Sådan. Balder Johansen - medlem af Politikens tænktank - kommer med sit personlige bud på, hvordan den triste kurve i ungdomsarbejdsløsheden kan knækkes.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Sådan. Balder Johansen - medlem af Politikens tænktank - kommer med sit personlige bud på, hvordan den triste kurve i ungdomsarbejdsløsheden kan knækkes.

Økonomi

Tænketank: De vellønnede skal gå ned i løn

Størstedelen af befolkningen har en levestandard, hvor der er rigeligt plads til at give noget til dem, der ikke har.

Økonomi

Ungdomsarbejdsløsheden kan løses med en tretrinsraket.

Det mener Balder Johansen, daglig leder af byggefirmaet Logik & Co, der er en fondsejet og kollektivt drevet byggevirksomhed, som udfører alle typer byggeopgaver med fokus på godt håndværk, bæredygtighed og social ansvarlighed.

Balder Johansen er en af de otte medlemmer i Politikens tænketank, der er blevet bedt om at tænke ud af boksen på den kraftigt voksende ledighedsproblematik. Næsten hver 10. unge går arbejdsløs.

LÆS MERE

I Balder Johansens tretrinsraket forslår han:

  • At skab bedre muligheder for at dele det arbejde, der er.
  • At investere i bæredygtighed.
  • At befolkningen udviser mere solidaritet med de svage og tager større ansvar overfor hinanden.

I perioder som nu - hvor der er mindre arbejde - skal det være muligt for en virksomhed og dens medarbejdere at fordele det arbejde, der er. For eksempel ved at vælge at lade nogle af medarbejderne gå ned i tid eller at sende medarbejdere hjem i kortere perioder, uden at disse behøver gå væsentligt ned i levestandard.

Man skal kunne flekse ud og ind af sin arbejdsplads, mener Balder Johansen.

Plads til personlig udvikling Tiden udenfor arbejdspladsen skal kunne bruges til videreuddannelse. Til dette skal der laves et samarbejde mellem uddannelsessektoren og erhvervslivet. Perioderne udenfor arbejdspladsen kan også bruges til, at medarbejderne lærer andre færdigheder end de direkte arbejdsrelaterede.

»Tiden skal bruges til opkvalificering, velfortjente hvil og personlig udvikling, så vi er klar og har overskud næste gang, der skal tages fat«, påpeger Balder Johansen.

Han foreslår også et langt mere fleksibelt dagpengesystem, så man for eksempel kan være fleks-arbejdsløs fem timer om ugen :

»Det burde være så enkelt, at understøttelsen udbetales af firmaet, der herefter får beløbet refunderet af A-kassen. Derved slipper folk for det umyndiggørende møde med A-kassesystemet.

Minister: Ingen skal gå hjemme
Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) mener, at vi har rig mulighed for at opkvalificere os under ledighed:

»Men det er ikke meningen, at nogle skal være derhjemme«, siger Inger Støjberg og tilføjer:

»Der er også gode muligheder i jobrotation, men problemet er, at de ikke bliver brugt - heller ikke selv om de tidligere meget svære regler er blevet ændret«.

Lad os blive bæredygtige
Ifølge den daglige leder i Logik & Co er vi 25 år bagud med bæredygtighed, derfor er det nummer to sted, vi kan sætte ind:

»Vi må derfor sætte alt på et bræt. Vi skal investere massivt i bæredygtighed nu. Også selvom det betyder, at vi gældsætter os. De penge, der er sat af til bæredygtige investeringer, rækker som en skrædder i helvede«.

Han tilføjer:

»Hvis vi virkelig vil en bæredygtig fremtid og sætte en stopper for arbejdsløsheden, skal der nogle helt andre boller på suppen«.

Gunstige grønne skatteregler
Derfor skal der både sættes gang i konkrete arbejder nu og her - og i en langsigtet udvikling af ny viden og teknologi. Samtidig skal der i samarbejde med erhvervslivet etableres nye praktiske forsknings-, udviklings- og undervisningsinstitutioner, der skal gøre Danmark førende indenfor viden og konkret anvendelig teknologi på bæredygtighed og vedvarende energi, fremhæver Balder Johansen.

Han ser gerne, at de private investeringer i bæredygtighed øges ved at åbne op for grønne obligationer og lave gunstige skatteregler for grønne afkast.

Helt konkret vil Balder Johansen have en bankpakke III med adfærdsregulerende krav og en skattereform med fradrag for investeringer i grønne og miljørigtige projekter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Og for at gøre det nemmere for iværksættere tilpasses selskabsloven, så grundkapitalen og stiftelseskapital kan opbygges over en etableringsperiode - i stedet for at alle pengene skal ligge der ved opstarten.

Et sådan bankpakke vil få gang i nyt iværksætteri med et grønt fokus, mener Balder Johansen:

»For at få forbrugerne med, kan vi fjerne eller nedsætte momsen på økologiske produkter og grøn strøm«.

Tag ansvar for pokker!

Sidst, men absolut ikke mindst, så vil han have os allesammen til at tage et langt større ansvar for den verden, vi lever i. Set med Balder Johansens øjne strækker dette medborgeransvar sig langt ud over at sætte sit kryds ved valget hver fjerde år.

»Vi er nødt til at udvise mere solidaritet med de svage og tage større ansvar overfor hinanden - i stedet for kun at gå egoistisk efter egne goder. Størstedelen af den danske befolkning har en levestandard, hvor der er rigeligt plads til at give noget mere til dem, der ikke har«, fastslår han og tilføjer hurtigt:

»De vellønnede kunne, i stedet for at kræve skattelettelser, passende gå ned i løn, for at fjerne noget af løntrykket - og derved øge vores konkurrenceevne«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden