0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

500 personer stillede sig i ledighedskøen i marts

Ledighedsprocenten har ligget uændret på 3,7 procent i de første tre måneder af 2019.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Mathias Svold
Foto: Mathias Svold

Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om antallet af lønmodtagere på det danske arbejdsmarked bliver ved med at stige, rykker ledigheden sig ikke ud af flækken.

Den flade udvikling hænger sammen med, at der kommer flere folk i arbejdsstyrken.

Antallet af bruttoledige steg i marts med 500 personer til 103.900. Det er folk på dagpenge, kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse.

Ledighedsprocenten ligger uændret på 3,7 procent, hvor den har ligget de seneste tre måneder. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Men det er faktisk en god udvikling, at ledigheden ligger stille. Det vurderer Anders Christian Overvad fra Arbejdernes Landsbank.

»Når ledigheden ikke ændrer sig mere på trods af beskæftigelsesvækst, er det faktisk en rigtig god nyhed. Det vidner nemlig om, at der kommer flere ind i arbejdsstyrken«, skriver han i en kommentar.

Arbejdsmarkedet er begyndt at knirke

Hos Sydbank vurderer chefanalytiker Søren V. Kristensen, at det danske arbejdsmarked er begyndt at knirke.

»Det siger sig selv, at beskæftigelsen ikke kan vokse i al uendelighed. På et tidspunkt vil vi se en opbremsning, og med en arbejdsløshed helt nede på 3,7 procent, så kan det sagtens være nu«.

»Vi er altså på et niveau, som kan karakteriseres som fuld beskæftigelse«, skriver han i en kommentar.

Nykredits cheføkonom, Tore Stramer, vurderer også, at ledigheden har ramt bunden.

Han kalder det afgørende for et stabilt arbejdsmarked, at arbejdsstyrken fortsat stiger.

Det er der udsigt til for i de kommende år, fordi pensionsalderen gradvist stiger. Det betyder, at folk bliver længere på arbejdsmarkedet.

»Hvis vi skal fortsætte den nuværende positive og balancerede udvikling i dansk økonomi over de kommende år, er det også super vigtigt, at politikerne holder fast i den planlagte stigning i pensionsalderen«, siger Tore Stramer i en kommentar.

Han understreger, at det i sidste ende er en politisk beslutning.

»Men det er vigtigt at slå fast, at aldringen af befolkningen i fravær af en yderligere forhøjelse af pensionsalderen vil dæmpe væksten i dansk økonomi mærkbart og give et større hul i statskassen«, skriver Tore Stramer.

ritzau

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Podcasts

Annonce