Foto: THOMAS BORBERG
Økonomi

Udsigten hedder tre års dyb krise

Danmark står over for en økonomisk krise, som vil vare mindst tre år, vurderer syv af landets topøkonomer.

Økonomi

Den seneste måneds fyringsbølge er blot en forsmag på, hvor galt der kommer til at gå for dansk økonomi.

Danmark står over for et historisk fald i den økonomiske aktivitet og en langvarig periode med stigende arbejdsløshed. I bedste fald vil stigningen i arbejdsløsheden stoppe i 2011.

Sådan lyder vurderingen fra et panel med syv af landets førende økonomer, som har analyseret den økonomiske situation for Politiken, og som i dagens avis fremsætter en række forslag til, hvordan regeringen kan modgå krisen.

Forældede prognoser
Blandt økonomerne er den nuværende økonomiske overvismand Peter Birch Sørensen og hans to forgængere på posten.

Ifølge Peter Birch forværres situationen så hurtigt, at de økonomiske vismænds prognose fra november allerede er forældet. Han forventer nu, at Danmark får negativ vækst i både 2009 og 2010.

Da den økonomiske aktivitet også faldt i 2008, vil Danmark for første gang siden Anden Verdenskrig opleve fald tre år i træk.

»Jeg forudser et fald i bruttonationalproduktet på 1,3 procent i både 2009 og 2010. Og ledigheden vil komme op på 170.000 i 2011. Forudsigelserne er behæftet med en vis usikkerhed, men der er ingen tvivl om, at krisen er meget alvorlig«, siger Peter Birch Sørensen.

Vismænd undervurderede alvoren
Tidligere overvismand, Niels Kærgård, påpeger, at den danske arbejdsmarkedsmodel gør, at Danmark, som aktuelt har 58.000 ledige, bliver særlig hårdt ramt:

»Den store fleksibilitet på arbejdsmarkedet betyder, at firmaerne hurtigt kan skille sig af med folk, og det kan betyde, at ledigheden kan eksplodere meget hurtigt. Meget hurtigere end i andre lande«.

Handelsbankens cheføkonom, Jes Asmussen, mener, at vismændene stadig undervurderer alvoren af nedturen. Hans kommende prognose er dyster læsning. Han spår en ledighed på over 200.000.

»Sidste gang tog det over syv år, før ledigheden begyndte at falde igen. Jeg tror derfor, at vi skal længere ud end 2011, før krisen for alvor vender«, siger Asmussen.

Anbefaler bred vækstpakke

Alle syv økonomer anbefaler at iværksætte en vækstpakke straks, der skal udgøre mindst 1 procent at bruttonationalproduktet – svarende til 16 mia. kr.

»Det er helt åbenlyst, at der er behov for at fjerne anlægsloftet midlertidigt og fremrykke offentlige investeringer i infrastruktur«, siger tidligere overvismand Torben M. Andersen. De syv økonomer anbefaler en bredt sammensat vækstpakke.

»For både at øge beskæftigelse og holde hånden under boligmarkedet bør flere elementer kombineres, både fremrykning af investeringer, ufinansierede skattelettelser og en styrket arbejdsmarkedspolitik«, siger Peter Birch Sørensen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce