Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Flere akademikere fristes af et liv som selvstændig iværksætter

Det frie liv som selvstændig tiltaler flere universitetsstuderende, viser en ny undersøgelse fra A-kassen for Selvstændige (Ase).

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det stabile liv som embedsmand eller fuldmægtig er ikke længere den eneste karrieremulighed, landets universitetsstuderende forestiller sig.

En undersøgelse fra A-kassen for Selvstændige (Ase) viser, at andelen af studerende, som finder det mere attraktivt at blive selvstændig iværksætter frem for lønmodtager, er steget fra 38 til 55 procent siden 2012.

Der er blevet pillet ved det nationale mindset i forhold til iværksætteri

Samtidig er andelen af studerende, der finder det sandsynligt, at de vil starte en virksomhed inden for de næste fem år, steget fra 34 til 49 procent. Undersøgelsen er baseret på svar fra 970 studerende fra forskellige universiteter.

En kulturel forandring Forklaringen på stigningen skyldes ikke finanskrisen, men snarere en kulturel forandring kombineret med en øget fokus på at skabe iværksættere ude på universiteterne, mener både Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen og Copenhagen School of Entrepreneurship (CSE).

»Tallene viser to ting. Det ene er, at de initiativer, der bliver taget på universiteterne, bærer frugt. Det andet er, at der er nogle studerende, som de senere år har fået større lyst til selv at starte op, fordi de har hørt, at det er en legal levevej. Der er blevet pillet ved det nationale mindset i forhold til iværksætteri«, siger Karina Rothoff Brix, som er direktør for CSE, der en afdeling på CBS, der har til formål at fremme iværksætteri blandt studerende ved både at tilbyde rådgivning og hjælp til finansiering af de mange ideer.

Glæder sig over tallene
Omkring 250 studerende er koblet til CSE, og de kommer ikke kun fra CBS, men også fra Roskilde Universitet (RUC), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Københavns Universitet (KU). CSE har kørt i knap seks år. Mellem 35 og 40 procent af de virksomheder, der er blevet etableret af de studerende, kører stadig.

Vicedirektør for Erhvervsudvikling og Internationale forhold i Erhvervsstyrelsen, Anders Hoffmann, glæder sig især over tallene, fordi det historisk har været vanskeligt at få personer fra videregående uddannelser til at starte som selvstændige. Ydermere er akademikere særligt gode til iværksætteri.

»Vi er interesseret i dem med videregående uddannelse, fordi sandsynligheden for, at de skaber virksomheder, der har mulighed for at vokse sig store, er større. Årsagen til det, tror vi, er, at der simpelthen kan være mere vidensniveau i virksomheder startet af folk med en universitetsbaggrund. Derfor kan der også være et større vækstpotentiale«, siger Anders Hoffmann. Han mener, at vejen frem er mere formidling af, hvordan man kan omsætte teoretisk viden til praktisk viden på universiteterne.

Ind med modermælken

Mads Bisgaard Christensen er 28 år og et godt eksempel på, at universitetsstuderende er dygtige entreprenører.

Han læser økonomi på Københavns Universitet og har sammen med en møbelsnedker startet BRICpro, som hjælper danske virksomheder med at holde deres sti ren, når de outsourcer opgaver til fattige lande – etisk outsourcing kalder de det.

Han mener dog ikke, at det handler om flere kurser i entreprenørskab på universiteterne: »Jeg fik det ind med modermælken. Begge mine forældre er iværksættere. Det var en kombination af flere ting, som skete i mit liv på en gang, der fik mig i den retning. Pludselig kom ideen, jeg havde lysten, og så fik jeg nok af bureaukratimøllen i det offentlige«, siger Mads Bisgaard Christensen. Tal fra Fonden for Entreprenørskab viser, at antallet af elever, der deltager i entreprenørskabsfag på videregående uddannelser, er steget med 2,7 procent over de seneste fire studieår fra 7,8 i 2009 til 10,5 procent i 2013.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden