Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

FOA sagde nej til 420 millioner

Arbejdsgiverne og øvrige offentligt ansatte angriber de strejkende pleje- og sundhedsmedarbejderes forhandlere.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kommunernes Landsforening (KL) angriber Dansk Sygeplejeråd og FOA for at have kastet landet ud i en konflikt på et tvivlsomt grundlag.

Morgenavisen Jyllands-Posten skriver i dag, at de strejkende social- og sundhedsansatte blev tilbudt højere lønstigninger end andre offentligt ansatte svarende til godt 420 millioner kroner fra en særlig skævdelingspulje.

Det fremgår af dokumenter, som KL nu offentliggør.

Tilbud på 13,9 procent Arbejdsgiverne i KL havde fået de andre offentligt ansatte med på at bruge næsten halvdelen af den såkaldte skævdelingspulje på godt en milliard kroner på højere løn til FOA's social- og sundhedsansatte.

Tilbuddet var derfor lønstigninger på 13,9 procent over de næste tre år og dermed mere end de 12,8 procent, som flertallet af de offentligt ansatte har stemt ja til.

»Uanset hvad ville sosu’erne få 13,9 pct. og ikke 12,8. Dennis Kristensen kaster sosu’erne ud i konflikt, for at hans parkeringsvagter skal få mere i løn. Det er selvfølgelig meget sympatisk fagforeningsmæssigt, men set fra et samfundsmæssigt synspunkt har jeg svært ved at forstå og acceptere, at man tager de svageste ældre som gidsler i noget, der ikke handler om reel lønkamp, men et større politisk mål,« siger KL’s chefforhandler, Frederiksbergs borgmester Mads Lebech (K).

Mange skulle betale for de få

I kroner dækker tilbuddet til FOA over lønstigninger til sosu’erne på imellem 2.307 kr. og 4.338 kr. om måneden. Især ansatte med en vis anciennitet var tæt på at få lønstigninger på de 5.000 kr. om måneden, som er FOA’s krav.

FOA-formanden, Dennis Kristensen, medgiver, at nogle medlemmer stod til at få pæne lønstigninger, men problemet var ifølge Dennis Kristensen, at de 68.000 FOA-medlemmer skulle betale for, at de 12.000 medlemmer kunne få.

»Regningen skulle betales af de resterende i ældreplejen. Hjemmehjælpere, sygehjælpere, plejehjemsassistenter med flere skulle have lønstigninger, der ville ligge langt bagefter. Havde Mads Lebech villet give alle det samme som de sosu-assistenter, der blev tilbudt mest, havde vi ikke siddet i konflikt i dag,« siger Dennis Kristensen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden