan de i høj grad være med til at forme deres eget arbejde, selv om måske blot en tredjedel af jobbet som udgangspunkt har et akademisk indhold«, siger hun.

Men Djøf er tilbageholdende med at opfordre sine medlemmer til at søge job uden for de akademiske rækker.

»Det er bedre at få akademikere ud i små og mellemstore virksomheder, hvor der ikke tidligere har været ansatte akademikere. De vil mange virksomheder gerne, men det kræver lidt indsats at få skabt kontakt«, siger Ulla Grymer

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce