Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Åbenhed. Richard Hanlov har ikke tillid til at han får en ordentlig og fair behandling, hvis hans påståede ansvar i udbyttesagen skal vurderes bag lukkede døre.
Foto: JENS DRESLING

Åbenhed. Richard Hanlov har ikke tillid til at han får en ordentlig og fair behandling, hvis hans påståede ansvar i udbyttesagen skal vurderes bag lukkede døre.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vred skattechef: Hvis de lukker høringerne, går jeg selv til pressen

Hjemsendte skattechefer kan hverken forstå eller acceptere, at minister afviser åbne forhør i sagen om udbytteskat.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Richard Hanlov har svært ved at skjule vreden.

I næsten ni måneder har han og to andre tidligere skattechefer ventet på at få det anklageskrift, der kan forklare, hvorfor netop de er sendt hjem og gjort hovedansvarlige for myndighedernes svigt i danmarkshistoriens største skattetyveri, den såkaldte udbyttesag.

De tre tidligere skattechefer venter stadig. Og mens de venter, kan de nu konstatere, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) afviser deres krav om at lade offentligheden lytte med, når de tre embedsmænd til efteråret skal afhøres om deres roller og mulige ansvar i skandalesagen.

Ødelæggende for efterforskning

Det er ellers et fælles ønske fra de tre hjemsendte skattechefer, at der bliver fuld offentlighed om forhørene; skattecheferne frygter, at de bliver ofret politisk som de eneste ansvarlige i en skandale, der – i deres optik – har flere ansvarlige chefer længere oppe i systemet.

Ifølge skatteministeren har bagmandspolitiet tilkendegivet, at det kan være ødelæggende for efterforskningen, hvis der kommer følsomme oplysninger frem i offentligheden.

Den forklaring køber hverken de hjemsendte skattechefer eller deres advokater. Den politimæssige efterforskning »har intet at gøre med de tre personalesager«, siger advokat Stine Gry Johannesen, der repræsenterer Richard Hanlov.

Og Hanlov selv har svært ved at tro på det, han hører: »Hvis der var så mange aspekter af vore personalesager, der interesserede bagmandspolitiet, så havde de nok taget en snak med os; det er ikke sket, vi er ikke en gang blevet kontaktet, og bagmandspolitiet skal altså ikke bruge ni måneder på at finde mit telefonnummer«, siger han og tilføjer:

»Denne her sag har kostet hver eneste danske skatteyder omkring 2.000 kroner. Den er så kæmpestor, at vi aldrig har set noget lignende; skal danskeren ikke have lov at følge med i og forstå, hvordan vi kunne tabe så mange penge på så kort tid«.

Richard Hanlov er så utilfreds med udsigten til lukkede døre, at han er klar til selv at åbne dem, hvis det er nødvendigt for at sikre en fair ’retssag’. »Hvis det her ender som en lukket proces, så må jeg jo selv informere offentligheden om, hvad der foregår inde bag de lukkede døre«.

Hvad mener du med det?

»Jeg mener, at hvis de lukker høringerne, går jeg selv til pressen«, siger Richard Hanlov.

Forbereder fælles henvendelse

I slutningen af april bad de tre hjemsendte skattechefer i fællesskab ministeren om at se bort fra reglerne om, at tjenestelige forhør foregår bag lukkede døre. Regler, som ellers er skabt for at beskytte tjenestemændene selv. Når tjenestemændene ikke selv vil beskyttes, er det mere end almindeligt svært for ministeren at forlange lukkede døre, vurderer flere skeperter.

Og det er fortsat holdningen hos de tre hjemsendte skattechefers advokater og Dansk Told- og Skatteforbund, der ifølge Politikens oplysninger forbereder en ny fælles henvendelse til skatteministeren.

Det var i lørdags, midt i sommervarmen, at Karsten Lauritzen noget overraskende valgte at gå i pressen med budskabet om, at de tjenstlige forhør formentlig kommer til at foregå bag lukkede døre.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ministeren understregede dog, at det ikke var en definitiv beslutning: »Personligt går jeg ind for mest mulig åbenhed. Men som skatteminister skal jeg balancere mellem hensynet til åbenhed og andre hensyn – eksempelvis, at vi ikke kompromitterer efterforskningen af danmarkshistoriens største skattetyveri«, lød ministerens afbalancerede udmelding lørdag.

Tager gerne sit ansvar – offentligt

En udmelding, der ifølge flere kilder kan hænge sammen med, at et klart politisk flertal og en række eksperter og fagforbund støtter de hjemsendte skattechefers krav om åbne høringer. Socialdemokraternes skatteordfører Jesper Petersen kalder det »utrolig ærgerligt«, hvis de tjenstlige forhør bliver kørt bag lukkede døre.

»Denne her sag bør ikke køre bag lukkede døre. Vi taler om en minister, der har gjort retssikkerhed til sit store slagnummer, men retssikkerheden gælder åbenbart ikke alle, og slet ikke de hjemsendte skattechefer«, siger han.

Richard Hanlov håber og tror, at ministeren kommer på bedre tanker.

»Når jeg beder om åbne høringer, betyder det jo også, at mine forhold bliver lagt frem til offentligt skue, og finder man et ledelsesmæssigt svigt fra min side i denne sag, så tager jeg også det ansvar på mig i fuld offentlighed«, siger Richard Hanlov, der har beskrevet hjemsendelsen og de mange måneder i uvished som et regulært overgreb.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden