Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

OECD: Biobrændsel tvinger madpriser op

Arbejdet for at få verdens lande til at bruge biobrændsel betyder, at fødevarepriser vil stige i fremtiden, påpeger OECD i en rapport.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sojabønner, hørfrøolie og affaldstræ er en del af det biobrændsel, der nu får hug af OECD. Den alternative energiform, der er blevet udråbt til at skulle redde verden fra udledning af drivhusgasser, har ifølge den verdensomspændende organisations ekspertgruppe vist sig at have en modhage.

For imens halm, gødning og madrester brændes af og omdannes til biobrændsel, stiger priserne på fødevarer verden over.

Ifølge rapporten skyldes det, at marker og landbrug ændres fra at producere mad eller foderproduktion til at producere biomasse til biobrændsel.

»Biobrændsel tilbyder en kur, der er værre end de sygdomme, det forsøger at kurere«, konkluderer OECD-undersøgelsen ifølge Financial Times.

Samtidig anklages den statslige støtte til indenlandske producenter af biobrændsel for at være ineffektiv og lægge grunden til markante skattestigninger.

Nye bio-veje

Med anklagerne sætter OECD spørgsmålstegn ved EU-landenes aftale om, at 10 procent af al flydende brændstof i 2020 skal komme fra biobrændsel. En aftale, der blev indgået på et topmøde i marts. I stedet anbefaler OECD nu de europæiske regeringer at udfase den statslige støtte til biobrændsel ved at indføre kulstof-afgifter, da det automatisk vil få markedet til at finde måder at reducerer drivhusgasserne på. Undersøgelsen bliver nu diskuteret af ministre og regeringseksperter fra OECD's 30 medlemslande. Heraf er 19 medlemmer af unionsfællesskabet.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden