Foto: THOMAS BORBERG
Økonomi

Sådan snød direktøren for en halv milliard

Den bedragerimistænkte it-direktør, som er forsvundet i Dubai, fuskede for halv mia via leasing-aftaler og udenlandske selskaber.

Økonomi

IT Factorys direktør Stein Bagger, som i dag blev politianmeldt for bedrageri, har snydt finanspartnere for mindst en halv milliard kroner.

Sådan lyder vurderingen fra JMI Invests administrerende direktør Lars Brammer, efter at han sammen med sine medarbejdere har brugt en hektisk weekend på at gennemgå papirer, som han fandt på et hemmeligt kontor lejet af direktøren.

JMI Invest ejer IT Factory, og startede detektivarbejdet da Stein Bagger pludselig forsvandt fra en ferierejse i Dubai sammen med sin kone torsdag. Han er siden blevet efterlyst via Interpol.

Fiktivt udstyr for 51 mio Det system, Bagger brugte til at bedrage for et ukendt men trecifret antal millioner, var en såkaldt leasingkarussel, som kunne fungere, så længe eksterne pengemænd stolede på IT Factory.

Det seneste eksempel, JMI's interne kulegravning fandt i weekenden, starter med, at en udenlandsk - og medsammensvoren - partner sælger udstyr til IT Factory for 51 millioner kroner.

Udstyret findes godt nok ikke, men der laves så overbevisende fakturaer, at et eksisterende og reelt leasingfirma vil overtage gælden på de 51 mio. for udstyret.

Kort sagt købte leasingfirmaet udstyret og lejede det ud til IT Factory, uden at ane at udstyret aldrig havde fandtes.

Forfalskede leasing-underskrifter
Sådan nogle leasing aftaler er ikke usædvanlige og løber over typisk 36 måneder, hvorefter den samlede sum skal være tilbagebetalt.

Direktør Stein Bagger har ikke kunnet underskrive sådan en aftale alene, men har skullet have sin bestyrelse med sig.

Derfor har han forfalsket bestyrelsesformand Asger Jensbys signatur på leasingaftalerne, som der »blev fundet rigtig mange af« på det hemmelige kontor.

Med den bestyrelsesgodkendte kontrakt i hånden, har leasingfirmaet trygt overført 51 millioner kroner til den udenlandske partner for udstyret, som skulle videreleases til IT Factory.

Leasingfirmaer blev snydt
IT Factory har altså endnu ikke penge oppe af lommen, hvorimod det udenlandske og medsammensvorne firma er 51 millioner kroner rigere.

Samtidig køber det udenlandske firmaer en ordentlig bunke softwarelicenser af IT Factory, som firmaet betaler 20 millioner kroner for - igen eksisterer produkterne næppe.

På det her punkt af karusselturen har IT Factory altså tjent 20 millioner kroner og det udenlandske firma har tjent 31 millioner kroner.

Leasing firmaet har lagt alle 51 millioner ud, og har kontrakt på at få dem tilbage over de næste 36 måneder, eller tre år.

Bedrag blev større og større
Den slags handler er der blevet lavet et ukendt antal af over de seneste sikkert fem år, vurderer Lars Brammer. Hver eneste en har fået IT Factory til at se mere og mere velpolstret og dermed kreditværdig ud.

Undervejs har virksomheden vundet priser for sine flotte resultater, og har sågar fået sig en prestigiøs sponsoraftale med Bjarne Riis' Team Saxo Bank, hvilket også har kunnet imponere leasingselskaberne.

Hver eneste gang Stein Bagger har taget en ny tur i leasingkarusellen, er aftalerne blevet større og større, sådan at IT factory har kunnet følge med afdragene på tidligere leasingaftaler.

Leasingaftalerne har alle været ugyldige, da de er indgået med falsk bestyrelsesunderskrift, så det har været nødvendigt for Stein Bagger at sminke afdragene ind i IT Factorys regnskab.

Indgik snyde-aftaler med alle
Det er sket på helt almindelige anskaffelsesposter i virksomhedens regnskab, vurderer administrerende direktør for JMI Invest, Lars Brammer.

»Jeg ved ikke hvor mange aftaler der har været eller hvor længe det har stået på. Vi har tidligere meldt ud, at der kan være bedraget for 500 millioner. Men jeg frygter det er mere«, siger Lars Brammer.

Det er altså banker og andre, som har leveret leasing aftaler, som er blevet snydt for en halv milliard kroner eller mere.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er for eksempel bankerne, han har taget r..... på. Jeg ved ikke hvor mange, men alt hvad der kan krybe og gå. Jeg vil ikke sige hvem, for det er op til de enkelte kreditorer at meddele det selv«, siger Lars Brammer.

Alle troede på svindlerdirektøren
Systemet kunne næppe have fungeret uden en troværdig frontfigur, og der var Stein Bagger uovertruffen, forklarede tidligere bestyrelsesformand i IT Factory Asger Jensby på et pressemøde tidligere.

»Vi har afdækket en mand, som jeg troede var en betroet samarbejdspartner til at være en person, som jeg nu må anmelde for bedrageri, og med superintelligente psykopatiske egenskaber«, sagde Asger Jensby på pressemødet i dag.

Bestyrelsen troede altså på direktør Stein Bagger, og tog hans på overfladen overvældende flotte afrapporteringer for gode varer.

»Jeg er overbevist om at det er et one-man-show som er blevet stablet på benene af Stein Bagger, og jeg har ikke anledning til at tro at der er nogen indenfor virksomhedens rammer, der havde kendskab til det«, sagde Jensby

Fik virksomhedspris og forsvandt samme dag
Ligesom leasingselskaberne og sin bestyrelse, troede revisionsfirmaet Ernst & Young også så meget på Stein Bagger, at det torsdag under stor festivitas i Bella Center, gav IT Factory prisen for at være Danmarks bedste vækstvirksomhed.

Stein Baggers kone har næppe heller fattet mistanke, vurderer i hvert fald Asger Jensby.

Det var konen, som lørdag gik til myndighederne i Dubai og siden de danske myndigheder, fordi hendes mand ikke vendte tilbage fra en telefonkonference, han sagde han var nødt til at deltage i.

Stein Bagger er nu efterlyst via Interpol, han tager ikke sin mobiltelefon - politiken.dk har prøvet - og den sidste gang han blev registreret af myndigheder, var da hans pas i torsdags blev stemplet ud af lufthavnen i Abu Dhabi få kilometer fra Dubai.

Før eller siden var ballonen sprunget

Endnu vides ikke, hvilke leasingfirmaer, som har den halve milliard kroner til gode, eller hvad der er sket med den karismatiske direktør.

Sandsynligvis havde bedraget ikke kunnet vare evigt, da det samlede afdrag på leasingaftalerne ville have oversteget hvad der kunne skjules i IT Factorys regnskaber - og måske hvad firmaet overhovedet kunne betale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Afdragene har været betalt. Man har forstået at veksle mellem metoder og lavet helt eventyrligt gode regnskaber. Man lavede en karussel, som bare løb hurtigere og hurtigere og blev større og større«, siger Lars Brammer.

»Når man også arbejdede i udlandet kunne man skabe mindre gennemsigtighed. Jeg aner ikke hvad restgælden er på det her. På et eller andet tidspunkt ville ballonen nok være sprunget, men om det havde været nu eller om et halvt år, det aner jeg ikke«, siger Brammer.

Ifølge Nordsjællands Politi er Stein Bagger samtidig mistænkt for momssvig for mindst 10 millioner kroner.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce