Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: Lars Skaaning
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danfoss-chef angriber kønskvotering

Der sidder dygtige kvinder i Risøs og Højteknologifondens kønskvoterede bestyrelser, men der sidder endnu dygtigere mænd udenfor, siger Jørgen Mads Clausen.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midt i diskussionen for og imod kønskvotering i danske bestyrelser skærer en af de tungeste danske erhvervsfolk, Danfoss’ topchef Jørgen Mads Clausen nu igennem med et politisk ukorrekt budskab.

Kønskvoteringen i bestyrelserne i statens selskaber betyder, at mindre dygtige kvinder tager pladserne op for mere dygtige mænd, emner Danfoss-chefen.

»Jeg kan ikke lide ideen om kønskvotering i bestyrelser. I Risøs bestyrelse og i Højteknologifondens bestyrelse, hvor jeg sidder som formand, er der kønskvotering«.

»Det er gået fint nok, og vi har nogle kompetente kvinder, men der sidder nogle mænd rundt omkring, vi hellere ville have haft, som er endnu mere kompetente,« siger Danfoss-chefen til Berlingske Nyhedsmagasin.

Ligestillingsministeren: Temmelig underligt at høre
Jørgen Mads Clausens udmelding får ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) op af stolen:»Ingen seriøs kvinde bryder sig om at høre, at hun er valgt på sit køn. Det er temmelig underligt at skulle høre Jørgen Mads Clausens påstand om, at kvinderne i Risøs og Højteknologifondens bestyrelser er udvalgt trods ringere kvalifikationer. Der er intet i udvælgelsesprocessen, der tilsiger dette,« siger Eva Kjer Hansen.

Anklagede kvinder vrede og overbærende
Der sidder i alt syv kvinder i de to statslige bestyrelser, herunder to professorer, en prorektor, en forskningsleder, et professionelt bestyrelsesmedlem og en biotekdirektør.

Deres reaktioner på deres bestyrelsesformands udmelding rækker fra skraldgrin over overbærenhed og til vrede og irritation.Til den sidste kategori hører forskningsleder Nan Topsøe fra Haldor Topsøe, som kalder Jørgen Mads Clausens udmelding uacceptabel:

»Jeg synes ikke, det er klogt at sige sådan. Og det er i hvert fald meget politisk ukorrekt. Men når man som kvinde arbejder i en mandsdomineret verden, bliver man vant til at høre den slags. Men jeg synes, at Jørgen Mads Clausen skulle holde det for sig selv«.

»Hvis han virkelig mener, at der er problemer med vores kompetencer, så må han jo tage det op med videnskabsministeren, som har udpeget os,« siger hun.

Nan Topsøe siger, at hun vil tage udtalelserne op med bestyrelsesformanden - og med de tre andre kvindelige medlemmer.

Det synes Ulla Röttger er en god ide. Hun er adm. direktør på I/S Amagerforbrænding og ligeledes medlem af Højteknologifondens bestyrelse:

»Jeg vil godt være med til at diskutere Jørgen Mads Clausens udmeldinger. Det kan blive en interessant diskussion. For det er da ærgerligt, hvis der sidder så mange meget mere kompetente mænd, som ikke kan få plads i bestyrelserne«.

»Men jeg gad vide, om han virkelig har styr på det. Men jeg er da nysgerrig efter at høre, hvad han har at sige«, siger Ulla Röttger.

Skoggerlatter
Vicedirektør i Landbrugsraadet Annette Toft, som er næstformand i Risøs bestyrelse, slår en skeptisk skoggerlatter op:

»Jeg kan ikke tro, at han virkelig mener det der. Det må være en fejl. Det mener jeg helt oprigtigt. Jeg ved, at han selv har været med til selv at udvælge nogle af kvinderne. Det må være en fortalelse fra ham«.

Aase Hoeck, som står i spidsen for databasen Karrierekvinder.dk, som optager kandidater til bestyrelsesposter i Danmark advarer kvinderne mod at blive irriterede og sure. Det vil være uprofessionelt. Kvinder i bestyrelser udgør en minoritet, som vil blive udsat for provokerende udsagn. Sådan er det. Benyt i stedet lejligheden til at få en dialog med formanden, råder hun.

Professor på Fyn: Fordel at der ikke kun er mænd mellem 50 og 65 år
Professor Birgitte Sloth fra Syddansk Universitet siger, at hun ikke er uenig med Danfoss-chefen:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Han udtrykker sig noget firkantet, men det er da et legalt synspunkt. Kønskvotering virker jo sådan nogle gange, at der bliver en bias over mod kvinder, og det kan jo godt hindre, at man kan vælge dem, man helst selv vil have«, siger hun.

»Men fordelen er jo, at det ikke kun bliver udelukkende mænd mellem 50 og 65 år, der sidder i bestyrelserne«.

Headhunter: Kvinder er gode til de dumme spørgsmål
Managing director hos headhunteren Russell Reynolds Jens Howitz mener, at Jørgen Mads Clausen modigt udtrykker det, som mange mener:

»Det er klart, at der er et tyndere rekrutteringsgrundlag blandt kvinder, når man kommer over i de meget tunge brancher som Risø og Højteknologifonden omfatter. Populationen af mænd er bare større, og derfor vil det vel statistisk set være nemmere at finde kompetente mænd end kvinder«, siger han.

Jens Howitz råder kvinderne til ikke at lade sig provokere og fortsætte med at gøre det, som kvinder at bedre til end mænd - nemlig at stille de dumme spørgsmål og udfordre den bestående opfattelse af tingene.

Jørgen Mads Clausen siger til Berlingske Business, at han står ved sit synspunkt, men at han ikke ønsker at uddybe det yderligere.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden