0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mælkebønder er desperate

Landmand Hans Neerup Jensen vil gerne hælde mælk udover markerne - ligesom i Belgien - for at få opmærksomhed.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Lea Wind-Friis
Foto: Lea Wind-Friis

»Man er parat til hvad som helst«, siger Hans Neerup Jensen om mælkebøndernes situation.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der går ikke lang tid, fra landmand og mælkeproducent Hans Neerup Jensen stiller op til interview på marken, til han er omringet af malkekøer, der skubber til ham med savlende muler.

I alt har han 110 køer på gården i Herlugmagle, og han kan sagtens genkende dem fra hinanden.

»Hende her kan godt være lidt for kælen. Så meget, så det næsten er irriterende«, siger han og skubber forsigtigt, men fast en sort ko væk.

POLITIKEN.TV

I protest over de lave priser på mælk, der rammer europæiske mælkeproducenter, har 400 belgiske bønder hældt tonsvis af mælk ud. Kilde: Politiken.tv

»Det hænger slet ikke sammen«
Få meter fra ham står en fuld mælketank og venter på at blive afhentet, og senere på dagen skal køerne malkes, så tanken atter kan blive fyldt op. Dagens rutiner har ikke ændret sig. Men det har markedet.

For mens forbrugerne glæder sig over den billige mælk på køl i supermarkedet, er situationen desperat for mange danske landmænd med malkekvæg, bekræfter Hans Neerup Jensen.

»Med de priser, vi har kørt med inden for det sidste halve år, hvor det bare slet ikke hænger sammen, så er man parat til hvad som helst«, siger han.

LÆS ARTIKEL

Mælk jorden i stedet for på hylden
Lige siden, mælkepriserne toppede i 2007, er det gået støt ned af bakke. De høje priser fik dengang flere fødevarevirksomheder til at erstatte mejerivarer med for vegetabilske produkter, og siden kom finanskrisen oven i og pressede prisen i bund.

Derfor er fremtiden i øjeblikket uvis for europæiske mælkeproducenter. Senest har det fået belgiske mælkeproducenter til at tømme gigantiske mælketanke ud over en mark, i stedet for at aflevere mælken til mejerierne, så den kunne ende på supermarkedernes hylder.

LÆS ARTIKELBønder sprøjtede tre millioner mælk ud

Selv om mælkebønderne er pressede, også herhjemme, vil vi dog ikke se tanke med dansk mælk blive tømt over danske bakker, siger sekretariatschef i Landsforeningen af Dansk Mælkeproducenter Christian Sivertsen til politiken.dk.

»Aktionerne er et godt middel til at vinde opmærksomhed, men vi mener egentlig ikke, at det er opmærksomhed, vi mangler. I stedet bør politikerne tage noget ansvar og indføre nogle ordninger, der hjælper på det«, siger han.

Herlufmagle vil gøre som Belgien
En ordning kunne være en slags fond, hvor bønderne betaler produktionsafgift, der i tider med lave priser kan blive brugt som tilskud til at slagte nogle af køerne.

»Altså en form for ophørsstøtte«, uddyber Christian Siverts.

Hans Neerup Jensen er ikke enig med sin fagforening i, at der er nok opmærksomhed omkring malkebøndernes forhold. Og han så gerne en aktion som den belgiske i Danmark.

»At se sådan en stribe gyllevogne der sprøjter mælk ud, det må gøre indtryk på befolkningen. Så jeg er med på idéen, hvis der er nogen, der vil være med«, slår han fast.

Dansk politisk modstand mod penge fra staten

Den trængte situation har sat muligheden for national statsstøtte på dagsordenen i Bruxelles, når bøndernes forhold diskuteres.

Det får dog ikke opbakning fra fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

»Fra dansk side er vi imod nye ordninger med statsstøtte«, har hun tidligere sagt til Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Læs mere