0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Innovationsminister Sophie Løhde forlader forhandlingerne i Forligsinstitutionen på Sankt Annæ Plads i København tidlig onsdag morgen.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forligsmanden udsætter konflikt i 2 uger og indkalder parterne igen på fredag

19 timers marathonforhandlinger blev afbrudt, da parterne blev sendt hjem tidlig onsdag morgen.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Forligsmand Mette Christensen har valgt at udsætte den varslede konflikt i yderligere 14 dage.

»Jeg har i dag - efter at have rådført mig med de to øvrige forligsmænd - besluttet, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i indtil to uger«, skriver Mette Christensen i en pressemeddelelse.

Dermed vurderer hun, at et forlig er muligt.

Forligsmanden har indkaldt til nye møder fredag.

»Det må betyde, at forligsmanden har en tro på det«, siger chefforhandler på det kommunale område, Anders Bondo Christensen, der mener, at der reelt kun er tale om en to-dages udsættelse.

»Vi skal møde fredag kl. 10 og har fået at vide, vi godt kan tage sovepose og tandbørste med, så det er et signal om, at hun beholder os til den bitre ende«.

Samme melding lyder fra kommunernes forhandler, Michael Ziegler:

»Forligsmanden må jo vurdere, at det har et formål og at det kan føre til noget«, siger han til TV 2.

Det er sidste gang, forligsmanden kan udsætte forhandlingerne. Hvis de ikke fører til noget resultat, kan en strejke begynde 6. maj og en lockout fire dage senere.

Lønnen og lærerne er de to store knaster

Formanden for FOA, Dennis Christensen, siger, at arbejdsgiverne har bevæget sig:

»Men vi ligger for lavt på lønningerne endnu, og løsningen for lærerne har ikke været tilstrækkelig. Der skal en runde mere til«.

Til gengæld mener han, at at parterne »er tæt på« at blive enige om den tredje knast i forhandlingerne, frokostpausen.

Statens topforhandler, innovationsminister Sofie Løhde (V), siger, at hun ikke er interesseret i at tage frokostpausen fra nogen. Men hun vil ikke svare på detaljer fra forhandlingerne og således heller ikke på et spørgsmål fra TV 2's udsendte ved Forligsen om, hvorfor hun så ikke bare skriver frokostpausen ind i overenskomsten.

»Vi gjorde alle vores bedste, men vi kunne ikke komme i mål i dag. Nu må vi forsøge at finde det sidste stykke, når vi mødes på fredag«, sagde hun.

»Vi har været optaget af af finde fælles løsninger til gavn for de mange dygtige offentligt ansatte. De skal selvfølgelig mærke, at der er fremgang i samfundet og derfor have en pæn lønstigning«, lyder det fra Løhde.

Udskydelsen kom efter 19 timers nervekrig og intense forhandlinger i Forligsinstitutionen om nye overenskomster for mere end 700.000 offentligt ansatte.

Deadline for at nå en afgørelse var ellers officielt midnat natten til onsdag, men forligsmand Mette Christensen og forhandlerne på såvel arbejdsgiver- og arbejdstagersiden fortsatte alligevel i Forligsinstitutionen i København indtil klokken fem i morges.

En halv million offentligt ansatte kan blive ramt

Hvis konflikten trods de 14 dages udsættelse ender med et forlis, kan danskerne se frem til strejker blandt 100.000 offentligt ansatte allerede fra søndag og lockout af yderligere 440.000 offentligt ansatte få dage senere, der rammer store dele af samfundet.

En konflikt vil blandt andet betyde, at hospitalerne må aflyse de fleste ikke-akutte operationer, at de fleste daginstitutioner og skoler vil holde lukket, at mange bryllupper vil blive aflyst, at store dele af togdriften i Danmark vil blive aflyst, og at slagterierne må lukke ned og indstille kødeksporten til udlandet.

De største knaster har under hele forhandlingsforløbet været, hvor store lønstigninger, de ansatte i stat, regioner og kommuner kan se frem til i de kommende år, om lærernes arbejdstid og om retten til at holde en betalt spisepause.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden