Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

'En løsning for alle', har det lydt igen og igen, men nu er fagbevægelsen savet midt over efter drama på regionernes område.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forsker: Musketereden er skudt sønder og sammen

Efter nattens delaftale på det regionale område er der ikke længere tale om en musketered mellem forbundene.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I månedsvis har fagforbundene stået last og brast med hinanden i kampen for de offentlige overenskomster.

Men efter at der natten til onsdag faldt en delaftale på plads på det regionale område for LO-forbund og socialrådgiverne er det slut med musketereden.

»Det kan ikke tolkes på anden måde, end at musketereden er skudt sønder og sammen nu, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Natten til onsdag indgik forbund under LO samt Socialrådgiverne en aftale på regionernes område, mens FTF og Akademikerne sagde nej tak til en aftale.

FTF og Akademikerne er utilfredse med, at arbejdsgiverne ikke vil skrive den arbejdsgiverbetalte spisepause ind i overenskomsten. Men det krav var LO-forbundene ikke villige til at gå i konflikt for.

»Det har hele tiden spøgt i forhandlingerne, at LO-grupperne har været mest tilfredse med det, der lå på bordet fra arbejdsgiverne«, siger Flemming Ibsen.

Skidt start for storfusion

Ifølge ham er det bemærkelsesværdigt, at LO-forbundene indgår en aftale uden FTF. For de to forbund har netop indgået en stort anlagt fusion.

»LO og FTF er lige blevet enige om at indgå et nyt fællesskab i en ny hovedorganisation, og det er måske ikke den bedste start, den har fået i det her forhandlingsforløb«, siger Flemming Ibsen.

Onsdag fortsætter forhandlingerne i Forligsinstitutionen, hvor først kommunerne og senere staten skal forhandle. Og her er det igen muligt, at der på det kommunale område indgås delaftaler.

»Man kan sagtens forestille sig i kommunerne, at der kan nogle indgå forlig og andre hoppe af«, siger Flemming Ibsen, der dog minder om, at det samme ikke gælder for staten.

»De har deres egen musketered internt i staten, det er en for alle og alle for en. Så der kan LO-grupperne ikke hoppe af«, siger han.

Med nattens aftale har man altså taget noget af brodden af den storkonflikt, der har ligget og luret. Men det er endnu uvist, om konflikten helt kan afværges.

»Nu er ballet åbnet, og der er lavet et gennembrud. Den skubber til alle de andre grupper, som så skal forhandle videre. Det kan ende med, at de indgår forlig, eller de skal ud i et forlis«.

»Men musketereden holdt ikke længere end til i dag«, siger Flemming Ibsen.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden