Foto: Ladefoged Joachim
Arbejdsmarked

Forsker: Øremærket barsel til mænd giver bedre ligestilling

Mænd får bedre argumenter, og kvinder oplever mindre diskrimination, hvis direktivet vedtages, mener forsker.

Arbejdsmarked

Det kan skabe bedre ligestilling i Danmark, hvis EU indfører et direktiv om to måneders øremærket barsel til mænd.

Sådan lyder det fra Kenn Warming, specialkonsulent i ligebehandling ved Institut for Menneskerettigheder.

»Direktivet vil være et skridt i den rigtige retning og et meget vigtigt signal at sende. Vi igangsætter en kulturændring ret drastisk ved at øremærke noget. Det vil være som en snebold, der ruller og gør det hele bedre og bedre«, siger han.

Udmeldingen kommer, efter at det er kommet frem, at EU er tæt på at indføre fælles regler om to måneders øremærket barsel for mænd.

21 procent vil gerne have mere

I Danmark har mænd ret til to ugers fædreorlov, der skal holdes inden for de første 14 uger efter fødslen. Forældreparret har i alt ret til 52 ugers orlov, som kan fordeles mellem moren og faren.

I 2016 lavede Institut for Menneskerettigheder en undersøgelse af diskrimination af forældre. Den viste blandt andet, at 21 procent af fædrene holder mindre barselsorlov, end de ønsker.

Det skyldes ifølge Kenn Warming, at der eksisterer en kultur, som gør det svært for mændene at argumentere for en større del af barslen både med partneren og på arbejdet.

»Det er et problem, fordi det bliver en forhandling, som foregår hjemme ved køkkenbordet mellem manden og kvinden. Her er det ofte manden, der taber. Når det er en rettighed, man har, og man kan miste barslen, hvis man ikke gør brug af den, så er det mere legitimt«, siger han.

Ud over at give fædre mere tid med børnene, kan det også sikre mindre diskrimination af kvinder på arbejdsmarkedet, mener han.

»Vores undersøgelse fra 2016 viser, at kvinder i langt højere grad diskrimineres på arbejdsmarkedet, når de skal på barselsorlov. Hvis mændenes og kvindernes barselsorlov i højere grad ligner hinanden, er arbejdsgiverens incitament til at diskriminere en kvinde langt mindre«, siger Kenn Warming.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce