Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Illustration: Kristoffer Løve Østerbye

Illustration: Kristoffer Løve Østerbye

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hold mund: Fem sager, der udfordrer ytringsfriheden

Det sker jævnligt, at offentligt ansattes ytringsfrihed bliver undertrykt og udfordret, fordi arbejdsgiveren har svært ved at håndtere kritikken efter bogen.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

  • 2016.Forsvarschef truer ansatte. Forsvarets chef, general Peter Bertram, truede på en række kaserner med at fyre illoyale medarbejdere, der kritiserede deres chefer på Facebook. Det mødte kritik fra Centralforeningen for Stampersonel, der ikke mener at udmeldingen er i overensstemmelse med de ansattes ytringsfrihed. Men forsvarschefen tog til forsvarede sig med, at han faktisk »opfordrer folk til at tage en kritisk dialog«, men at »det skal foregå på en ordentlig, sober og respektfuld måde«.
  • 2016.Facebook-debat bremset. Også i Gribskov Kommune fik de ansatte besked på ikke at være for åbenmundede på Facebook. Da der på en Facebook-side opstod debat om kommunens børne- og ungeområde, modtog de ansatte en mail, hvor kommunen gjorde det klart, at det kunne få alvorlige konsekvenser, hvis de var illoyale i deres ytringer om kommunen og deres arbejdspladser. Det har ombudsmanden siden kritiseret for at være en »uberettiget begrænsning af de ansattes ytringsfrihed«.
  • 2015.Politifolk fik mundkurv på. Direktøren for Fyns Politi, Kit Claudi Grøn-Iversen, mødte heftig kritik fra blandt andet ombudsmanden, fordi hun forbød to lokalbetjente, der tidligere havde kritiseret politiets bemanding på Ærø, at tale med den lokale avis. »De må sige stort set alt, når jeg er klar over, hvad de siger, og kritikken først er rejst internt«, sagde hun den gang til Fyns Amts Avis. Ombudsmanden har henstillet til Fyns Politi at rette op »på den usikkerhed, om de ansattes ytringsfrihed, som politidirektørens udtalelser kan have skabt«.
  • 2015.Anmeldte vold i fængsel. Marianne Jørgensens kritik blev ikke taget godt i mod, da hun beklagede en syg kultur i de danske fængsler. Selv arbejdede hun som fængselsbetjent på Anstalten ved Herstedvester, hvor hun i 2012 så en af sine mandlige kollegaer tage kvælertag på en kvindelig indsat. Hun gik til ledelsen, og vidnede senere i retten, hvorefter kollegaen blev fyret. Marianne Jørgensen fortalte sidste år til Avisen.dk, hvordan hun brød sammen under den mobning, hun efterfølgende oplevede fra både kollegaer og ledelse.
  • 2014.Socialrådgiver sagde fra. Maj Thorsen Ottesen berettede i Randers Amts Avis om en dagligdag i Randers Kommunes familieafdeling, hvor børn var i fare, fordi sager blev overset, og ledelsen ikke lyttede til medarbejdernes gentagne alarmeringer. Af frygt for at miste sit job var hun i første omgang anonym, men har for nyligt afsløret sin identitet. Hun er nu med i en arbejdsgruppe om ytringsfrihed i Dansk Socialrådgiverforening.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden