FORSKELSBEHANDLING. Planer om børn er et af de 'forbudte' spørgsmål, nyuddannede får til jobsamtalen. 13,3 procent af kvinderne blev spurgt til enten det, religion, politisk ståsted eller seksuel orientering, viser Djøfs nye undersøgelse. For mænd var det knap 9 procent.
Foto: Jens Dresling

FORSKELSBEHANDLING. Planer om børn er et af de 'forbudte' spørgsmål, nyuddannede får til jobsamtalen. 13,3 procent af kvinderne blev spurgt til enten det, religion, politisk ståsted eller seksuel orientering, viser Djøfs nye undersøgelse. For mænd var det knap 9 procent.

Arbejdsmarked

Nyuddannede får 'ulovlige' spørgsmål til jobsamtalen

Jobsøgende bliver spurgt til familieplaner, seksuel orientering og andre personlige forhold.

Arbejdsmarked

Er du gravid? Planlægger du at få børn i den nærmeste fremtid? Er du homoseksuel? Er du muslim? Hvilket parti tilhører du?

Mindst et af denne type spørgsmål er mere end hver tiende nyuddannet blevet stillet i forbindelse med jobsøgning, viser ny undersøgelse fra fagforeningen Djøf.

Men det kan være ulovligt at stille de spørgsmål, siger Mette Klingsten, der er specialist i arbejds- og ansættelsesret og advokat ved Mette Klingsten Advokatfirma.

»Det er i strid med loven at lægge vægt på, om en kvinde er gravid eller planlægger at blive det, eller om en mand er muslim eller homoseksuel, i valget af kandidat. Derfor er der som udgangspunkt ingen grund til at stille de spørgsmål«, siger Mette Klingsten.

Det ulovlige ligger altså ikke i selve spørgsmålene, men siden virksomhederne spørger til det, må det antages, at de lægger vægt på det – og dét er ulovligt, forklarer Mette Klingsten. Det samme mener jurist og ligebehandlingschef ved Institut for Menneskerettigheder Maria Ventegodt Liisberg.

»Det er direkte diskrimination og stiller nogle grupper ringere end andre. Ved at spørge en kvinde til graviditetsplaner stilles hun alt andet lige dårligere end en mand i forhold til at få jobbet«, siger hun.

Undersøgelsen dækker over 1.500 medlemmer fra Djøf, som er blevet spurgt til, hvordan de fik deres første job efter endt uddannelse. Her svarer 11,5 procent, at de direkte eller indirekte blev spurgt til planer om at stifte familie, seksuel orientering, politisk ståsted eller religion. Især kvinder blev spurgt om det.

I bund og grund mener vi, at arbejdsgiverne skal holde sig til at tale om kvalifikationer og stillingens indhold for at undgå misforståelser

Primært spørgsmål til babyplaner

Det fremgår ikke af undersøgelsen, hvilket af de fire emner mændene og kvinderne primært blev spurgt til ved jobsamtalen. Men Djøf oplyser, at arbejdsgiverne særligt har interesseret sig for planer om familieforøgelse.

Sammenlignet med tidligere undersøgelser er der ikke noget, der tyder på, at virksomhederne har droslet ned for de ’forbudte’ spørgsmål de seneste år. Tallet har ligget stabilt mellem 11 og 15 procent.

»Det er utroligt, at man i et land med så veluddannede og velorienterede mennesker stadig har arbejdsgivere, der spørger om det her. Selv om man planlægger at få et barn eller er bøsse eller lesbisk, skal man have de samme muligheder som andre for at få et arbejde og forsørge sig selv«, siger Maria Ventegodt Liisberg.

Djøf: Lyv dig ud af spørgsmålene

Dansk Arbejdsgiverforening mener, at virksomhederne bør lade være med at spørge til familieplaner og religion.

»Det er naturligt at berøre emner som familieforhold for at få et billede af, hvem ansøgeren er. Men i bund og grund mener vi, at arbejdsgiverne skal holde sig til at tale om kvalifikationer og stillingens indhold for at undgå misforståelser«, siger Flemming Dreësen, ansættelsesretschef i DA.

Hvis arbejdsgiveren alligevel spørger, har Djøf et råd: Forti sandheden om graviditet eller familieplaner.

»Vi synes ikke, at de skal sætte sig selv i en situation, hvor arbejdsgiveren kan komme til at lægge vægt på det. Man kan også sige, at det ikke er noget, man har planer om nu, men i fremtiden«, siger Benjamin Vindum, chefkonsulent i Djøf’s rådgivningscenter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er det ikke et dårligt udgangspunkt for et arbejde at lyve ved jobsamtalen?

»Hvis han eller hun har det dårligt med at lyve, skal vedkommende selvfølgelig ikke gøre det. Men en arbejdsgiver kan ikke gøre noget ved sådan en hvid løgn her, hvis vedkommende efterfølgende bliver gravid eller allerede er det, for hvis arbejdsgiveren reagerer på løgnen, er der heldigvis beskyttelse af den ansatte«.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Men Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, er klar i mælet og kalder det »helt uacceptabelt«, hvis virksomheder lægger vægt familieplaner, religion og andre personlige forhold.

Alligevel mener han ikke, at politikerne bør gøre yderligere ved problemet.

»Jeg er sikker på, at de fleste arbejdsgivere er klar over reglerne, så jeg har ikke tænkt mig at tage initiativ til yderligere lovgivning«, siger Hans Andersen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden