Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
HOLD MUND. Folketingets Ombudsmand kritiserede tirsdag forsvarschef Peter Bartram for at have givet ansatte mundkurv på. (Arkiv)
Foto: Jens Dresling

HOLD MUND. Folketingets Ombudsmand kritiserede tirsdag forsvarschef Peter Bartram for at have givet ansatte mundkurv på. (Arkiv)

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er fem sager, der fik ombudsmanden til at kritisere offentlige ledere

De havde ret til at sige, hvad de ville, vurderede ombudsmanden.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fem gange i år og sidste år har Folketingets Ombudsmand sat foden i jorden i tilfælde, fordi chefer i det offentlige har krænket offentligt ansattes ytringsfrihed.

Her er de fem sager, der har givet anledning til kritik.

  • 2016.Forsvarschef truede ansatte. Forsvarets chef, general Peter Bertram, truede på en række kaserner med at fyre illoyale medarbejdere, der kritiserede deres chefer på sociale medier. Men det »gav ikke et retvisende billede af den retsstilling, som de ansatte har efter de gældende regler om offentligt ansattes ytringsfrihed«, skriver ombudsmanden tirsdag i en udtalelse til Forsvarsministeriet. Ombudsmanden ser forsvarschefens trusler som meget kritisable, og opfordrer ministeriet til at overveje »om der er brug for yderligere ledelsesmæssige tiltag for at sikre, at Forsvarets ansatte ikke er i tvivl om, hvilke rammer der gælder for deres frihed til at ytre sig«.
  • 2016. Facebook-debat bremset. Også i Gribskov Kommune fik de ansatte besked på ikke at være for åbenmundede på Facebook. Da der på en Facebook-side opstod debat om kommunens børne- og ungeområde, modtog de ansatte en mail, hvor kommunen gjorde det klart, at det kunne få alvorlige konsekvenser, hvis de var illoyale i deres ytringer om kommunen og deres arbejdspladser. Det har ombudsmanden siden kritiseret for at være en »uberettiget begrænsning af de ansattes ytringsfrihed«.
  • 2015. Politifolk fik mundkurv på. Direktøren for Fyns Politi, Kit Claudi Grøn-Iversen, mødte heftig kritik fra blandt andet ombudsmanden, fordi hun forbød to lokalbetjente, der tidligere havde kritiseret politiets bemanding på Ærø, at tale med den lokale avis. »De må sige stort set alt, når jeg er klar over, hvad de siger, og kritikken først er rejst internt«, sagde hun den gang til Fyns Amts Avis. Ombudsmanden har henstillet til Fyns Politi at rette op »på den usikkerhed, om de ansattes ytringsfrihed, som politidirektørens udtalelser kan have skabt«.
  • 2015. Læge måtte ikke kritisere 1813. Region Hovedstaden indkaldte en ansat læge til tjenstlig samtale og lod ham forstå, at han stod til at få en advarsel, efter at han havde kritiseret akuttelefonen på sin hjemmeside, som han havde lavet til formålet. Regionen så nemlig hans kritik som illoyal. Men ledelsens skridt for at bremse lægen, var at gå for langt, konkluderede ombudsmanden, der betegnede fremgangsmåden som »meget kritisabel«.
  • 2015. Skriftlig advarsel om illoyalitet. En konsulentansat som også var byrådsmedlem i en anonym kommune fik en advarsel om, at hun ikke måtte tale med borgere, der havde igangværende sager i kommunen om deres sager, lige som hun ikke måtte være illoyal overfor kommunen. Hun klagede til ombudsmanden, om at det begrænsede hendes ytringsfrihed, og kommunen præciserede efter to høringer, at hun har ytringsfrihed. Ombudsmanden kritiserede, at advarslen fra kommunen ikke havde levet op til kravet om, at det skal være klart, hvad hun ikke må gøre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden