Tesla Roadster er navnet på denne elektriske sportsvogn, som har vundet en af kategorierne i designkonkurrencen, Index:Award

Tesla Roadster er navnet på denne elektriske sportsvogn, som har vundet en af kategorierne i designkonkurrencen, Index:Award

Økonomi

Clooney's nye bil vandt designkonkurrence

Elektrisk sportsvogn til 100.000 dollars vandt ved konkurrence om verdens bedste design.

Økonomi

En billig computer og en miljørigtig bil var to af de design, som vandt priser ved verdens største designkonkurrence, Index: Award.

Konkurrencen, der blev afholdt i København, er delt op i fem kategorier, nemlig body, home, work, community og play.

I deres bedømmelse af de 106 nominerede har den internationale jury set på, at designet skal gøre en forskel, der skal være taget højde for lokal kultur, værdier og etik, og samtidig spiller form og materialer også en rolle.

Vinderne er:

PLAY: Clooney’s el-bil.
Vinder af kategorien play er den elektriske sportsvogn Tesla Roadster.

En stor del af verdens udslip af drivhusgasser kommer fra transportsektoren.

Fra september kommer der en eldrevet sportsvogn på gaden. Det er amerikanske Elon Musk, Martin Eberhard og Barney Hatt, som har designet drønet, der accelererer fra 0 til 100 km/t på kun fire sekunder.

Bilen koster cirka 100.000 dollar, så indtil den kommer i masseproduktion, er det hovedsageligt hot shots som George Clooney og Al Gore, der har råd til at købe den. Hvilket de også har gjort.

WORK: Holder tungen fra svælget.
Vinder af kategorien work er tungeklemmen Tongue Sucker.

Hvis man bliver bevidstløs, kan der ske det, at tungen falder tilbage i svælget med risiko for kvælning eller svære hjerneskader til følge. Derfor har de Philip Greer, Lisa Stroux, Graeme Davies og Chris Huntley designet en tungeklemme, som med et vakuum fastholder tungen og gør det muligt for luften at komme igennem til lungerne.

TongueSucker kan betjenes af almindelige mennesker og vil som standardudstyr i førstehjælpskasser kunne redde mange liv.

COMMUNITY: En computer per barn.
Vinder af kategorien community er den efterhånden berømte bærbare computer, kendt under navnet : One Laptop per Child. Bag computeren står blandt andre MIT-professor Nicholas Negroponte.

Den grønne computer er en blanding af den nyeste teknologi og så lav pris som muligt - omtrent 750 kroner - så det bliver muligt for regeringer i udviklingslande at købe dem.

Computeren er let at bruge og har en indbygget antenne, der sætter børnene i forbindelse med hinanden og resten af verden.

HOME: Rent vand til alle.
Vinder af kategorien home er plastikbeholderen Solar Bottle.

Verden over mangler en milliard mennesker rent drikkevand, men det problem bliver løst ved at udsætte vandet for sollys. Derfor har italienske Alberto Meda og argentinske Francisco Gomez Paz designet en plastikbeholder med en gennemsigtig front.

Den har en stor overflade, og dens inderside er reflekterende. Derfor går det hurtigere med at få vandet udsat for sollys. Håndtaget gør den let at håndtere og kan bruges til at regulere vinklen i forhold til solen.

BODY: Billige ekstra fødder.
Vinder af kategorien body er fodprotesen: Mobility for Each One.

Hvert år er der flere end 25.000 civile ofre for landminer. I de fattige lande kan ofrene ikke betale for en god protese, så deres liv påvirkes langt mere, end folk der bruger fodprotese i verdens rige lande.

Derfor har Sébastien Dubois designet en protese, som kan fremstilles i lokale værksteder af materialer, som er lette at få fat på - og er billige. Det koster kun cirka otte amerikanske dollar at fremstille protesen.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce