Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Dollaren nåede et historisk lavpunkt sidste uge. Og faldet kan fortsætte, vurderer britisk økonom.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Wall Street er på vej mod 'ny depression'

En britisk økonom vurderer, at verdensøkonomien ruller af sted mod katastrofen. Det minder om tiden efter krakket i Wall Street i 1929, siger han.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis der skal drages paralleller for verdensøkonomiens aktuelle situation, er det ikke nok at skue mod 70'erne.

Vi skal helt tilbage til depressionen i kølvandet på krakket i Wall Street i 1929 for at vide, hvad vi er oppe imod.

Det ligner 30'erne Det siger den britiske økonom Michael Taylor, der ellers traditionelt har været nogenlunde optimistisk på økonomiens vegne.

»Vi har alle talt om, at vi er i gang med en krise som i 1970’erne. Men for hver dag, der går, ligner det mere og mere noget fra 1930’erne«, siger han ifølge den britiske avis The Independent.

Og han fortsætter:

»Ingen har den fjerneste ide om, hvor det ender. Det er en selvforstærkende katastrofe«. Han understreger, at den britiske økonomi i hans øjne er på vej mod en recession, altså en periode med betydelig økonomisk nedgang.

Sort fremtid for dollaren
Hvad angår dollaren, synes kursen at blive ved med at falde.

Sidste uge var dollarkursen nede og runde 4,75 kr., som historisk set er det laveste, dollaren har ligget på siden Anden Verdenskrig.

Ifølge den danske nationalbanks valutakurser endte dollaren i fredags på 4,79 kroner.

Og dollaren vil blive ved med at falde, forudser handelsdirektør ved vekselerfirmaet Currencies Direct i London, Mark O’Sullivan.

Sker det, kan dollaren blive afhængig af rentenedsættelser i Europa for at forbedre balancen i styrkeforholdet mellem euro og dollar.

»Men den europæiske centralbank er ikke glad for rentenedsættelser«, siger Mark O'Sullivan til Independent.

Tegn på kommende krise i Europa
Mark O'Sullivan vurderer i øvrigt, at den europæiske økonomi nogle steder står stærkt – som i Tyskland – mens Italien og Spaniens langsomt bliver svagere.

Finans- og pengekrisen kan også meget vel være på vej til Danmark, har topchefen i Jyske Bank, Anders Dam, tidligere .

Anders Dams advarsler kommer samtidig med at Nordeas topchef, Christian Clausen, meddeler, at Nordea er i alarmberedskab på grund af kreditkrisen.

Centralbankerne bliver ignoreret

Ifølge blandt andre Washington Post forventes den amerikanske centralbank på tirsdag at sænke renten, måske helt ned til 2,25 procent fra den aktuelle sats på 3, procent.

Den amerikanske centralbank lover desuden, at markedets udvikling vil blive »nøje overvåget«, og at banken er villig til at stille likviditet til rådighed for at få det finansielle system på fode igen.

Ifølge britiske Michael Taylor er det dog ikke sikkert, at det batter det helt store i forhold til at genskabe tilliden til markedet. Han understreger ifølge The Independent, at »jo mere, centralbankerne forsøger at gøre noget, des mere ignorerer vi dem«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden