Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mænd og kvinder siger nej til særbehandling

Danskerne vil ikke have særlige regler for at løse ligestillingsproblemet blandt ledere.

Økonomi
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske politikere skal ikke følge i nordmændenes fodspor og tvinge virksomhederne til at lukke flere kvinder ind i bestyrelseslokalerne.

Det siger et stort flertal af danskere i en meningsmåling fra Megafon.

LÆS ARTIKEL

65 procent af de adspurgte er imod kvindekvoter til bestyrelser i erhvervslivet, mens 23 procent går ind for idéen. Samtidig erklærer 67 procent sig ’helt uenig’ eller ’overvejende uenig’ i, at der generelt bør indføres positiv særbehandling ved ansættelse af ledere i det offentlige. 13 procent er enige i udsagnet.

Minister: En lussing til venstrefløjen og kystbanefeminister
Målingen, som er gennemført for Politiken og TV 2, vækker glæde hos ligestillingsminister Inger Støjberg (V). VK-regeringen har aldrig ment, at regler er vejen frem på dette område.

»Det her er en syngende lussing til venstrefløjen og kystbanefeministerne, der i årevis har ført sig frem på at ville blande sig i, hvad andre skal gøre. Jeg har altid været en arg modstander af kvoter. De bliver ikke indført med mig som minister«, siger hun.

Socialordfører for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen, mener ikke, at befolkningens modstand skal stå i vejen for lovgivning på området.

LÆS ARTIKEL

»Hver gang man har vedtaget en ny ligestillingslov, har folk været imod det, men det er nok de færreste, der ville rulle dem tilbage i dag. Når man lovgiver om ligestilling rykker man nogle magtbalancer. Det vil altid vække modstand, fordi det bryder med normer og traditioner. Det skal ikke være det, der afholder os fra at flytte os«, siger hun og nævner som eksempel loven om, at man ikke må fyre en kvinde, mens hun er gravid.

»Da den blev indført, var der sikkert også nogle, der syntes, det var uretfærdigt at frede og dermed favorisere en bestemt gruppe på den måde. I dag bliver der ikke stillet spørgsmålstegn ved det«, siger Mette Frederiksen.

Kvoter er for ’elitefeminister’
Den 1. januar 2008 udløb de norske virksomheders toårige frist for at leve op til kravet om 40 procent kvinder i bestyrelserne. En lov, der blev sat i gang af den tidligere centrum-højre-regering, og som har vakt stor debat både i Norge og i Danmark.

Diskussionen er igen blusset op herhjemme i forbindelse med en debatbog af Leny Malacinski, der langer ud efter dem, hun kalder elitefeminister.

DEBAT

»De interesserer sig for kvindekvoter i bestyrelser og øremærket barsel til mænd. De vil bestemme, hvordan andre mennesker skal leve, så det ser pænt ud i statistikken. Det absurde er, at lovgivningsfeminismen blomstrer i en periode, hvor vi kvinder aldrig har haft større indflydelse på vores liv«, sagde forfatteren således til Politiken i forbindelse med bogens udgivelse.

S: Man skal være ekstremt varsom med kvoter
Mette Frederiksen er en af dem, som ofte benævnes kystbane- eller elitefeminist.

Men selv om hendes parti går ind for at give danske virksomheder tre år til at nå op på en bestemt kvote af kvindelige medlemmer, kan hun godt forstå, at danskerne siger nej til særbehandling af kvinder.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg forstår godt den principielle indvending, og jeg er heller ikke tilhænger af kvoter generelt. Man skal være ekstremt varsom med det og kun indføre kvoter i et begrænset tidsrum til et helt bestemt formål. Det er derfor, vi foreslår det som en overgangsordning i bestyrelser, hvor ligestillingen halter så voldsomt bagefter«, siger Mette Frederiksen.

Støjberg vil satse på frivilligheden

Forslaget afvises blankt af såvel regeringspartierne som Dansk Folkeparti. Og ligestillingsministeren er glad for at have befolkningens opbakning.

Men er målingen ikke bare udtryk for, at intet kommer til at ændre sig – heller ikke danskernes holdning – før nogle ansvarlige politikere gør noget konkret? »Nej, jeg er ikke i tvivl om, at tingene nok skal ændre sig med tiden. Men vi har en udfordring i at få flere kvinder ind i topledelse og på bestyrelsesposter. Det er derfor, vi har indført et charter for flere kvinder i ledelse, hvor virksomhederne frivilligt kan binde sig til blandt andet at sætte mål for, hvor mange kvinder de vil have ind i ledelsen«, siger Inger Støjberg.
Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden