Foreningen B-samfundet har fået 100 mennesker på et par uger.
Foto: Martin Bubandt Jensen

Foreningen B-samfundet har fået 100 mennesker på et par uger.

Økonomi

Ny forening kæmper for B-mennesker

Det er spild af penge og alt for besværligt at holde fast i bondesamfundets døgnrytme, når de fleste er B-mennesker.

Økonomi

De skal bare lære at stå op om morgenen, skal de…

Sådan lyder mantraet, når det gælder arbejdsløse og andre med hang til at sove længe.

Men hvorfor egentlig blive i døgnrytmer arvet fra bondesamfundet, spørger den nystiftede forening B-samfundet, for dem der er mest effektive efter ti om morgenen, altså de såkaldte B-mennesker

»Der er flere B-mennesker end A-mennesker, så hvorfor skal vi leve under A-tyranniet? De samfundsmæssige rammer understøtter primært A-menneskerne, og mange har faktisk svært ved at få tingene til at hænge sammen på den måde«, siger formand for foreningen Camilla Kring.

Hvorfor skal alle på arbejde samtidig? Der er mange indlysende årsager til at have et samfund, som både har plads til A- og B-mennesker, mener Camilla Kring, som har skrevet Ph.d.-afhandling fra Danmarks Tekniske Universitet om emnet.

For eksempel peger flere undersøgelser på, at indlæringen på gymnasierne er højest mellem klokken 10 og 12.

Og når alle skal på arbejde samtidig, fører det til stopfyldte busser og de trafikpropper, der er hverdag i de fleste større byer. Og så er det dyrt for virksomhederne, når B-mennesker først bliver effektive op ad formiddagen.

Gode idéer opstår når som helst
»Alle siger jo, at vi skal have en vidensøkonomi. Hvorfor skal det foregå 9-17? Gode ideer opstår på alle døgnets tidspunkter, og der er mange, der tænker bedst om eftermiddagen og om aftenen«, siger Camilla Kring, og understreger, at det ikke handler om at sove længe, men om samfundsøkonomi og balance i familielivet.

»Vi vil lave en revolution, det må du gerne skrive. Der er så mange B-mennesker, som samfundet opfatter som dovne, bare fordi de fungerer bedre på andre tidspunkter af døgnet«, siger hun.

Vil starte B-gymnasium

Foreningen B-samfundet har fået knap 100 medlemmer i sine første to ugers levetid, og det er folk fra hele landet og i alle aldersgrupper.

Planen er at komme op på nok medlemmer til at kunne lobbyere for sagen - og så ellers komme i gang med at ændre verden.

»Vi vil gerne arbejde sammen med et gymnasium, som vil lægge undervisningen efter ti. Vi vil også lave en B-certificering af virksomheder, som giver gode vilkår til dem, der gerne vil komme og gå lidt senere. Hvis det var til at rejse private penge, vil vi også gerne i gang med at lave daginstitutioner, der åbner og lukker senere, til gavn for både de ansatte og forældrene«, siger Camilla Kring.

Hun opfordrer politikerne til at blande sig i debatten om et samfund, hvor både A- og B-menneskers kræfter udnyttes bedst muligt.

Se B-samfundets hjemmeside her .

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden