0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Man bliver set som den, man er«: Østerbro-vuggestue har sansehave, egen Instagram-konto og meget få sygedage

Københavns Kommune har reduceret sygefraværet med 31 procent på 10 år. Østerbro-vuggestuen Villa Rose har nedbragt fraværet til bare 1,7 sygedage om året. Det skyldes hårdt arbejde, ledelse og fokus på den enkelte medarbejder, mener den pædagogiske leder, der håber, at andre kan inspireres.

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Som uerfaren vuggestuegænger forventer jeg at høre skrigende børn i det fjerne, møde et mylder af flerfarvet legetøj og opfange en ubehagelig dunst af nyskiftet ble, da jeg nærmer mig vuggestuen Villa Rose.

Men da døren til den renoverede Østerbro-villa i København bliver åbnet, bliver jeg mødt af udluftning og en pædagogmedhjælper, der med en kost grundigt manøvrerer sig hen over det blå linoleumsgulv og rundt om plastikgiraffer og -heste, der står sirligt arrangeret på et legetæppet.

Og børnene, de sover trygt.

Jeg er vanvittig glad for at være i huset

Ud over at jeg må æde mine fordomme, finder jeg hurtigt ud af, at Villa Rose ikke er som mange andre vuggestuer. Selv om branchen er plaget af besparelser, tunge løft og børn, der slår fra sig, hvilket kan give anledning til mange sygedage, havde Villa Roses medarbejdere i 2018 gennemsnitligt 1,7 sygefraværsdage set over hele året.

»Jeg er vanvittig glad for at være i huset på grund af det fællesskab, der er, og på grund af oplevelsen af, at jeg bliver set – både af min leder og af mine kollegaer. Og jeg ved, at jeg kan noget særligt. Men jeg ved også, at hvis jeg får brug for hjælp eller har udfordringer, er der altid nogen, jeg kan gå til«, siger pædagog Stine Persson, der har været i institutionen i mange år.

Sådan en fraværsstatistik er ikke hverdag i Københavns Kommune, hvor sygefraværet i 2017 i gennemsnit lå på 11,2 sygefraværsdage om året.

Men det er markant lavere end for bare 10 år siden, idet alle kommunens offentlige arbejdspladser har sænket fraværet med sammenlagt 31 procent. Det har især været mærkbart i kommunens daginstitutioner og skoler.

Siden 2008 er lærernes fravær faldet med 4,1 dag, pædagogernes sygefravær er faldet med 2,7 dage, og pædagogmedhjælpernes er faldet med 4,5 dage.

Onsdag offentliggjorde regeringen en plan for bedre ledelse og lavere sygefravær i det offentlige. Det sker blandt andet oven på en ny rapport fra regeringen, der viser, at offentligt ansatte i gennemsnit har 5 sygedage mere om året end deres kollegaer i det private.

»Det kan ikke passe, at man er syg 5 dage mere i kommunen«, sagde innovationsminister Sophie Løhde og præsenterede onsdag 22 initiativer som en del af regeringens nye ledelses- og kompetencereform.

Det indebærer blandt andet en pulje på 100 millioner kroner til en særlig indsats, der kan tage rundt i hele landet og rådgive arbejdspladser, hvor sygefraværet fylder for meget.

Individuelle medarbejdere

I stil med resten af Københavns Kommune er sygefraværet i vuggestuen Villa Rose også dalet kraftigt i løbet af de sidste 8-10 år til det nuværende laveniveau.

Det, mener pædagogisk leder Tina Hensen, skyldes god ledelse og fokus på fællesskab og individualisme.

»Hvis jeg med få ord skal sige, hvad mine principper har været, er det at tage udgangspunkt i den enkelte. Hvis man skal trives og bidrage og have mulighed for at bidrage, handler det om at kigge på den enkeltes behov«, siger Tina Hensen og fortsætter:

»Der er rigtig meget, der er blevet gjort, og der er rigtig meget, der er blevet gjort i samarbejde med medarbejderne. Det, vi har haft særligt fokus på, er arbejdsfællesskabet, og hvad det betyder for trivsel, og hvordan man får mulighed for at være del af et arbejdsfællesskab«, siger hun.

Annonce

Hun kom til vuggestuen for 8 år siden og har ændret ledelsesstilen og indretningen markant.

Det er tydeligt at mærke, som Stine Persson trisser rundt i Østerbro-villaens grupperum og sørger for, at legeklodserne står klar til institutionens børn, når de vågner. Hun fortæller om, hvordan børnene har adgang til en sansehave med planter, og hvordan indretningen af både blå, gul, grøn og lilla gruppe er bestemt af medarbejderne. Vuggestuen har sågar sin egen Instagram-konto, der i bedste bloggerstil offentliggør billeder af børnenes madtallerkener til forældrenes fornøjelse.

Det er tydeligt, at det er en arbejdsplads, som alle medarbejdere har været med til at forme.

Det er også en af årsagerne til, at Stine Persson kun har haft meget få sygedage.

»Det er oplevelsen af, at man bliver set som den, man er. Vi er ikke en fælles enhed, der skal kunne det samme og gøre det samme. Vi er alle sammen individer, og det at blive anerkendt for lige præcis det, jeg er, gør, at jeg kan snakke med min leder, når der er perioder med udfordrende opgaver, jeg ikke kan klare, og hun får det til at hænge sammen. Jeg ved, at det er den samme oplevelse, mine kollegaer har. Vi er her selvfølgelig alle sammen for at det samme mål, men vi bliver set som dem, vi er, og det betyder enormt meget, at jeg ikke bare er en i mængden«, siger hun.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden