Foto: ANDERSEN CICILIE S. (arkiv)
Arbejdsmarked

Nu er aftale på plads: Flygtninge kan få ned til 49 kroner i timen

Regeringen og arbejdsmarkedets parter har netop landet en aftale i første del af trepartsforhandlingerne.

Arbejdsmarked

»Det er meget værdifuldt for Danmark«.

Sådan lyder det fra en glad beskæftigelsesminister, der efter adskillige timer endelig kan præsentere første delaftale fra trepartsforhandlingerne.

Efter knap fem ugers forhandlinger er første kapitel i trepartsforhandlingerne nu lukket, og parterne - regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne - er blevet enige om en aftale, der skal forsøge at skubbe så mange nyankomne flygtninge ind på arbejdsmarkedet som overhovedet muligt.

Integrationen på arbejdsmarkedet af de mange tusinde flygtninge og familiesammenførte, der for tiden kommer til Danmark, har især været en helt stor kæphest for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Aftalen rummer en mere jobrettet tilgang til nyankomne flygtninge, lokkemidler i form af kontante bonusser til kommuner og virksomheder samt et helt nyt elevlønnet flygtningeforløb (IGU). Dermed åbnes muligheden for nogle steder at ansætte flygtninge til 49 kroner i timen. Lønnen afhænger af overenskomsten på området og kan være op til 120 kroner i timen. Der er tale om en forsøgsordning, der løber til 2019.

OVERBLIK

Lars Løkke tog allerede ved folkemødet sidste sommer initiativ til trepartsforhandlingerne, der historisk set er blevet brugt til at tage hånd om store samfundsudfordringer. Sidste gang, det blev forsøgt, var under Helle Thorning-Schmidt i 2012, hvor parterne ikke kunne blive enige, og forhandlingerne faldt til gulvet uden resultat.

Denne gang er Lars Løkke dog kommet godt fra start, og nu har regeringen fået den første delaftale i hus - nemlig den del, der handler om flygtninge og integration.

»Det er meget væsentligt, at alle aktører, der har med flygtningesituationen at gøre, har kunne finde sammen om, hvordan vi sammen vil søge for at håndtere de udfordringer, vi har hver for sig og sammen, og det er vi blevet enige om. Det er jeg taknemmelig for«, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard (V).

LO: Den danske model lever

Med aftalen bliver der altså blandt andet indført en helt ny elevordning for flygtninge - en såkaldt integrations-grunduddannelse (IGU). Her er tanken, at en flygtning kan få en toårig ansættelse med elevløn, hvoraf 20 uger skal bruges på opkvalificering og uddannelse.

Hos lønmodtagerne i Landsorganisationen i Danmark (LO) har den største frygt været, at muligheden for at kunne ansætte flygtninge til en lavere løn ville skubbe flygtningene frem i jobkøen på bekostning af ledige danskere. Men det kommer ikke til at ske, forsikrer LO's formand Lizette Risgaard:

»Jeg vil gerne pointere, at den danske model igen har virket. Den er blevet kaldet stendød, men den er meget levende. Jeg er meget stolt over, at vi sammen kan søge løsninger for Danmark«, siger Lizette Risgaard.

Hos arbejdsgiverne i Dansk Arbejdsgiverforening er der også begejstring for aftalen, der i første omgang blev forhandlet på plads mellem LO og DA.

»Jeg er sikker på, at vi har lavet en god aftale, der kan kombinere elevindsatser, med at flygtninge kan få joberfaringer, samtidig med at de får uddannelse og sprogundervisning«.

»Det er et værktøj, som virksomhederne gerne vil bruge«, siger Jacob Holbraad.

»Historisk omfattende integrationsudfordring«

Sidste år kom knap 23.000 flygtninge og familiesammenførte til Danmark, og i år forventer regeringen at modtage yderligere 25.000 asylansøgere.

Det lægger ifølge regeringen et voldsomt pres på det danske velfærdssamfund og udgør en »historisk omfattende integrationsudfordring«. Derfor mener regeringen, at asylansøgere skal i arbejde, så de både kan bidrage til samfundet, og så de kan blive bedre integreret. Men arbejdet slutter ikke her, lyder det.

»Vi er ikke færdige. Men vi kan til gengæld love, at alle de spor til beskæftigelse vil blive fulgt meget tæt«, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce