Billedet viser nogle af Cheminovas sprøjtegifte i Brasilien. Kemivirksomheden vil ikke standse kontroversielt giftsalg.
Foto: PETER HOVE OLESEN

Billedet viser nogle af Cheminovas sprøjtegifte i Brasilien. Kemivirksomheden vil ikke standse kontroversielt giftsalg.

Økonomi

Cheminova trodser FN i giftsag

Kemivirksomheden Cheminova ser stort på FN's anbefaling om at stoppe salget at farlige gifte hurtigst muligt.

Økonomi

Den jyske kemivirksomhed Cheminova vil fastholde salget af det ekstremt farlige sprøjtemiddel methyl parathion i Brasilien frem til 2010.

Det fremgår af en ny rapport, som virksomheden offentliggjorde i eftermiddag.

Dermed tilsidesætter Cheminova de anbefalinger, som FN's landbrugsorganisation FAO er kommet med.

FAO har tidligere udtalt, at tusindvis af fattige og dårligt uddannede landarbejdere i Brasilien ikke håndterer farlige sprøjtemidler korrekt, og at Cheminova derfor burde stoppe salget af methyl parathion med det samme. Methyl parathion er et af verdens mest farlige sprøjtegifte. Det kan gøre mennesker alvorligt syge, blot de får det på huden.

Cheminova: ved ikke hvad de taler om Cheminovas adminstrerende direktør Bjørn Albinus mener derimod, at FAO ikke ved, hvad de taler om.

Han henviser til, at Cheminova har sat et omfattende program igang i Brasilien, der blandt andet inkluderer tydelige etiketter på sprøjtegiften med anvisninger på, hvordan den skal håndteres.

»Det er rigtigt, at der er enkeltpersoner i FAO, som gerne ser, at vi stopper salget hurtigtere. Men FAO kender ikke vores program i Brasilien, og derfor udtaler FAO sig meget generelt«, siger han.

Cheminovas begrundelse for ikke øjeblikkeligt at stoppe salget er, at virksomheden vil have tid til at introducere andre og mindre giftige produkter i Brasilien, som er et af Cheminovas største markeder, og at andre kemivirksomheder blot vil overtage salget af methyl parathion, hvis Cheminova trækker sig.

Trodser aktionærer
Med sin beslutning trodser Cheminova ikke kun FAO, men også indstillinger fra sine egne aktionærer. To af de største aktionærer i Cheminova er Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) og ATP.

LO-formand Hans Jensen sidder med i bestyrelsen for både ATP og LD, og han har tidligere udtalt, at Cheminova skulle følge FAO's anbefalinger om at stoppe salget med det samme.

Hans Jensen ønsker i dag ikke at kommentere Cheminovas fortsatte salg, men i december sidste år sagde han til Politiken:

»Det er selvfølgelig Cheminovas ledelse, der driver virksomheden. Men hvis samtlige aktionærer efterhånden mener, at Cheminova hurtigere skal stoppe salget af disse stoffer, forventer jeg, at det vil påvirke ledelsen«.

Forsøger at dæmpe kritik

Den rapport, Cheminova har udsendt i dag, er ellers et forsøg på at tage brodden af den kritik, der de seneste måneder er haglet ned over virksomheden.

Cheminova har i flere omgange tidligere enten nægtet at udtale sig om sit giftsalg i flere lande eller er kommet med direkte forkerte oplysninger, hvilket førte til et betydeligt pres fra aktionærkredsen om, at virksomheden skulle være mere åben og moderne.

Derfor besluttede virksomhedens ledelse at komme med en årlig rapport om sin produktion, hvor rapporten i dag er den første af slagsen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce