Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BERND KAMMERER/AP
Foto: BERND KAMMERER/AP
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Analytiker: Krisen vil fortsætte trods hjælpepakke

Selv hvis den ventede hjælpepakke i USA bliver vedtaget, er ikke nok til at afblæse alarmen, siger dansk chefanalytiker.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om der ventes på USA's økonomiske hjælpepakke verden over, vil pakken - når den vedtages - ikke stoppe krisen.

Det siger Danske Banks chefanalytiker Allan von Mehren.

Efter Repræsentanternes Hus i aftes stemte pakken ned og dermed udsatte beslutningen om, hvornår pakken vedtages, og hvad den vil indeholde, reagerede aktiemarkederne til morgen med styrtdyk både i Asien og Europa.

Efter et par timers handel har kurserne igen rettet sig op, så de fleste europæiske markeder nu ligger i plus i forhold til i går. Markedet er nervøst, og den amerikanske hjælpepakke vil formentlig virke beroligende.

Krisen kan sprede sig »Pakken bør være medvirkende til, at der falder lidt ro over tingene. Vi fik meget store tab i går, og nogle af tabene kan måske hentes ind i gen, hvis pakken vedtages«, siger Allan von Mehren.

Han advarer dog mod at tro, at krisen dermed er overstået.

»Det afgørende bliver, hvordan de øvrige ting på den finansielle scene vil udvikle sig«, siger han.

»I Europa ser vi i stigende grad problemer. Tingene udvikler sig dag for dag, og det er svært at vide, hvordan situationen er derude i de forskellige banker, så det er svært at vide, hvad der kommer til at ske«.

Flere banker kan komme i problemer

Noget tyder på, at vi ikke har set de sidste banker i problemer.

Blandt andet måtte den irske stat til morgen gå ind og garantere alle indlån og udlån i Irlands seks største banker. I går var det den store hollandsk-belgiske finansgigant Fortis, der fik indskudt 11,2 milliarder euro (godt 83 milliarder kroner) af regeringerne i Belgien, Holland og Luxembourg. Og også den belgisk-franske bank Dexia, der er en af Europas 20 største banker, er i store vanskeligheder.

»Lige nu er fokus helt klart på, om der er andre banker i problemer rundt omkring i Europa. I går så vi, at nogle markeder havde det svært, selv om man forventede, at hjælpepakken blev vedtaget. Det skyldes, at der er kommet nye problemer, blandt andet med europæiske banker«, siger Allan von Mehren.

Hvad sker der så i morgen?

»Lige i øjeblikket er det svært, bare at spå én dag frem, for det er meget, meget svært at se, hvor der ligger finansielle problemer rundt omkring. Hele krisen har været karakteriseret ved, at man er blevet overrasket, og tingene pludselige opstår steder, hvor man ikke vidste, der var problemer«.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden