Foto: Thomas Borberg
Økonomi

Aviser over hele landet er i dyb krise

Landets dagblade er ekstra hårdt ramt af den nuværende krise, og medieanalytiker forudser lukninger.

Økonomi

Dagblade over hele landet er så pressede på pengepungen, at lukninger synes uundgåelige.

Det vurderer selvstændig medieanalytiker Morten Nielsen, der har en lang fortid i danske bladhuse bag sig.

De seneste måneder er en lang række både landsdækkende og lokale dagblade således blevet ramt af underskud, besparelser og fyringer. Vejle Amts Folkeblad, der nu skærer en femtedel af journalisterne væk, er blot det seneste eksempel.

Stort set alle har problemer
Ifølge Morten Nielsen er mediebranchen da også en særlig hårdt ramt branche i den nuværende krise, der som bekendt ellers rammer bredt.

»Stort set alle medier har problemer, og fremtidsscenarierne for mediebranchen er uhyggeligt dystre«, lyder hans spådom, der også bebuder, at dagblade, store som små, helt vil lukke.

Læsere og annoncører flygter
Ifølge ham er det en kombination af blandt andet faldende oplagstal og annonceindtægter samt det faktum, at dagbladene langt fra kan dække tabene med indtjeningen fra deres netaviser, der udgør en ond spiral.

»Og de mange onder forstærkes af, at bladhusene de seneste par år, hvor der ellers har været økonomisk gode tider, har ligget flade, fordi gratisaviserne har presset annoncepriserne«, siger han.

Forsker: Fusioner kan være en løsning
Spørger man medieforsker på Roskilde Universitet Jørgen Poulsen kan en mulig løsning for nogle jyske lokalaviser være fusioner. Desuden kan meget lokale aviser udnytte, at de har monopol på nyheder i deres udgivelsesområder, så læserne ikke kan gå andre steder hen.

»Så at komme tre dage i stedet for seks dage om ugen er i allerhøjeste grad en mulighed for dem. Det sker allerede i Norge«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden