Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Økonomi

Politikere høster landbrugsstøtte

En god bid af ti milliarder kroner fra EU´s landbrugsstøte går til danske politikere.

Økonomi

Danske politikere tager i stor stil del i de godt 10 mia. kr., Danmark får i landbrugsstøtte fra EU. De fleste er fra det traditionelle landmandsparti, Venstre.

Men også SF's fødevareordfører Kristen Touborg, der er modstander af støtten, holder sig til. Han har været selvstændig landmand siden 1968 og har 23 hektar opdyrket landbrugsjord.

Kristen Touborg, hvorfor søger du EU's landbrugsstøtte, når du er så indædt imod den?

»Det gør jeg, fordi det er en del af det system, vi lever i. Når vi har haft den direkte støtte i 15 år, så har vi fået nogle højere omkostninger. Du kan ikke drive et landbrug i Danmark ved at stå uden for det økonomiske samfundssystem. Så vil du meget hurtigt køre fallit«.

Er det ikke dobbeltmoralsk?

»Det synes jeg ikke. For selv om jeg er imod for eksempel militæret, så er jeg også nødt til at betale til det«.

Men landbrugsstøtten er du vel ikke tvunget til at søge?

»Nej, men det er en del af det samfundssystem, vi lever i. Som politiker har jeg nogle idealer om, hvor jeg gerne vil hen, men jeg er jo nødt til at leve i den verden, jeg er i«.

Håber du alligevel, at støtten bliver afskaffet?

»Det håber jeg meget på«.

Er den på retur?

»Jeg tror, den bliver begrænset. For eksempel tror jeg, sukkerstøtten vil få et skud for boven. Men jeg er ikke så optimistisk, så jeg tror, vi har afskaffet støtten om fem år. Så urealistisk er jeg ikke med de franske bønder, der ikke vil bøje sig for den mere fornuftige politik. Men jeg håber, at vi om ti år har afviklet støtten, så der kun er landdistriktsstøtte til områder og ikke til de enkelte landmænd«.

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce