0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nordjysk murerklub: For os skal murersvende være i 3F

Trods en klar dom mener flere lokale brancheklubber, at ansatte ikke frit skal vælge fagforening.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Arbejdsmarked
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En sag om en bagagemedarbejder i SAS Ground Handling, der ikke ville melde sig ind i fagforeningen 3F, har fået flere lokale brancheklubber til at melde ud, at de ikke mener, at der er frit fagforeningsvalg.

Århus Stilladsmedarbejderklub har meldt klart ud, at den ikke mener, der er frit fagforeningsvalg, skriver Århus Stiftstidende.

Og det støttes af Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland, der har skrevet et opslag på Facebook under overskriften: 'Frit fagforeningsvalg, de liberales drøm!'

»Når det kommer til spørgsmålet om, hvor vi som bygningsarbejdere organiserer os, er svaret helt klart, at man ikke selv bestemmer, hvor man vil stå organiseret, står der blandt andet i opslaget«.

Det er desuden skrevet på vegne af Jord- og Betonarbejderne, Murerarbejdsmændenes Klub Nordjylland samt Tømrer og Snedkernes Brancheklub i Aalborg.

Emil Olsen, formand for Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland, uddyber:

»I vores murersjak har vi ikke nogen, der er uorganiserede, som kommer til at være med i de opgaver, vi har«.

»Hvilken løn og priser, vi får, er nogle rettigheder, som vi kollektivt har fået, og som vi kollektivt værner om«, siger han og tilføjer:

»For vores vedkommende er det, at murersvende de skal stå i 3F«.

Bagagepersonalet hos SAS Ground Handling har i denne uge været i vælten, fordi de har strejket overenskomststridigt tre gange. Utilfredsheden er bundet i, at en vikar ikke har villet melde sig ind i 3F. Han er i stedet medlem af fagforeningen IDA.

»Jeg er sikker på, at de har haft et langt forløb, hvor de på fornuftig vis har forklaret denne uorganiserede medarbejder, at det er smartest og solidarisk at være med i den samme fagforening, som de er«.

»Det har på en eller anden måde eskaleret. Det har de aktioneret imod. Jeg har sådan set okay sympati for, at folk de aktionerer, når de oplever, at der er noget, som ikke er, som det skal være, siger han.

En dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol slog i 2006 fast, at det står ansatte frit for, hvilken fagforening de ønsker at være medlem af.

Så kan I vel ikke gå ind og bestemme, at man skal være med i 3F?

»Vi bestemmer heller ikke. Vi har en opfattelse af, at det er smartest at stå samme sted, og vi står samme sted. Og vi prøver selvfølgelig at hjælpe til med, at folk får en forståelse af det«, siger Emil Olsen.

Hvad hvis en medarbejder hos dig ikke vil være i 3F?

»Det kommer ikke til at ske, at der kommer en uorganiseret ind i mit arbejdsteam. Vi har kollegerne imellem en opfattelse om, at når vi arbejder sammen, er vi også organiseret samme sted«.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts