Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN
Foto: TOBIAS SELNÆS MARKUSSEN

»Om vores aktionærer hedder Hansen, Petersen, Jensen eller Staten, det er i bund og grund ligegyldigt«, siger direktør for Skælskør Bank Carsten Roth.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Staten sniger sig ind som bankejer

Stik imod regeringens politik er staten på vej til at blive aktionær i en række danske banker.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Selv om regeringen har erklæret sig lodret imod, at staten skal eje aktier i danske banker, så er det blevet et foreløbigt resultat af finanskrisen.

Staten er nu aktionær i et ukendt antal danske banker og er på vej ind i flere banker.

Så sent som i december sagde økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) ellers til Ritzau: »Regeringen vil tilføre kapital til bankerne, men ikke købe bankaktier eller drive bankvirksomhed«.

Diskussion bag lukkede døre Det er gået stik modsat. Trods denne blottelse hos regeringen har oppositionen været tavs undervejs. Diskussionen foregår på lukkede møder hos Lene Espersen, hvor partierne bag bankpakke II mødes og følger op på aftalen.

»Denne sag har stor samfundsmæssig betydning. Derfor må man undre sig over oppositionens tavshed«, siger professor i statskundskab Peter Nedergaard.

Professor i finansiering Jesper Rangvid siger: »Vi mangler simpelthen en politisk stillingtagen til, hvordan staten skal drive bank, hvis det er det, staten vil. Vi mangler også en redegørelse for, hvordan staten vil komme ud igen, når tingene falder til ro«.

Uventet løsning i bankpakke II
Det var på et lukket møde hos Lene Espersen i marts, at oppositionen fik præsenteret den endelige udgave af bankpakke II.

Det skete i form af en ny bekendtgørelse, som uventet åbnede for, at statens lån til de kriseramte banker kan laves om til aktiekapital.

Professor i finansiering Finn Østrup undrer sig: »Bankpakke II er populært sagt blevet ’vendt om’. I aftalen fra januar hed det sig, at Finanstilsynet under exceptionelle forhold kunne tvangsindløse en banks lån til aktier, nu er det blevet til, at banken selv kan tage initiativet. Det er endda sket uden offentlig diskussion«.

Flere banker har staten som aktionær

Allerede i kølvandet på den første bankpakke fra efteråret har en række banker fået staten ind som aktionær. Kun én af bankerne er offentligt kendt, men ifølge Politikens oplysninger er der flere. Den kendte er Skælskør Bank, der tirsdag aften sendte en meddelelse til fondsbørsen om, at statens selskab Finansiel Stabilitet ejer mere end fem pct. af aktiekapitalen.

I den kommende tid kommer turen til de store banker. Måske. De skal snart afgøre, om de vil søge staten om hjælp fra bankpakke II. Foreløbig har Danske Bank allerede søgt, og banken har også taget højde for, at den kan få brug for at konvertere statens lån til aktiekapital. Den oplysning kom som et lyn fra en klar himmel for to uger siden.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden